POSNA SLANA TORTA KOJA SE SPREMA TOKOM USKRŠNJEG POSTA: Najkremastija sa 3 fila - recept obara sa nogu
Najkremastija posna slata torta sa tri fila se sprema tokom Uskršnjeg posta, a recept obara sa nogu

Ako razmišljate šta da spremate tokom Uskršnjeg posta, a da to nisu samo kuvana jela i poslastice, onda ste na pravom mestu.
Znamo da svi vole da se zaslade sa ukusnom poslasticom, a jedna baš takva je posna žito torta na vodi. Jeftina, lagana, a jedna od najlepših.
Mnogi kada su posne slave spremaju razne posne torte, ali i jedna u toku posta je pun pogodak, jer će vam lagano leći na stomak, a bićete siti baš dugo.
Možda vas zanima:

MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač

NAJLAGANIJA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST: Kolač sa rendanim jabukama - od svakog parčeta zastaje dah
Kolač sa rendanim jabukama je najlaganija poslastica za Uskršnji post, a od svakog parčeta zastaje dah
Možda vas zanima:

MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač

NAJLAGANIJA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST: Kolač sa rendanim jabukama - od svakog parčeta zastaje dah
Kolač sa rendanim jabukama je najlaganija poslastica za Uskršnji post, a od svakog parčeta zastaje dah
Možda vas zanima:

MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač

NAJLAGANIJA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST: Kolač sa rendanim jabukama - od svakog parčeta zastaje dah
Kolač sa rendanim jabukama je najlaganija poslastica za Uskršnji post, a od svakog parčeta zastaje dah
Kremasta, sočna, a već na prvi zalogaj će vas osvojiti.
Sprema se za rozen korama, kukuruzom, tunjevinom kiselim krastavcima...
Ima čak tri fila, božanstvena je.
Svi sastojci i recept:
rendani posni kačkavalj - 200 grama
rozen kore - jedno pakovanje
šargarepe - 4 srednje
gustin - 3 kašike
kiseli krastavci - 5
posni majonez - 250 grama
kukuruz šećerac - 400 grama ili jedna manja konzerva od 340 g
voda
tunjevina - 300 grama
posni margarin - 70 grama
Priprema:
Sipajte oko dva decilitra vode u jednu šerpicu i zagrejte do ključanja.
Čim proključa dodajte gustin, koji ste pre toga posebno umešali u činijici sa vodom.
Mešajte sve vreme dok se ne razbiju grudvice, smesa će kroz par minuta postati gusta i možete da je sklonite sa ringle.
Pripazite samo da ne zagori.
U fil se dodajte margarin i mešajte sve dok se ne istopi.
Zatim odložite fil da se ohladi, a slobodno možete i u frižider na 10 minuta.
Uzmite tri činije, a zatim u jednu stavite tinjevinu, u drugu kukuruz, pa u treću šargarepu.
Kada sve odvojite, podjednako im dodajte fil i majonez.
U fil sa kukuruzom ili tunjevinom, dodajte iseckane kisele krastavce na kockice.
Stavite jednu rozen koru i premažite je sa filom od kukuruza, pa preko stavite drugu koru.
Drugi fil može da ide od tunjevine, a treći sa šargarepom.
Kada preklopite poslednjom korom, odmah je premažite majonezom i po želji stavite posni kačkavalj.
Posnu slanu tortu stavite u frižider na 3 sata da se ohladi, a nakon toga uživajte u njoj.

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Komentari(0)