MAKOŠ GUBA Tradicionalna vojvođanska poslastica u kojoj će svi uživati
Predstavljamo vam još jedan od starih recepata iz vojvođanske ravnice. Makoš guba je mađarski specijalitet koji se nekada tradicionalno pravio za Badnje veče. Ako volite mak, ovo je pravi specijalitet za vas. Jeftin i brz. Možete ga napraviti od starog hleba, kifli ili zamesiti testo. Podjednako je dobar i topao i hladan.

Potrebni sastojci:
4 dugačke pekarske kifle (250 g)
500 ml mleka
1 vanilin šećer
3 kašike meda
40 g putera
150 g mlevenog maka
100-200 g šećera u prahu
med za polivanje odozgo
Postupak:
Makoš guba je najbolja ako su kifle ili hleb stari bar jedan dan.
Kifle iseckajte na komadiće širine 1,5-2 cm i ubacite ih u neki širi lonac ili dublji pleh.
U mleko ubacite vanilin šećer, med i puter i zagrevajte dok se sve ne otopi i odmah skinite sa vatre. Mleko treba da je toplo ali ne treba da proključa.
Iseckane komadiće kifle prelijte mlekom i lagano izmešajte tako da svi komadići upiju podjednaku količinu mleka, ali mešajte polako i lagano jer ne sme da se izdrobi.
Sada dodajte i mak pomešan sa šećerom u prahu i još jednom sve lagano promešajte da se mak svugde ravnomerno rasporedi.
Gube stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 150 stepeni na 15 minuta.
Poslužite toplo, mada može i hladno jer je podjednako ukusno. Odozgo možete sipati još meda po želji.

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.

Vojvođanski specijalitet prste da poližete: Bogovski ručak za koji vam treba samo 4 sastojka, odmah zapišite recept
Za pripremu ovog jela potrebno je samo pola sata.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.

Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Komentari(0)