POSNA PITA SA PIVOM OD GOTOVIH KORA JE NAJTRAŽENIJI SPECIJALITET: Svako ko je proba, ne zaustavlja se samo na 1 parčetu
Recept za posnu pitu sa pivom je prosto neodoljiv, dobio je najviše ocene od najvećih gurmana!

Posna pita sa pivom od gotovih kora je poseban specijalitet tvrde svi koji su je probali. Naime, pravi se vrlo jednostavno i brzo, te vam neće oduzeti mnogo vremena, ali zato ćete usrećiti sve članove porodice. Ukus je fenomenalan i niko se ne zaustavlja na samo jednom parčetu.
Potrebni sastojci:
400 g do 500g praziluka
500 g šampinjona
500 g gotovih kora za pitu
600 g krompira
ulje
so
biber
Za kvašenje kora:
50 ml ulja
150 ml piva
Za prelivanje:
50 ml ulja
180 ml piva
Način pripreme:
Iseckati praziluk na sitne komade i malo ga propržiti u tiganju, a zatim dodati usitnjene šampinjone. Nastaviti sa prženjem sve dok višak vode iz pečuraka ne ispari.
Izrendati krompir i dodati ga u tiganj, te dalje prižiti, dok ne omekša. Potom dodajtiso i biber po želji, sve sjediniti i ostaviti da se fil ohladi.
Pomešati ulje i pivo kako bi se dobila tečnost za kvašenje kora. Ako su tanke kore, spajati po dve, u suprotnom filovati jednu, koju ste pre toga nakvasili.
Na kraju pivo i ulje koje ste ostavili za prelivanje cele pite sjediniti i ostaviti da proključa. Tim proključalim prelivom dobro natopiti pitu.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, a posle 15 minuta temperaturu smanjite na 180 stepeni, te je ostavite još toliko vremena, dok ne porumeni.
Detaljan opis pravljenja pite i način slaganja polete pogledati u video snimku ispod:

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)