MANTIJE PRAVO SA KOSOVA: Kosovljani se dave u njima, bolje nigde nećete probati (RECEPT)
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.

Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i vratiti ih još malo da se zapeku (oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta)
Sastojci
Za koru:
550 g brašna
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

Mesud je čuveni sjenički majstor skoro pola veka, kolika je potražnja - mogao bi raditi 24 sata sedam dana u nedelji
Pite i mantije iz srpskog Sibira vruće stižu do Amerike i Nemačke
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

Mesud je čuveni sjenički majstor skoro pola veka, kolika je potražnja - mogao bi raditi 24 sata sedam dana u nedelji
Pite i mantije iz srpskog Sibira vruće stižu do Amerike i Nemačke
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

Mesud je čuveni sjenički majstor skoro pola veka, kolika je potražnja - mogao bi raditi 24 sata sedam dana u nedelji
Pite i mantije iz srpskog Sibira vruće stižu do Amerike i Nemačke
3 dl mlake vode
50 ml ulja
1/2 kašičice soli
Za nadev:
500 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
po ukusu soli
po ukusu mešavine začina
Za preliv:
2 dl gustog jogurta
Priprema
U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mu so i promešati. Sipati mlaku vodu i 2 kašike ulja, pa smesu ujednačiti. Postepeno dodavati preostalo brašno i sve vreme mesiti, dok se ne dobije glatko testo. Dobijeno testo podeliti na 6 manjih loptica i ostaviti ih da odmore oko 20 minuta. Uzeti jednu lopticu i oklagijom je rastanjiti u manju koru. Tako uraditi sa svih 6 loptica. Zatim svaku rastanjenu lopticu ređati jednu preko druge, a između ih premazivati uljem. Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljen materijal. Poslednju rastanjenu lopticu premazati sa vrlo malo ulja. Ovako naslagano testo ostaviti da miruje oko 20 minuta.
U međuvremenu, pripremiti fil. Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Nakon nekoliko minuta dodati mu mleveno meso i vrlo malo vode i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj posoliti po ukusu u dodati začine po želji. Ostaviti da se malo prohladi.
Odstojalo testo najpre istanjiti oklagijom (koliko može), a zatim pažljivo rukama tako da se dobije tanka providna kora. Dobijenu koru iseći potom na kvadrate željene veličine (najbolje 8×8 ili 10×10 cm). Na svaki kvadrat staviti po kašičicu prohlađenog fila.
Krajeve preklopiti ka sredini (kao boščicu) i slepiti ih. Okruglu tepsiju podmazati, posuti brašnom i u nju slagati pripremljene mantije slepljenim krajem ka dole.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i vratiti ih još malo da se zapeku (oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta).
(Recepti.com)

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.
Komentari(0)