EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJMEKŠI SOMUN: Nikad vam nije bilo SLAĐE da jedete ćevape nego sa ovim hlebom
Recept za najukusnije somune koje ćete ikada probati
Za mnoge su pljeskavica ili ćevapi najukusniji kad su posluženi u somunu koji ima tanke korice i vazdušastu sredinu.
Mnogi su uvereni da bez obzira na recept, somun može da bude ukusan samo kad se sprema u pekari, jer testo prave profesionalci. Ipak, jednako ukusan somun možete da napravite i u kućnim uslovima ukoliko primenite dva trika.
Prvi je da testo zamesite uveče i da ga ostavite da odstoji preko noći kako bi se gluten iz brašna dobro aktivirao.
Možda vas zanima:
Penzioneri iz Beograda otkrili ubedljivo najbolji hleb: Za njim vlada opšta pomama, a ovako ga možete napraviti kod kuće
Saznajte šta je hleb od kiselog testa, kako se pravi i da li je ovo njegova najzdravija varijanta
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Možda vas zanima:
Penzioneri iz Beograda otkrili ubedljivo najbolji hleb: Za njim vlada opšta pomama, a ovako ga možete napraviti kod kuće
Saznajte šta je hleb od kiselog testa, kako se pravi i da li je ovo njegova najzdravija varijanta
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Možda vas zanima:
Penzioneri iz Beograda otkrili ubedljivo najbolji hleb: Za njim vlada opšta pomama, a ovako ga možete napraviti kod kuće
Saznajte šta je hleb od kiselog testa, kako se pravi i da li je ovo njegova najzdravija varijanta
Kako se pravilno čuva HLEB tokom vrućina? Mnogi greše
Gde odlažete hleb tokom leta i visokih temperatura?
Drugi je da tepsiju sa somunima stavite u dobro zagrejanu rernu i da testo pečete na najjačoj temperaturi.
Sastojci:
600 g brašna tip 400
kašičica šećera
kesica suvog kvasca
kašičica soli
crni kumin (po želji)
Priprema:
U veću posudu sipajte brašno, vodu, kvasac i šećer, pa umesite meko testo. Posle desetak minuta dodajte so i nastavite da mesite još par minuta.
Preko testa stavite pamučnu krpu i ostavite da testo odstoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Ujutro pospite radnu površinu brašnom, prebacite testo i premesite ga, pa ga isecite na četiri jednaka dela.
Od svakog dela testa napravite somun tako što ćete testo povlačiti s krajeva. Nožem napravite šare i premažite somune hladnom vodom, a onda ih pospite crnim kuminom.
Rernu zagrejte na najjače, stavite tepsiju podmazanu uljem da se zagreje, pa je izvadite iz rerne, poređajte somune i vratite je u rernu da se somuni ispeku.
Prijatno!
DORUČAK ZA 20 MINUTA Lepinje iz tiganja od 3 sastojka koja imate u kući
Odlične su uz sir, jogurt, suhomesnato, ali i sa džemom.
OVO JELO JE KRALJ SRPSKE TRADICIONALNE KUHINJE, A BAČENO JE U ZABORAV: Vrsta PASULJA koja se VRAĆA na VELIKA VRATA
"Pijani" prebranac je jelo koje ćete iznova i iznova spremati svaki dan
Vremeplov u staru Jugu s receptom za pileći paprikaš iz kuvara Jugoslovenska kuhinja
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima a ovaj recept za pileći paprikaš iz knjige Jugloslovenska kuhinja Olge Novak Marković je pravi vremeplov u prošla vremena.
Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke
SLAVSKI KOLAČ MOŽE SE SEĆI U KUĆI I BEZ PRISUSTVA SVEŠTENIKA: Šta je "dizanje slave" i kako se to pravilno radi
Kad se završi molitva domaćin uzima kolač, preseče ga unakrst (krstoobrazno) odozdo i onda sa jednim od gostiju, koji stoje uz dolibašu, obično to bude najstariji, najdraži gost ili prijatelj, srodnik ili komšija, lomi kolač.
Komentari(0)