POSNE OBLANDE SA ČOKOLADOM: Najbolja poslastica za Uskršnji post - recept iz pocepane sveske naših baka
Najbolja poslastica za Uskršnji post su posne oblande sa čokoladom po receptu iz pocepane sveske naših baka
Uskršnji post kreće za nekoliko dana, a pošto je najduži i traje sedam nedelja, mnogi već razmišljaju šta će sebi spremati od hrane u tom periodu.
Iako smo navikli na ribu, prebranac, posnu sarmu, đuveč...
Uvek ima nešto drugačije što možete da probate i da se uverite da je za čistu desetku.
Možda vas zanima:
Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.
POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:
Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.
POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Možda vas zanima:
Da li je greh začeti dete tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post uveliko traje, a jedno od pitanja koja muče vernike je i da li su intimni odnosi tokom posta greh.
POČINJE SREDOPOSNA NEDELJA Ko nije krenuo sa postom – još nije kasno da se duša vrati na pravi put
Nedelja pred nama – četvrta nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Sredoposna – donosi sa sobom važan trenutak za sve vernike. To je tačka na sredini Časnog posta, kada se već oseća i telesni umor, ali i prvi duhovni plodovi uzdržanja, molitve i tišine.
Takva je čorba od krompira i šargarepe koju monasi sa Hilandara obavezno prave.
Priprema nije teška, ne oduzima mnogo vremena, a toliko prija da je bolja od bilo kog jela.
Naravno, ne smemo da zaboravimo i najbolji deo, a to su poslastice...
Za vas su sada tu posne oblande sa čokoladom za koje neće imati osećaj da nisu mrsne, jer takve do sada niste imali prilike da spremite.
Recept je tu, a i svi sastojci:
oblande - jedno pakovanje
šećer - 500 grama
narendana kora pomorandže
voda - 5 dl
brašno - 4 kašike
posna čokolada - 100 g
vanilin šećer - 1 kesica
margarin - jedan
Priprema:
U decilitar hladne vode stavite brašno i vanilin šećer, pa sve dobro promešajte.
Šećer sipajte u šerpu i karmelizujte ga, ali ne sme da vam zagori.
Sklonite sa šporeta i dodajte u to 4 dl vode, čokoladu i margarin.
Mešajte polako dok ne provri.
Kada se skuva dodajte vanilin šećer i brašno i kuvajte tri minuta.
U to dodati dobro opranu i narendanu koru pomorandže koju ste prethodno iseckali.
Ostavite da se fil ohladi i počne da se steže, pa ga dobro izmešajte.
Sada sledi filovanje.
Ravnomerno filujte oblande, pa preko njih stavite nešto čvrsto da bi se stegle.
Kada se stegnu, isecite ih i poslušite.
Prijatno i uživajte o ovom divnom kolaču.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Komentari(0)