PO STARINSKOM RECEPTU Knedle od šljiva, idealna poslastica savršenog ukusa!

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Knedle od šljiva svi volimo, u Vojvodini ih zovu i gomboce. Kad prve šljive zamirišu, zamirišu i domovi na knedle od šljiva. U nastavku vam donosimo recept za ovaj preukusni dezert ali na način kako su ga pravile naše bake.

knedle sa šljivama
Shutterstock

Za knedle:

500 g krompira

1 žumance

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

30 g putera

malo soli

200 g brašna

Za posip:

150 g prezli

150 g šećera

80 g putera

I još:

9 većih ili 18 manjih šljiva

Priprema:

Testo: Krompir oljuštiti i skuvati u slanoj vodi. Ocediti vodu, izgnječiti ga i ostaviti da se prohladi. Dodati mekani puter, so, žumance. Potom postepeno dodavati brašno uz neprestano mešenje.

Testo treba da bude mekano i elastično. Testo rastanjiti na radnoj površini, debljine 5-7 mm i iseći na kvadrate 10×10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata staviti po jednu šljivu kojoj ste odstranili košticu, zatim spojit testo i formirati knedlu.

Napravljene knedle stavljati na pobrašnjenu površinu. U dublju šerpu sipati vodu (malo više od pola) i kada provri spuštati knedle i kuvati oko 10 minuta, tj. dok ne isplivaju na površinu. Vaditi ih šupljikavom kašikom, stavljati u tiganj i uvaljati u smesu od prezli i šećera. Priprema prezli: Puter otopiti na laganoj vatri, zatim dodati prezle i kada se smesa sjedini pomeriti sa vatre i dodati šećer, promešati.

Prijatno!

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/89133/iz-bakine-kuhinje-njegovo-velicanstvo-slatko-od-sljiva/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/88898/mirisu-na-detinjstvo-mafini-sa-dzemom-od-jagoda-brza-i-ukusna-poslastica/vest

Komentari(0)

Loading