KRALJICA MEĐU POSLASTICAMA ''REFORMA TORTA'' U POSNOJ VERZIJI: Savršeno penasta i ukusna po receptu iz stare knjige

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Svečana trpeza u mnogim kućama u Srbiji nezamisliva je bez reforme, starinske torte pune mlevenih i seckanih oraha i čokoladnog fila

KRALJICA MEĐU POSLASTICAMA ''REFORMA TORTA'' U POSNOJ VERZIJI: Savršeno penasta i ukusna po receptu iz stare knjige
Printscreen/ YouTube

Recept za mrsnu verziju ove nadaleko čuvene poslastice ima većina domaćica, a kako mnoge ne žele da se odreknu ove poslastice ni kada krsna slava "padne" u posni dan.

Sastojci:

za kore:

200 g brašna

150 g mlevenih oraha

150 g seckanih oraha

150 g meda

150 ml vode

100 g šećera

kesica praška za pecivo

za fil:

300 g mlevenih oraha

250 g šećera

80 ml vode

kesica vanilin-šećera

150 g posne čokolade za kuvanje

250 g posnog margarina

za glazuru:

150 g posne čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Pomešajte med, vodu i šećer tako da dobijete kompaktnu tečnost.

Probajte i lažnu kesten tortu - posnu poslasticu.

U drugoj posudi pomešajte 200 grama brašna sa kesicom praška za pecivo, pa dodajte mlevene i seckane orahe. Sjedinite tečne i suve sastojke pomoću varjače, pa smesu za koru razlijte u širok pleh koji ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom.

Pecite koru na 180 stepeni dvadesetak minuta. Kad se kora prohladi, presecite je uzdužno na tri dela.

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i vanilin-šećer i kuvajte dok ne počne da struji. Skinite šerpu sa ringle, dodajte mlevene orahe i posnu čokoladu izlomljenu na komadiće, pa energično mešajte varjačom dok se čokolada ne rastopi. Ostavite fil da se ohladi, pa mu onda dodajte umućen posni margarin.

Filom premažite kore i ostavite tortu da odstoji 24 sata. Posle 24 sata napravite glazuru tako što ćete na tihoj vatri rastopiti 150 grama posne čokolade sa četiri kašike ulja. Dok je glazura još topla sipajte je preko torte i ostavite da se stegne.

Po želji, tortu ukrasite seckanim i mlevenim orasima.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading