U jesenjim mesecima, kada zahladi i približi se zima, u mnogim selima zapadne Srbije nekada je bio obavezan običaj poznat kao krmokolj. To je bio veliki porodični i seoski događaj, kada se klalo svinje i pripremalo meso za predstojeće mesece. Iako se na prvi pogled radilo samo o poslu, krmokolj je bio mnogo više od toga – prava gozba, druženje i prilika da se učvrste rodbinske i komšijske veze.

Kako je izgledao krmokolj
Krmokolj se najčešće obavljao od kasne jeseni do pred Božić, u vreme kada su temperature bile dovoljno niske da meso može da se čuva bez kvarenja. Ceo događaj počinjao je rano ujutru, a okupljala se cela porodica, rođaci i komšije. Muškarci su obavljali najteže poslove, dok su žene spremale trpezu i prerađivale meso.
Meso kao osnov zimnice
Možda vas zanima:

DOMAĆE KOBASICE KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Ukusne i zdrave, a neverovatno lako se pravi ovaj pikantni SPECIJALITET od mesa
Srbi mnogo vole da mezete, a s obzirom da su kobasice jedan od glavnih specijaliteta koji volimo da poslužimo i da je bilo vreme za svinjokolj, evo i recepta kako da napravite fenomenalne domaće kobasice.

NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.
Možda vas zanima:

DOMAĆE KOBASICE KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Ukusne i zdrave, a neverovatno lako se pravi ovaj pikantni SPECIJALITET od mesa
Srbi mnogo vole da mezete, a s obzirom da su kobasice jedan od glavnih specijaliteta koji volimo da poslužimo i da je bilo vreme za svinjokolj, evo i recepta kako da napravite fenomenalne domaće kobasice.

NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.
Možda vas zanima:

DOMAĆE KOBASICE KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Ukusne i zdrave, a neverovatno lako se pravi ovaj pikantni SPECIJALITET od mesa
Srbi mnogo vole da mezete, a s obzirom da su kobasice jedan od glavnih specijaliteta koji volimo da poslužimo i da je bilo vreme za svinjokolj, evo i recepta kako da napravite fenomenalne domaće kobasice.

NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.
Nakon klanja svinje, domaćini su pravili kobasice, slaninu, švarglu i čvarke. Posebno mesto imao je kazan za topljenje masti, jer se mast koristila tokom cele zime kao osnovna namirnica u kuhinji. Čvarci su se jeli odmah tog dana, pa se verovalo da što su ukusniji, to će godina biti berićetnija.
Krmokolj kao društveni događaj
Za domaćinstva, krmokolj nije bio samo prilika da se obezbedi hrana, već i povod za slavlje. Posle završenog posla, svi okupljeni sedali su za sto, uz pesmu, priču i rakiju. To je bio trenutak zajedništva, kada se učvršćivala solidarnost među ljudima.
Simbolika i verovanja
Narod je verovao da uspešan krmokolj donosi blagostanje kući. Neki su prvi komad mesa obavezno ostavljali „za pokojne“ ili delili siromašnima, kako bi porodici uvek bilo dovoljno. Takođe, deca su dobijala specijalne zalogaje, jer se smatralo da će ih to čuvati od bolesti tokom zime.
Krmokolj danas
Iako se danas retko praktikuje na tradicionalan način, u nekim selima zapadne Srbije ovaj običaj i dalje živi. U vreme kada je sve postalo industrijsko, krmokolj je ostao simbol domaće hrane, porodične solidarnosti i starih vrednosti koje spajaju ljude.

Magija zelenog sveta: Zašto je srpski seljak verovao da biljke leče, proriču sudbinu i prizivaju natprirodne sile
Od drena i bosiljka do gloga i vrbe: Detaljna analiza Veselina Čajkanovića o kultnom značaju bilja u srpskim narodnim verovanjima, mnogo pre nego što je nauka otkrila njihova svojstva.

Krmokolj u zapadnoj Srbiji: Jesenji običaj koji spaja porodicu i selo
U jesenjim mesecima, kada zahladi i približi se zima, u mnogim selima zapadne Srbije nekada je bio obavezan običaj poznat kao krmokolj. To je bio veliki porodični i seoski događaj, kada se klalo svinje i pripremalo meso za predstojeće mesece. Iako se na prvi pogled radilo samo o poslu, krmokolj je bio mnogo više od toga – prava gozba, druženje i prilika da se učvrste rodbinske i komšijske veze.

Evo kako su nestali srpski Pompeji na Balkanu! Grad koji je ispario u magli vekova, a Srbi i dalje žale za njim
Car Justinijan izgradio je velelepni grad u srcu Balkana, a danas od njega ostaju samo ruševine koje čuvaju duh prošlosti

BEOGRAD NA STUBOVIMA: Tajna Palate Albanija – kako je prvi soliter preživeo bombe uprkos lošem terenu i protestima
Palata Albanija, prva zgrada koja je Beogradu podarila vertikalu, dominira Terаzijama, ali malo ko zna da su Beograđani strahovali da će se urušiti. Otkrivamo zašto je cela čaršija pričala da je teren "proklet" i kako je inženjerski podvig armiranog betona spasio soliter od potpunog uništenja.

SVETI TOMA, SEDI DOMA: Praznik Nevernog Tome donosi kišu, štiti od vukova, a evo zašto danas svi zanatlije staju sa radom
Danas, 19. oktobra, obeležava se Tomindan, veliki hrišćanski praznik posvećen Svetom apostolu Tomi. Iako ga svi znaju kao "Nevernog Tomu", on se poštuje kao zaštitnik zanatlija i svetac koji donosi kišu. Otkrivamo zašto se na Tomindan nikuda ne ide i kakva je stara izreka ključna za današnji dan.
Komentari(0)