NAJZDRAVIJE BILJKE SRBIJE Samonikle i neugledne ali moćne!

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata.

zova
Shutterstock

Uz potočarku, u Srbiji možete pronaći i druge jestive samonikle biljke koje su takođe veoma zdrave. Evo nekoliko primera:

Bokvica ženska (Plantago major): List bokvice se koristi u ljudskoj ishrani i bere se od maja do septembra. Ova biljka je bogat izvor vitamina C, belančevina i šećera, a takođe sadrži i limunsku kiselinu i sluz. Bokvica poboljšava apetit, reguliše probavu i ima diuretičko dejstvo.

Borovnica (Vaccinium myrtillus): Plodovi borovnice su tamnoplavi i prepuni lekovitih sastojaka. Oni sadrže vitamine B kompleksa, vitamin C, minerale poput magnezijuma, fosfora i kalijuma, limunsku kiselinu, šećer i druge korisne materije. Borovnica pomaže u lečenju dijareje i problema sa crevima i želucem. Takođe, blagotvorno deluje na nervni sistem i na čulo vida.

Bosiljak (Ocimum basilicum): Od bosiljka se koriste samo listovi, sveži ili sušeni. Ova biljka se naročito koristi u mediteranskoj kuhinji, za pripremu raznih salata, čorbi, kao dodatak ribi i raznim umacima. Bosiljak poboljšava varenje, ima umirujuće dejstvo, omogućava kvalitetan san, smanjuje holesterol i krvni pritisak.

Zova (Sambucus Nigra): Za pripremu zimnice koriste se bobičasti plodovi i cvetovi zove. Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini.

Ove biljke su samo neki od primera jestivog samoniklog bilja koje se može naći u Srbiji. Važno je da se pre konzumacije biljaka dobro informišete o njihovim svojstvima i pravilnom sakupljanju kako biste uživali u njihovim blagodetima.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/aktuelno/vesti/82142/zova-biljka-koja-nas-zove-da-je-konzumiramo-veoma-je-zdrava-a-nase-bake-su-ovako-pravile-sok-najlepseg-mirisa/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/77657/da-li-znate-najzdravija-biljka-na-svetu-uspeva-u-srbiji-iznenadicete-se-kada-procitate-koja/vest

 

Komentari(0)

Loading