NAJLEPŠA GABON TORTA KOJA SE OBAVEZNO SPREMA ZA BOŽIĆ: Kremasta i lagana - fil ostavlja bez daha
Najlepša gabon torta koja se obavezno pravi za Božić je kremasta i lagana, a fil ostavlja bez daha
Verovatno već razmišljate šta da spremate svojim ukućanima za Božić.
Prvo krenemo sa slanim specijalitetima jer uz starinsku proju najbolje ide ruska salata, mimoza... naravno tu su i pite koje ne smemo da izostavimo.
Kada pričamo o glavnom jelu tu je domaća supa, sarma, a ono omiljeno svima je pečenje.
Bez svega toga taj dan ne može da prođe bez poslastica, a sada je ispred vas najlepša Gabon torta koja se obavezno pravi za Božić.
Raskošna, ukusna, kremasta, a nije teška za pripremu.
Ovo su potrebni sastojci i recept:
Kore: ukupno se peku 3 kore a za jednu koru potrebno je:
100 gr krupno mlevenih pečenih lešnika
5 belanaca
1 kašika fila od žumanca
50 gr šećera
Za fil:
250 ml slatke pavlake
15 žumanaca
200 gr maslaca
150 gr šećera
300 gr čokolade
Sada sledi priprema:
Prvo se sprema fil tako što se na pari skuvaju žumanci i šećer, doda se čokolada, a potom i maslac.
Umutiti slatku pavlaku pa dodati ovaj fil i ostaviti da se dobro prohladi.
Kore možete da pečete pojedinačno ili zajedno kako vam je lakše.
Umutite belanca i šećer pa dodajte fil od žumanca i krupno secaknih lešnika.
Kore peći na 180 Celzijusa oko 15 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Filujte i ukrasite po želji.
Ukućani će se oduševiti ovakvom tortom za Božić.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)