MAKOŠ GUBA Tradicionalna vojvođanska poslastica u kojoj će svi uživati
Predstavljamo vam još jedan od starih recepata iz vojvođanske ravnice. Makoš guba je mađarski specijalitet koji se nekada tradicionalno pravio za Badnje veče. Ako volite mak, ovo je pravi specijalitet za vas. Jeftin i brz. Možete ga napraviti od starog hleba, kifli ili zamesiti testo. Podjednako je dobar i topao i hladan.
Potrebni sastojci:
4 dugačke pekarske kifle (250 g)
500 ml mleka
1 vanilin šećer
3 kašike meda
40 g putera
150 g mlevenog maka
100-200 g šećera u prahu
med za polivanje odozgo
Postupak:
Makoš guba je najbolja ako su kifle ili hleb stari bar jedan dan.
Kifle iseckajte na komadiće širine 1,5-2 cm i ubacite ih u neki širi lonac ili dublji pleh.
U mleko ubacite vanilin šećer, med i puter i zagrevajte dok se sve ne otopi i odmah skinite sa vatre. Mleko treba da je toplo ali ne treba da proključa.
Iseckane komadiće kifle prelijte mlekom i lagano izmešajte tako da svi komadići upiju podjednaku količinu mleka, ali mešajte polako i lagano jer ne sme da se izdrobi.
Sada dodajte i mak pomešan sa šećerom u prahu i još jednom sve lagano promešajte da se mak svugde ravnomerno rasporedi.
Gube stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 150 stepeni na 15 minuta.
Poslužite toplo, mada može i hladno jer je podjednako ukusno. Odozgo možete sipati još meda po želji.
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Komentari(0)