EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJMEKŠI SOMUN: Nikad vam nije bilo SLAĐE da jedete ćevape nego sa ovim hlebom
Recept za najukusnije somune koje ćete ikada probati

Za mnoge su pljeskavica ili ćevapi najukusniji kad su posluženi u somunu koji ima tanke korice i vazdušastu sredinu.
Mnogi su uvereni da bez obzira na recept, somun može da bude ukusan samo kad se sprema u pekari, jer testo prave profesionalci. Ipak, jednako ukusan somun možete da napravite i u kućnim uslovima ukoliko primenite dva trika.
Prvi je da testo zamesite uveče i da ga ostavite da odstoji preko noći kako bi se gluten iz brašna dobro aktivirao.
Možda vas zanima:

NARODNO VEROVANJE: Zašto HLEB ne treba da stoji NAOPAČKE?
Naši stari su nas nekada opominjali da ne držite hleb naopačke.

DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
Možda vas zanima:

NARODNO VEROVANJE: Zašto HLEB ne treba da stoji NAOPAČKE?
Naši stari su nas nekada opominjali da ne držite hleb naopačke.

DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
Možda vas zanima:

NARODNO VEROVANJE: Zašto HLEB ne treba da stoji NAOPAČKE?
Naši stari su nas nekada opominjali da ne držite hleb naopačke.

DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
Drugi je da tepsiju sa somunima stavite u dobro zagrejanu rernu i da testo pečete na najjačoj temperaturi.
Sastojci:
600 g brašna tip 400
kašičica šećera
kesica suvog kvasca
kašičica soli
crni kumin (po želji)
Priprema:
U veću posudu sipajte brašno, vodu, kvasac i šećer, pa umesite meko testo. Posle desetak minuta dodajte so i nastavite da mesite još par minuta.
Preko testa stavite pamučnu krpu i ostavite da testo odstoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Ujutro pospite radnu površinu brašnom, prebacite testo i premesite ga, pa ga isecite na četiri jednaka dela.
Od svakog dela testa napravite somun tako što ćete testo povlačiti s krajeva. Nožem napravite šare i premažite somune hladnom vodom, a onda ih pospite crnim kuminom.
Rernu zagrejte na najjače, stavite tepsiju podmazanu uljem da se zagreje, pa je izvadite iz rerne, poređajte somune i vratite je u rernu da se somuni ispeku.
Prijatno!

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)