VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA
Geografski položaj i klima Srbije omogućavaju stanovnicima iz gotovo svih delova zemlje da gaje vinovu lozu.
![VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA](/data/images/2022-10-24/39234_16665433621602171208topola-lipovac-selo-puno-vinarija-fotorina5_f.jpg?timestamp=1715378400)
U Srbiji se proizvodi oko 700 sorti vina.
![VINSKI PUTEVI SRBIJE Od Nemanjića do danas, na OVIM mestima ćete uživati u NAJBOLJIM UKUSIMA](/data/images/2022-10-24/39235_16665433421602171241topola-lipovac-selo-puno-vinarija-fotorina3_f.jpg?t=1715438858)
Na plodnim padinama Fruške Gore protežu se dugi vinogradi sa najslađim grožđem opevanim u pesmama srpskih pesnika. Oko njih se vekovima formirao Vinski put Fruška Gora.
Najtraženija fruškogorska vinasu bermet, plemenka, fruškogorski rizling, italijanski rizling, buvije.
Jedinstveno u svetu, desertno vino bermet iz Sremskih Karlovaca očaralo je dvorove srednjevekovne Evrope. Nisu mu odoleli ni na čuvenom tragičnom Titaniku. Kada su, 73 godine nakon potonuća Titanika, iz njegove olupine izvađene flaše sa nalepnicama iz Sremskih Karlovaca, mnogi su se zapitali nije li to bermet.
Karlovački grožđebal je tradicionalna manifestacija koja donosi je radost u Sremske Karlovce. a prestonicom vina zavlada prava jesenja fešta u slavu berbe grožđa.
Još u doba Nemanjića, nastao je Vinski put Kosovo i Metohija. Danas su najpoznatije vinarije ovog kraja u Velikoj Hoči i Orahovcu a sorte, italijanski rizling, rajniski rizling, crni burgundac, vranac, sovinjon, kaberne.
Kraj u kome se spajaju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, nalazi se pod vinogradima poznatim još iz doba Rimljana, upravo ovde prolazi Vinski put Vršac. Najlepša vina ovog kraja: pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, muskat otonel, šardone, banatski rizling, smederevka, župljanka i kreaca.
Panonsko more je ostavilo u subotičkom kraju peščano zemljište veoma plodno za gajenje vinove loze od koje se prave najbolja “vina sa peska”. Italijanski rizling, kaberne i sovinjon mogu se probati u kraju na kome se prostire Vinski put Palić.
Na Vinskom putu Šumadije se nalazi podrum vina kraljevske porodice Karađorđević, na Oplencu kraj Topole
U ovom kraju su od davnina ljudi uzgajali autohtone sorte vranac, prokupac i smederevku.
U centralnoj Srbiji je Vinski put Župa, smešten u slivu Zapadne Morave i njenih pritoka, u kotlini između Jastrepca i Goča, Kopaonika, Željina.
Najkvalitetnijih vina Župe su tamjanika, prokupac, šardone, italijanski rizling, rajnski rizling, roze.
Vinski put Smederevo oivčen Dunavom sa jedne i Velikom Moravom sa druge strane nalazi se na tlu pogodnom za gajenje vrste grožđa smederevka, pa se zato u ovom kraju najčešće proizvodi upravo vino smederevka, ali i italijanski rizling, sovinjon, semijon i tramina.
Topla leta, hladne zime i veliki broj sunčanih dana pogoduju vinovoj lozi. Zbog upravo ovakve klime se u Knjaževcu još u doba Rimljana sadilo grožđe, a danas je tim tragom formiran Vinski put Knjaževac.
U ovom kraju su najzastupljenije crne sorte: plovdina, italijanski rizling i bela smederevka crni burgundac, prokupac.
Vinski put Negotin poznat je po Rajačkim pimnicama – komleksu 270 vinskih podruma iz 18. veka. Ove pimnice se danas više ne grade, ali neke vinarije su ih preuredile i u njima je moguće degustirati vina sa negotinskih vinograda: prokupac, bagrinu, začinak, vranac, smederevku, italijanski rizling, sovinjon i semijon.
Muzej starih vina čuva vredne eksponate vezane za vinsku istoriju Srbije, uključujući stara vina, knjige i druge artefakte.
Takođe nude program obuke za vinske turističke vodiče.
Ukratko, vinski putevi Srbije nude očaravajuće putovanje kroz vinograde, podrume i slikovite pejzaže, omogućavajući posetiocima da uživaju u najboljim srpskim vinima. Danas se organizuju turističke ture koje kombinuju vino, gastronomiju, prirodu i istoriju. Ako želite da istražite ove puteve, možete se obratiti turističkim agencijama koje organizuju vinske ture.
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)