NEĆE BITI GREŠKE KAD IH SAVLADATE Ovo je 7 trikova za savršene palačinke, niko neće moći da im odoli
Jako je bitno da ispratite sve savete.
Ovih 7 saveta će vam pomoći da napravite savršene palačinke i da izbegnete neke uobičajene greške.
Кoji tiganj da izaberete
Možda vas zanima:
Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“
Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Možda vas zanima:
Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“
Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Možda vas zanima:
Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“
Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.
Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje
Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.
Tiganj od livenog gvožđa je najbolja opcija za pečenje palačinki. Zagreva se ravnomerno i dugo ostaje topao. Njegovo debelo dno pomaže da se testo dobro ispeče, a zahvaljujući poroznoj površini od livenog gvožđa, formira se zaštitni sloj, koji sprečava da se palačinke zalepe za dno i izgore.
Кako pripremiti dobro testo za palačinke
Postoji mnogo recepata za pravljenje palačinki. Sastojci su uglavnom slični, ali postoje neke cake koje će omogućiti da testo za palačinke bude bolje. Brašno pre dodavanja uvek prosejte, jer tako ćete ga očistiti od grudvica i nečistoća, ali ćete ga i „napuniti“ vazduhom. Jaja i mleko treba da budu sobne temeprature, a još jedna bitna stvar je da umutite belance i žumance odvojeno. Belanca umutite u čvrst šne i dodajte u testo, a palačinke će zbog toga biti vazdušastije. Ne zaboravite da u testo za palačinke dodate bar prstohvat soli, jer će palačinke biti ukusnije. Još jedna bitna stvar jeste da sipate malo ulja, jer će to omogućiti da se palačinke ne lepe za tiganj. Znak dobrog, sveže umućenog testa su mali mehurići na njegovoj površini.
Кoliko gusto treba da bude testo
Ovde je važna zlatna sredina: testo ne bi trebalo da bude ni previše gusto ni previše tanko. Njegova idealna gustina je pomalo kao tečna pavlaka. Testo ne bi trebalo da se širi u tepsiji prebrzo ili presporo. U prvom slučaju, potrebno je dodati još malo brašna, a u drugom razblažite toplom vodom: poboljšava ne samo gustinu testa, već i pozitivno utiče na ukus i mekoću palačinki.
Кoliko i kako sipati testo
Debljina i ukus palačinki zavise od količine testa u tiganju. Кapacitet kutlače treba da se meri u odnosu na veličinu tiganja i da se pronađe idealan odnos. Na primer, za tiganj srednje veličine (prečnika dna od 20 cm) jedna standardna kutlača (oko 0,14 ml) testa biće sasvim dovoljna. Dva su najpoznatija načina sipanja testa: u sredinu posude i sa jedne od podignutih strana. U svakom slučaju, potrebno je postići ravnomernu raspodelu testa po dnu tepsije. Da biste to uradili, morate brzo i pažljivo sipati testo, lagano naginjući i rotirajući posudu u smeru kazaljke na satu.
Кako pravilno zagrejati tiganj
Glavni razlog za grudvice u palačinkama je nedovoljno zagrejan tiganj. Imajte na umu da se tiganj od livenog gvožđa zagreva duže nego običan teflonski. Veličina ringle se bira prema veličini tiganja. Što je ringla manja, to bi plamen trebalo da bude jači, ali ne uključujte na najjače. Najbolja opcija je srednja ringla sa srednjim intenzitetom toplote. Na širokoj ringli postoji rizik da se jezgro palačinke ne kuva dobro.
Кada i kako okretati palačinke
Кada pržite palačinke, važno je da ih ne osušite. Uslov koji signalizira da palačinka treba da se okrene je glatka, penušava, blago zlatna površina. Nema potrebe da čekate da dno palačinke dobije braon boju. Pre okretanja palačinke, prođite špatulom duž ivica, nežno ih odlepite od površine tiganja. Zatim, klizeći špatulom do sredine palačinke, brzo je okrenite. Za ove svrhe najbolje je koristiti tanku drvenu špatulu, jer metalni pribor može oštetiti premaz tiganja i pocepati tanak krug za palačinke.
Kako se čuvaju palačinke
Tradicionalno, palačinke se slažu, pažljivo premazujući puterom. Na kraju prženja palačinke prekrijte tanjirom i krpom da duže ostanu vruće i da se ne osuše. U proseku, sveže palačinke se čuvaju u frižideru ispod prozirne folije ili u kontejneru oko 2-3 dana, a u zamrzivaču ceo mesec, piše Stvar ukusa.
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
Komentari(0)