MANTIJE PRAVO SA KOSOVA: Kosovljani se dave u njima, bolje nigde nećete probati (RECEPT)
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i vratiti ih još malo da se zapeku (oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta)
Sastojci
Za koru:
550 g brašna
Možda vas zanima:
Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
Možda vas zanima:
Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
Možda vas zanima:
Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
3 dl mlake vode
50 ml ulja
1/2 kašičice soli
Za nadev:
500 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
po ukusu soli
po ukusu mešavine začina
Za preliv:
2 dl gustog jogurta
Priprema
U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mu so i promešati. Sipati mlaku vodu i 2 kašike ulja, pa smesu ujednačiti. Postepeno dodavati preostalo brašno i sve vreme mesiti, dok se ne dobije glatko testo. Dobijeno testo podeliti na 6 manjih loptica i ostaviti ih da odmore oko 20 minuta. Uzeti jednu lopticu i oklagijom je rastanjiti u manju koru. Tako uraditi sa svih 6 loptica. Zatim svaku rastanjenu lopticu ređati jednu preko druge, a između ih premazivati uljem. Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljen materijal. Poslednju rastanjenu lopticu premazati sa vrlo malo ulja. Ovako naslagano testo ostaviti da miruje oko 20 minuta.
U međuvremenu, pripremiti fil. Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Nakon nekoliko minuta dodati mu mleveno meso i vrlo malo vode i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj posoliti po ukusu u dodati začine po želji. Ostaviti da se malo prohladi.
Odstojalo testo najpre istanjiti oklagijom (koliko može), a zatim pažljivo rukama tako da se dobije tanka providna kora. Dobijenu koru iseći potom na kvadrate željene veličine (najbolje 8×8 ili 10×10 cm). Na svaki kvadrat staviti po kašičicu prohlađenog fila.
Krajeve preklopiti ka sredini (kao boščicu) i slepiti ih. Okruglu tepsiju podmazati, posuti brašnom i u nju slagati pripremljene mantije slepljenim krajem ka dole.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i vratiti ih još malo da se zapeku (oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta).
(Recepti.com)
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Komentari(0)