U jesenjim mesecima, kada zahladi i približi se zima, u mnogim selima zapadne Srbije nekada je bio obavezan običaj poznat kao krmokolj. To je bio veliki porodični i seoski događaj, kada se klalo svinje i pripremalo meso za predstojeće mesece. Iako se na prvi pogled radilo samo o poslu, krmokolj je bio mnogo više od toga – prava gozba, druženje i prilika da se učvrste rodbinske i komšijske veze.
Kako je izgledao krmokolj
Krmokolj se najčešće obavljao od kasne jeseni do pred Božić, u vreme kada su temperature bile dovoljno niske da meso može da se čuva bez kvarenja. Ceo događaj počinjao je rano ujutru, a okupljala se cela porodica, rođaci i komšije. Muškarci su obavljali najteže poslove, dok su žene spremale trpezu i prerađivale meso.
Meso kao osnov zimnice
Možda vas zanima:
DOMAĆE KOBASICE KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Ukusne i zdrave, a neverovatno lako se pravi ovaj pikantni SPECIJALITET od mesa
Srbi mnogo vole da mezete, a s obzirom da su kobasice jedan od glavnih specijaliteta koji volimo da poslužimo i da je bilo vreme za svinjokolj, evo i recepta kako da napravite fenomenalne domaće kobasice.
NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.
Možda vas zanima:
DOMAĆE KOBASICE KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Ukusne i zdrave, a neverovatno lako se pravi ovaj pikantni SPECIJALITET od mesa
Srbi mnogo vole da mezete, a s obzirom da su kobasice jedan od glavnih specijaliteta koji volimo da poslužimo i da je bilo vreme za svinjokolj, evo i recepta kako da napravite fenomenalne domaće kobasice.
NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.
Možda vas zanima:
DOMAĆE KOBASICE KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Ukusne i zdrave, a neverovatno lako se pravi ovaj pikantni SPECIJALITET od mesa
Srbi mnogo vole da mezete, a s obzirom da su kobasice jedan od glavnih specijaliteta koji volimo da poslužimo i da je bilo vreme za svinjokolj, evo i recepta kako da napravite fenomenalne domaće kobasice.
NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.
Nakon klanja svinje, domaćini su pravili kobasice, slaninu, švarglu i čvarke. Posebno mesto imao je kazan za topljenje masti, jer se mast koristila tokom cele zime kao osnovna namirnica u kuhinji. Čvarci su se jeli odmah tog dana, pa se verovalo da što su ukusniji, to će godina biti berićetnija.
Krmokolj kao društveni događaj
Za domaćinstva, krmokolj nije bio samo prilika da se obezbedi hrana, već i povod za slavlje. Posle završenog posla, svi okupljeni sedali su za sto, uz pesmu, priču i rakiju. To je bio trenutak zajedništva, kada se učvršćivala solidarnost među ljudima.
Simbolika i verovanja
Narod je verovao da uspešan krmokolj donosi blagostanje kući. Neki su prvi komad mesa obavezno ostavljali „za pokojne“ ili delili siromašnima, kako bi porodici uvek bilo dovoljno. Takođe, deca su dobijala specijalne zalogaje, jer se smatralo da će ih to čuvati od bolesti tokom zime.
Krmokolj danas
Iako se danas retko praktikuje na tradicionalan način, u nekim selima zapadne Srbije ovaj običaj i dalje živi. U vreme kada je sve postalo industrijsko, krmokolj je ostao simbol domaće hrane, porodične solidarnosti i starih vrednosti koje spajaju ljude.
DA LI PRAVOSLAVNI VERNICI TREBA DA OKITE JELKU? Sveštenik odgovorio na pitanje koje mnogi postavljaju
Sveštenik otkriva simboliku božićne jelke i objašnjava kako se ona savršeno uklapa sa badnjakom.
ZAŠTO CRKVA SAŽALJEVA BOGATAŠE: Sveti Nikolaj Velimirović je jednom rekao mudrost o njima koja se još uvek prepričava
Vladika Nikolaj je govorio da Crkva sažaljenjem gleda na bogataše, tražeći čoveka u njima, a ne bogatstvo, i podstiče darivanje i duhovni rast.
„Sveća prati čoveka od rođenja do upokojenja“: Slobodan iz Ježevice već 29 godina ručno pravi voštanice i čuva jedan od najstarijih srpskih zanata
Voskarski zanat, mirisan i postojan, poput plamena sveće, jedna je od najstarijih veština očuvanja svetlosti u narodnoj i verskoj tradiciji. Još od vremena kada su domovi bili bez električne rasvete, ručna izrada sveća od pčelinjeg voska predstavljala praktičnu potrebu, kao i duhovni čin, svetlost koja obasjava porodično ognjište, crkve i sve tužne i svečane običaje.
SRBI ČESTO IZGOVARAJU FRAZU "MAŠALA", A NE ZNAJU NI ŠTA ZNAČI: Evo detaljnog objašnjenja
Reč mašala se koristi u kolokvijalnom razgovornom stilu raznih naroda
OVO JE NAJJEZIVIJA SRPSKA IZREKA! Izgovarate je SVAKI DAN, a niste svesni ŠTA ZAPRAVO ZNAČI!
Ovu izreku svi koriste, a malo ko zna koliko je zapravo jeziv njen značaj
Komentari(0)