TOROTAN Fenomenalni sir iz mijeha u koji se Hercegovci kunu, može se naći u Srbiji, a meri se sa najboljim svetskim delicijama
Hercegovina krševita i osunčana, zemlja velikih suprotnosti i zadivljujućih pejzaža, kolevka je sira Torotana. Danas ovaj sir možemo naći i u Srbiji, karakterističan je po svom mirisu i ukusu, a sasvim sigurno može da stane rame uz rame sa najboljim svetskim delicijama.

Torotan je tradicionalni hercegovački sir napravljen od ovčijeg ili kozijeg mleka, a poznat je po svojoj karakterističnoj metodi pripreme.
Proces proizvodnje
Torotan se pravi kao i punomasni sir, ali u mijehu napravljenom od ovčije ili kozje kože.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Karakteristike
Torotan ima jedinstven oblik, često podseća na kamen iz hercegovačkog krša.
To je suv i tvrd sir, što je dovelo do šaljive izreke u Hercegovini: "Tokom ustanka u 19. veku, vojnici su koristili torotan kao improvizovanu municiju kada su ostali bez olovnih metaka".
Upotreba
Torotan se često služi kao prilog uz različite obroke, posebno dobro ide uz krompir, domaći pršut i čašu crnog vina.
Uprkos suvoći, torotan se dobro slaže sa drugim tradicionalnim hercegovačkim jelima.
Biohemijske promene tokom zrenja
Tokom procesa zrenja, torotan prolazi kroz složene biohemijske promene.
Ove promene poboljšavaju svarljivost i apsorpciju hranljivih materija u ljudskom telu.
Ukratko, bilo da je reč o punomasnom siru ili manje masnom torotanu, hercegovački sir napravljen u mijehu pruža gastronomsko iskustvo koje se može meriti sa najboljim svetskim sirevima, a Hercegovci sa obožavanjem pričaju o njemu.
Pročitajte još:

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.
Komentari(0)