KAKO SE PRAVILNO KUVA ČAJ OD LOVORA: Smiruje kašalj, dobar je kod gihta i problema sa varenjem, jača imunitet
Čaj od lovora ima široku primenu, ali se najviše koristi za smirivanje kašlja
Listovi lovora su bogati kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom i vitaminom B. Zbog toga se godinama lovor koristi za lečenje digestivnih i kardiovaskularnih poremećaja, gihta i reumatizma, nervoze i nesanice.
U poslednje vreme najviše se lovorov list koristi za smirivanje jakog kašlja. Lovorov list ima svojstvo jačanja imuniteta, ali i pročišćavanja disajnih puteva.
Evo kako se pravilno kuva čaj od lovora:
Tri sveža ili suva lovorova lista iseckajte na manje komade ili sitno iseckajte pa prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno 10 minuta, pa procedite. Kada se malo prohladi, dodati kašiku limunovog soka i jednu kašike domaćeg meda. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno.
Dobrobiti čaja od lovora
1. Lovorov list sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva
2. Poboljšanje imunološkog sistema jer je dobar izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C
3. Čaj od lovorovog lista može da ublaži bolove u stomaku
4. Čaj od lovora je veoma aromatičan, što može da pomogne u ublažavanju pritiska u sinusima ili zapušenom nosu
5. Lovorov list može da smanji količinu ureaze u telu – enzima koji, kada je van ravnoteže, može dovesti do nekoliko gastričnih poremećaja, uključujući kamen u bubregu
6. Lovorov list daje dobre rezultate ako se koristi za inhalaciju i dezinfekciju.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)