Pita od praziluka, brzo se pravi a jede još brže, toliko je ukusna!

Jelica Jovanović

16:00

Gastronomija 0

Napravite pitu bez kora i od dve vrste brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.

proja
Shutterstock

Sastojci:

250 g pšeničnog brašna

250g kukuruznog brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 kesica praška za pecivo

2 struka praziluka

2 čaše kisele vode

pola čaše ulja

so, biber

Priprema

Sitno iseckajte praziluk pa ga propržite na malo ulja. Sastavite u dubljoj posudi kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu, so i biber, pa sve dobro promešajte. Ovome dodajte prženi praziluk pa izjednačite mešanjem smesu. Sipajte smesu u podmazanu okruglu tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite pitu 30 minuta.

Prijatno!

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading