KAKO SE PRAVILNO KUVA ČAJ OD LOVORA: Smiruje kašalj, dobar je kod gihta i problema sa varenjem, jača imunitet
Čaj od lovora ima široku primenu, ali se najviše koristi za smirivanje kašlja

Listovi lovora su bogati kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom i vitaminom B. Zbog toga se godinama lovor koristi za lečenje digestivnih i kardiovaskularnih poremećaja, gihta i reumatizma, nervoze i nesanice.
U poslednje vreme najviše se lovorov list koristi za smirivanje jakog kašlja. Lovorov list ima svojstvo jačanja imuniteta, ali i pročišćavanja disajnih puteva.
Evo kako se pravilno kuva čaj od lovora:
Tri sveža ili suva lovorova lista iseckajte na manje komade ili sitno iseckajte pa prelijte sa 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite poklopljeno 10 minuta, pa procedite. Kada se malo prohladi, dodati kašiku limunovog soka i jednu kašike domaćeg meda. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno.
Dobrobiti čaja od lovora
1. Lovorov list sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva
2. Poboljšanje imunološkog sistema jer je dobar izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C
3. Čaj od lovorovog lista može da ublaži bolove u stomaku
4. Čaj od lovora je veoma aromatičan, što može da pomogne u ublažavanju pritiska u sinusima ili zapušenom nosu
5. Lovorov list može da smanji količinu ureaze u telu – enzima koji, kada je van ravnoteže, može dovesti do nekoliko gastričnih poremećaja, uključujući kamen u bubregu
6. Lovorov list daje dobre rezultate ako se koristi za inhalaciju i dezinfekciju.

Gnjec od pasulja: Zaboravljeno homoljsko jelo koje se jelo kašikom, hladno i uz turšiju
Nekada se u zabačenim selima Homolja od ostataka pasulja pravilo novo jelo – „gnjec“. Gusto, hladno, pomalo slatkasto, a posno i zasitno. Danas se gotovo niko ne seća da je postojalo.

Bakin recept za pitu sa sirom idealna za doručak, užinu ili večeru: Caka u jednoj stvari - evo kako da bude mekana
Njena korica je savršeno hrskava, dok je unutrašnjost bogata i sočna zahvaljujući nadevu od sira, jaja, pavlake i kačkavalja.

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali
Komentari(0)