VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA
Geografski položaj i klima Srbije omogućavaju stanovnicima iz gotovo svih delova zemlje da gaje vinovu lozu.
U Srbiji se proizvodi oko 700 sorti vina.
Od Palića na severu do Metohije na jugu, obeleženo je devet vinskih puteva, a svaki od njih krije prelepe predele sa vinogradima i podrume sa izvanrednim vinima.
Rina
Na plodnim padinama Fruške Gore protežu se dugi vinogradi sa najslađim grožđem opevanim u pesmama srpskih pesnika. Oko njih se vekovima formirao Vinski put Fruška Gora.
Najtraženija fruškogorska vinasu bermet, plemenka, fruškogorski rizling, italijanski rizling, buvije.
Jedinstveno u svetu, desertno vino bermet iz Sremskih Karlovaca očaralo je dvorove srednjevekovne Evrope. Nisu mu odoleli ni na čuvenom tragičnom Titaniku. Kada su, 73 godine nakon potonuća Titanika, iz njegove olupine izvađene flaše sa nalepnicama iz Sremskih Karlovaca, mnogi su se zapitali nije li to bermet.
Karlovački grožđebal je tradicionalna manifestacija koja donosi je radost u Sremske Karlovce. a prestonicom vina zavlada prava jesenja fešta u slavu berbe grožđa.
Još u doba Nemanjića, nastao je Vinski put Kosovo i Metohija. Danas su najpoznatije vinarije ovog kraja u Velikoj Hoči i Orahovcu a sorte, italijanski rizling, rajniski rizling, crni burgundac, vranac, sovinjon, kaberne.
Kraj u kome se spajaju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, nalazi se pod vinogradima poznatim još iz doba Rimljana, upravo ovde prolazi Vinski put Vršac. Najlepša vina ovog kraja: pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, muskat otonel, šardone, banatski rizling, smederevka, župljanka i kreaca.
Panonsko more je ostavilo u subotičkom kraju peščano zemljište veoma plodno za gajenje vinove loze od koje se prave najbolja “vina sa peska”. Italijanski rizling, kaberne i sovinjon mogu se probati u kraju na kome se prostire Vinski put Palić.
Na Vinskom putu Šumadije se nalazi podrum vina kraljevske porodice Karađorđević, na Oplencu kraj Topole
U ovom kraju su od davnina ljudi uzgajali autohtone sorte vranac, prokupac i smederevku.
U centralnoj Srbiji je Vinski put Župa, smešten u slivu Zapadne Morave i njenih pritoka, u kotlini između Jastrepca i Goča, Kopaonika, Željina.
Najkvalitetnijih vina Župe su tamjanika, prokupac, šardone, italijanski rizling, rajnski rizling, roze.
Vinski put Smederevo oivčen Dunavom sa jedne i Velikom Moravom sa druge strane nalazi se na tlu pogodnom za gajenje vrste grožđa smederevka, pa se zato u ovom kraju najčešće proizvodi upravo vino smederevka, ali i italijanski rizling, sovinjon, semijon i tramina.
Topla leta, hladne zime i veliki broj sunčanih dana pogoduju vinovoj lozi. Zbog upravo ovakve klime se u Knjaževcu još u doba Rimljana sadilo grožđe, a danas je tim tragom formiran Vinski put Knjaževac.
U ovom kraju su najzastupljenije crne sorte: plovdina, italijanski rizling i bela smederevka crni burgundac, prokupac.
Vinski put Negotin poznat je po Rajačkim pimnicama – komleksu 270 vinskih podruma iz 18. veka. Ove pimnice se danas više ne grade, ali neke vinarije su ih preuredile i u njima je moguće degustirati vina sa negotinskih vinograda: prokupac, bagrinu, začinak, vranac, smederevku, italijanski rizling, sovinjon i semijon.
Muzej starih vina čuva vredne eksponate vezane za vinsku istoriju Srbije, uključujući stara vina, knjige i druge artefakte.
Takođe nude program obuke za vinske turističke vodiče.
Ukratko, vinski putevi Srbije nude očaravajuće putovanje kroz vinograde, podrume i slikovite pejzaže, omogućavajući posetiocima da uživaju u najboljim srpskim vinima. Danas se organizuju turističke ture koje kombinuju vino, gastronomiju, prirodu i istoriju. Ako želite da istražite ove puteve, možete se obratiti turističkim agencijama koje organizuju vinske ture.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Komentari(0)