MAKOŠ GUBA Tradicionalna vojvođanska poslastica u kojoj će svi uživati
Predstavljamo vam još jedan od starih recepata iz vojvođanske ravnice. Makoš guba je mađarski specijalitet koji se nekada tradicionalno pravio za Badnje veče. Ako volite mak, ovo je pravi specijalitet za vas. Jeftin i brz. Možete ga napraviti od starog hleba, kifli ili zamesiti testo. Podjednako je dobar i topao i hladan.
 
                                Potrebni sastojci:
4 dugačke pekarske kifle (250 g)
500 ml mleka
1 vanilin šećer
3 kašike meda
40 g putera
150 g mlevenog maka
100-200 g šećera u prahu
med za polivanje odozgo
Postupak:
Makoš guba je najbolja ako su kifle ili hleb stari bar jedan dan.
Kifle iseckajte na komadiće širine 1,5-2 cm i ubacite ih u neki širi lonac ili dublji pleh.
U mleko ubacite vanilin šećer, med i puter i zagrevajte dok se sve ne otopi i odmah skinite sa vatre. Mleko treba da je toplo ali ne treba da proključa.
Iseckane komadiće kifle prelijte mlekom i lagano izmešajte tako da svi komadići upiju podjednaku količinu mleka, ali mešajte polako i lagano jer ne sme da se izdrobi.
Sada dodajte i mak pomešan sa šećerom u prahu i još jednom sve lagano promešajte da se mak svugde ravnomerno rasporedi.
Gube stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 150 stepeni na 15 minuta.
Poslužite toplo, mada može i hladno jer je podjednako ukusno. Odozgo možete sipati još meda po želji.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
                 
            
Komentari(0)