TOROTAN Fenomenalni sir iz mijeha u koji se Hercegovci kunu, može se naći u Srbiji, a meri se sa najboljim svetskim delicijama

Jelica Jovanović

18:00

Gastronomija 0

Hercegovina krševita i osunčana, zemlja velikih suprotnosti i zadivljujućih pejzaža, kolevka je sira Torotana. Danas ovaj sir možemo naći i u Srbiji, karakterističan je po svom mirisu i ukusu, a sasvim sigurno može da stane rame uz rame sa najboljim svetskim delicijama.

sir torotan
Lepote Srbije/J.J.

Torotan je tradicionalni hercegovački sir napravljen od ovčijeg ili kozijeg mleka, a poznat je po svojoj karakterističnoj metodi pripreme.

Proces proizvodnje

Torotan se pravi kao i punomasni sir, ali u mijehu napravljenom od ovčije ili kozje kože.

Možda vas zanima:

Mleko koje se koristi za torotan je obrano, što znači da se kajmak uklanja pre koagulacije.

Možda vas zanima:

Kao rezultat toga, torotan je manje masan od običnog punomasnog sira, ali i dalje zadržava bogat ukus karakterističan za sir napravljen u mijehu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Karakteristike

Torotan ima jedinstven oblik, često podseća na kamen iz hercegovačkog krša.
To je suv i tvrd sir, što je dovelo do šaljive izreke u Hercegovini: "Tokom ustanka u 19. veku, vojnici su koristili torotan kao improvizovanu municiju kada su ostali bez olovnih metaka".

Upotreba

Torotan se često služi kao prilog uz različite obroke, posebno dobro ide uz krompir, domaći pršut i čašu crnog vina.
Uprkos suvoći, torotan se dobro slaže sa drugim tradicionalnim hercegovačkim jelima.

Biohemijske promene tokom zrenja

Tokom procesa zrenja, torotan prolazi kroz složene biohemijske promene.
Ove promene poboljšavaju svarljivost i apsorpciju hranljivih materija u ljudskom telu.

Ukratko, bilo da je reč o punomasnom siru ili manje masnom torotanu, hercegovački sir napravljen u mijehu pruža gastronomsko iskustvo koje se može meriti sa najboljim svetskim sirevima, a Hercegovci sa obožavanjem pričaju o njemu.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/88740/makos-guba-tradicionalna-vojvodanska-poslastica-u-kojoj-ce-svi-uzivati/vest

krompir

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji

Gastronomija

12:00

11 jun, 2025

Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

Komentari(0)

Loading