MAKOŠ GUBA Tradicionalna vojvođanska poslastica u kojoj će svi uživati

16:00

Gastronomija 0

Predstavljamo vam još jedan od starih recepata iz vojvođanske ravnice. Makoš guba je mađarski specijalitet koji se nekada tradicionalno pravio za Badnje veče. Ako volite mak, ovo je pravi specijalitet za vas. Jeftin i brz. Možete ga napraviti od starog hleba, kifli ili zamesiti testo. Podjednako je dobar i topao i hladan.

vojvođanska jela
Shutterstock

Potrebni sastojci:

4 dugačke pekarske kifle (250 g)

500 ml mleka

1 vanilin šećer

3 kašike meda

40 g putera

150 g mlevenog maka

100-200 g šećera u prahu

med za polivanje odozgo

Postupak:

Makoš guba je najbolja ako su kifle ili hleb stari bar jedan dan.

Kifle iseckajte na komadiće širine 1,5-2 cm i ubacite ih u neki širi lonac ili dublji pleh.

U mleko ubacite vanilin šećer, med i puter i zagrevajte dok se sve ne otopi i odmah skinite sa vatre. Mleko treba da je toplo ali ne treba da proključa.

Iseckane komadiće kifle prelijte mlekom i lagano izmešajte tako da svi komadići upiju pod‌jednaku količinu mleka, ali mešajte polako i lagano jer ne sme da se izdrobi.

Sada dodajte i mak pomešan sa šećerom u prahu i još jednom sve lagano promešajte da se mak svugde ravnomerno rasporedi.

Gube stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 150 stepeni na 15 minuta.

Poslužite toplo, mada može i hladno jer je pod‌jednako ukusno. Odozgo možete sipati još meda po želji.

Komentari(0)

Loading