MAKOŠ GUBA Tradicionalna vojvođanska poslastica u kojoj će svi uživati
Predstavljamo vam još jedan od starih recepata iz vojvođanske ravnice. Makoš guba je mađarski specijalitet koji se nekada tradicionalno pravio za Badnje veče. Ako volite mak, ovo je pravi specijalitet za vas. Jeftin i brz. Možete ga napraviti od starog hleba, kifli ili zamesiti testo. Podjednako je dobar i topao i hladan.

Potrebni sastojci:
4 dugačke pekarske kifle (250 g)
500 ml mleka
1 vanilin šećer
3 kašike meda
40 g putera
150 g mlevenog maka
100-200 g šećera u prahu
med za polivanje odozgo
Postupak:
Makoš guba je najbolja ako su kifle ili hleb stari bar jedan dan.
Kifle iseckajte na komadiće širine 1,5-2 cm i ubacite ih u neki širi lonac ili dublji pleh.
U mleko ubacite vanilin šećer, med i puter i zagrevajte dok se sve ne otopi i odmah skinite sa vatre. Mleko treba da je toplo ali ne treba da proključa.
Iseckane komadiće kifle prelijte mlekom i lagano izmešajte tako da svi komadići upiju podjednaku količinu mleka, ali mešajte polako i lagano jer ne sme da se izdrobi.
Sada dodajte i mak pomešan sa šećerom u prahu i još jednom sve lagano promešajte da se mak svugde ravnomerno rasporedi.
Gube stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 150 stepeni na 15 minuta.
Poslužite toplo, mada može i hladno jer je podjednako ukusno. Odozgo možete sipati još meda po želji.

TAJNA JE U OVA TRI SASTOJKA: 2 recepta za najsočniji POSNI PREBRANAC
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

NAJUKUSNIJA POSNA SARMA SA KISELIM KUPUSOM PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Omiiljen ručak u vreme posta - olizaćete tanjire
Uveličajte vaš posan jelovnik ovim posnim sarmicama

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje
U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

NAJBOLJI RECEPT ZA SEOSKO POSNO MESO, OMILJENO JELO U TOKU POSTA: Ovako su znale da ga prave samo stare domaćice
Posno seosko meso će vas ostaviti bez teksta
Komentari(0)