EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJMEKŠI SOMUN: Nikad vam nije bilo SLAĐE da jedete ćevape nego sa ovim hlebom
Recept za najukusnije somune koje ćete ikada probati

Za mnoge su pljeskavica ili ćevapi najukusniji kad su posluženi u somunu koji ima tanke korice i vazdušastu sredinu.
Mnogi su uvereni da bez obzira na recept, somun može da bude ukusan samo kad se sprema u pekari, jer testo prave profesionalci. Ipak, jednako ukusan somun možete da napravite i u kućnim uslovima ukoliko primenite dva trika.
Prvi je da testo zamesite uveče i da ga ostavite da odstoji preko noći kako bi se gluten iz brašna dobro aktivirao.
Možda vas zanima:

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

Zašto se uveče ne daje nož, hleb ili ogledalo? Tri zabrane koje narod ne krši ni bez objašnjenja
U srpskoj tradiciji postoje predmeti koji se posle zalaska sunca ne smeju davati iz ruke u ruku – jer se veruje da prenose svađu, nesreću ili gubitak
Možda vas zanima:

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

Zašto se uveče ne daje nož, hleb ili ogledalo? Tri zabrane koje narod ne krši ni bez objašnjenja
U srpskoj tradiciji postoje predmeti koji se posle zalaska sunca ne smeju davati iz ruke u ruku – jer se veruje da prenose svađu, nesreću ili gubitak
Možda vas zanima:

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

Zašto se uveče ne daje nož, hleb ili ogledalo? Tri zabrane koje narod ne krši ni bez objašnjenja
U srpskoj tradiciji postoje predmeti koji se posle zalaska sunca ne smeju davati iz ruke u ruku – jer se veruje da prenose svađu, nesreću ili gubitak
Drugi je da tepsiju sa somunima stavite u dobro zagrejanu rernu i da testo pečete na najjačoj temperaturi.
Sastojci:
600 g brašna tip 400
300 ml vode
kašičica šećera
kesica suvog kvasca
kašičica soli
crni kumin (po želji)
Priprema:
U veću posudu sipajte brašno, vodu, kvasac i šećer, pa umesite meko testo. Posle desetak minuta dodajte so i nastavite da mesite još par minuta.
Preko testa stavite pamučnu krpu i ostavite da testo odstoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Ujutro pospite radnu površinu brašnom, prebacite testo i premesite ga, pa ga isecite na četiri jednaka dela.
Od svakog dela testa napravite somun tako što ćete testo povlačiti s krajeva. Nožem napravite šare i premažite somune hladnom vodom, a onda ih pospite crnim kuminom.
Rernu zagrejte na najjače, stavite tepsiju podmazanu uljem da se zagreje, pa je izvadite iz rerne, poređajte somune i vratite je u rernu da se somuni ispeku.
Prijatno!

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće
Komentari(0)