NAJZDRAVIJE BILJKE SRBIJE Samonikle i neugledne ali moćne!
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata.

Uz potočarku, u Srbiji možete pronaći i druge jestive samonikle biljke koje su takođe veoma zdrave. Evo nekoliko primera:
Bokvica ženska (Plantago major): List bokvice se koristi u ljudskoj ishrani i bere se od maja do septembra. Ova biljka je bogat izvor vitamina C, belančevina i šećera, a takođe sadrži i limunsku kiselinu i sluz. Bokvica poboljšava apetit, reguliše probavu i ima diuretičko dejstvo.
Borovnica (Vaccinium myrtillus): Plodovi borovnice su tamnoplavi i prepuni lekovitih sastojaka. Oni sadrže vitamine B kompleksa, vitamin C, minerale poput magnezijuma, fosfora i kalijuma, limunsku kiselinu, šećer i druge korisne materije. Borovnica pomaže u lečenju dijareje i problema sa crevima i želucem. Takođe, blagotvorno deluje na nervni sistem i na čulo vida.
Bosiljak (Ocimum basilicum): Od bosiljka se koriste samo listovi, sveži ili sušeni. Ova biljka se naročito koristi u mediteranskoj kuhinji, za pripremu raznih salata, čorbi, kao dodatak ribi i raznim umacima. Bosiljak poboljšava varenje, ima umirujuće dejstvo, omogućava kvalitetan san, smanjuje holesterol i krvni pritisak.
Zova (Sambucus Nigra): Za pripremu zimnice koriste se bobičasti plodovi i cvetovi zove. Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini.
Ove biljke su samo neki od primera jestivog samoniklog bilja koje se može naći u Srbiji. Važno je da se pre konzumacije biljaka dobro informišete o njihovim svojstvima i pravilnom sakupljanju kako biste uživali u njihovim blagodetima.
Pročitajte još:

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)