Gastronomski vodič kroz Srbiju: Gde probati autentične specijalitete
Srpska kuhinja je bogata i raznovrsna, a svaki region nudi specifične ukuse i jela koja morate probati. Otkrijte gde možete uživati u pravim domaćim specijalitetima.
Zlatni bokal: Srce Šumadije na tanjiru
Restoran "Zlatni bokal", smešten u srcu Šumadije, poznat je po svojoj autentičnoj srpskoj kuhinji. Ovdje možete probati tradicionalna jela kao što su sarma, domaća kobasica i prebranac. Restoran koristi samo najkvalitetnije lokalne sastojke, a jela se pripremaju prema starim receptima koji su prenošeni s kolena na koleno. Atmosfera u restoranu je topla i prijatna, što ga čini idealnim mestom za porodične obroke ili okupljanja sa prijateljima.
Kod Lune: Gurmanski raj u Užicu
Užice je poznato po svojoj bogatoj gastronomskoj tradiciji, a kafana "Kod Lune" je mesto koje morate posetiti. Ovde možete probati pravi kajmak, jagnjeće pečenje i druge specijalitete zapadne Srbije. Restoran se ponosi svojim domaćim jelima i gostoprimstvom. Uz obrok, možete uživati i u čaši domaće rakije ili vina, koje se savršeno slažu sa jelima.
Ribar: Morski specijaliteti u srcu Banata
Za ljubitelje morskih plodova, riblji restoran "Ribar" u Zrenjaninu pruža fantastičan izbor svežih riba i rakova. Restoran se nalazi u blizini Begeja, što mu omogućava da svakodnevno nudi sveže ulovljenu ribu. Specijalitet kuće je riblja čorba, koja se priprema prema tradicionalnom receptu. Pored toga, u ponudi su i brojni drugi morski specijaliteti, kao što su grilovane lignje i škampi na buzaru.
Možda vas zanima:
SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Možda vas zanima:
SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Možda vas zanima:
SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Salaš 137: Vojvođanska idila
Možda vas zanima:
SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Možda vas zanima:
SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
"Salaš 137", smešten u blizini Novog Sada, predstavlja pravu vojvođansku idilu. Ovaj restoran nudi autentična vojvođanska jela kao što su kulen, švargla i domaći sir. Salaš je okružen prelepom prirodom, što ga čini idealnim mestom za opuštanje i uživanje u dobroj hrani. Pored jela, posetioci mogu uživati i u brojnim domaćim slatkišima, kao što su štrudla sa makom i gibanica.
Etno kuća „Lazarević“: Tradicija i autentičnost
Etno kuća „Lazarević“, smeštena u blizini Valjeva, poznata je po svojoj autentičnoj srpskoj kuhinji i ambijentu. Restoran je uređen u tradicionalnom stilu, a posetioci mogu uživati u jelima kao što su pasulj prebranac, mućkalica i domaći ajvar. Posebno se ističe domaća rakija koja se proizvodi u sopstvenoj destileriji. Etno kuća „Lazarević“ je savršeno mesto za sve one koji žele da dožive pravi duh Srbije.
IDEALAN DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Najvažnije je zdravo započeti dan
Doktorka Meri Sabat objasnila je kako jaja i grčki jogurt pomažu da smršate, a najbolje je da se jedu za doručak.
Baka nam je otkrila novu pitu - voćni specijalitet: Evo šta ide u nju, nećete moći da se zaustvavite, savršena je
Evo kako se pravi najbolja pita na svetu
Paprika odlično rodila, kvalitet crvenih plodova fenomenalan a cena ostala ista: Miroslav ima 14 plastenika i to mu je tokom suše bio spas, biće ajvara ako pitate ovog vrednog domaćina
Iako je prethodnih meseci dugotrojna suša loše uticala na rod velikog broja voćnih i povrtarskih kultura, mnoge domaćice su se zapitale da li će biti dovoljno kvalitetne paprike za ajvar i po kojoj ceni će se prodavati. Iz domaćinstva Miroslava Milojevića iz čačanskog sela Gornja Gorevnica stižu samo dobre vesti, jer kod ovog vrednog povrtara paprika je odlično rodila, a cena je ostala ista. Njegova tajna svakako su plastenička proizvodnja i redovno zalivanje.
SIMBOL LJUBAVI KRCAT VITAMINOM C: Šipurak, čudesna biljka koju možete nabrati na izletu - recept za predivan domaći džem
Kada jesen stigne i priroda nas obraduje svojim plodovima, šipurak, ili divlja ruža, postaje pravi dragulj među biljkama koje možete sakupiti tokom šetnji u prirodi.
Ukusniju pitu niste probali: Topi se ustima, a nikada ne biste pogodili koji joj je tajni sastojak
Recept za brzu i ukusnu pita sa tikvicama
Komentari(0)