VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA
Geografski položaj i klima Srbije omogućavaju stanovnicima iz gotovo svih delova zemlje da gaje vinovu lozu.
U Srbiji se proizvodi oko 700 sorti vina.
Na plodnim padinama Fruške Gore protežu se dugi vinogradi sa najslađim grožđem opevanim u pesmama srpskih pesnika. Oko njih se vekovima formirao Vinski put Fruška Gora.
Najtraženija fruškogorska vinasu bermet, plemenka, fruškogorski rizling, italijanski rizling, buvije.
Jedinstveno u svetu, desertno vino bermet iz Sremskih Karlovaca očaralo je dvorove srednjevekovne Evrope. Nisu mu odoleli ni na čuvenom tragičnom Titaniku. Kada su, 73 godine nakon potonuća Titanika, iz njegove olupine izvađene flaše sa nalepnicama iz Sremskih Karlovaca, mnogi su se zapitali nije li to bermet.
Karlovački grožđebal je tradicionalna manifestacija koja donosi je radost u Sremske Karlovce. a prestonicom vina zavlada prava jesenja fešta u slavu berbe grožđa.
Još u doba Nemanjića, nastao je Vinski put Kosovo i Metohija. Danas su najpoznatije vinarije ovog kraja u Velikoj Hoči i Orahovcu a sorte, italijanski rizling, rajniski rizling, crni burgundac, vranac, sovinjon, kaberne.
Kraj u kome se spajaju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, nalazi se pod vinogradima poznatim još iz doba Rimljana, upravo ovde prolazi Vinski put Vršac. Najlepša vina ovog kraja: pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, muskat otonel, šardone, banatski rizling, smederevka, župljanka i kreaca.
Panonsko more je ostavilo u subotičkom kraju peščano zemljište veoma plodno za gajenje vinove loze od koje se prave najbolja “vina sa peska”. Italijanski rizling, kaberne i sovinjon mogu se probati u kraju na kome se prostire Vinski put Palić.
Na Vinskom putu Šumadije se nalazi podrum vina kraljevske porodice Karađorđević, na Oplencu kraj Topole
U ovom kraju su od davnina ljudi uzgajali autohtone sorte vranac, prokupac i smederevku.
U centralnoj Srbiji je Vinski put Župa, smešten u slivu Zapadne Morave i njenih pritoka, u kotlini između Jastrepca i Goča, Kopaonika, Željina.
Najkvalitetnijih vina Župe su tamjanika, prokupac, šardone, italijanski rizling, rajnski rizling, roze.
Vinski put Smederevo oivčen Dunavom sa jedne i Velikom Moravom sa druge strane nalazi se na tlu pogodnom za gajenje vrste grožđa smederevka, pa se zato u ovom kraju najčešće proizvodi upravo vino smederevka, ali i italijanski rizling, sovinjon, semijon i tramina.
Topla leta, hladne zime i veliki broj sunčanih dana pogoduju vinovoj lozi. Zbog upravo ovakve klime se u Knjaževcu još u doba Rimljana sadilo grožđe, a danas je tim tragom formiran Vinski put Knjaževac.
U ovom kraju su najzastupljenije crne sorte: plovdina, italijanski rizling i bela smederevka crni burgundac, prokupac.
Vinski put Negotin poznat je po Rajačkim pimnicama – komleksu 270 vinskih podruma iz 18. veka. Ove pimnice se danas više ne grade, ali neke vinarije su ih preuredile i u njima je moguće degustirati vina sa negotinskih vinograda: prokupac, bagrinu, začinak, vranac, smederevku, italijanski rizling, sovinjon i semijon.
Muzej starih vina čuva vredne eksponate vezane za vinsku istoriju Srbije, uključujući stara vina, knjige i druge artefakte.
Takođe nude program obuke za vinske turističke vodiče.
Ukratko, vinski putevi Srbije nude očaravajuće putovanje kroz vinograde, podrume i slikovite pejzaže, omogućavajući posetiocima da uživaju u najboljim srpskim vinima. Danas se organizuju turističke ture koje kombinuju vino, gastronomiju, prirodu i istoriju. Ako želite da istražite ove puteve, možete se obratiti turističkim agencijama koje organizuju vinske ture.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)