Ova brza bajadera osvaja iz stopa: Verzija koju malo ko zna, recept kakvog nema ni na internetu

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

U nastavku pročitajte posnu verziju ovog slatkiša koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

posna bajadera
Shutterstock

Bajadera je mnogima omiljena poslastica iz detinjstva.

U nastavku pročitajte posnu verziju ovog slatkiša koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Osim vode, potrebni su šećer, mleveni orasi, mleveni keks, posni margarin i posna čokolada za kuvanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

800 g šećera

200 ml vode

300 g mlevenih oraha

300 g posnog mlevenog keksa

250 g biljnog margarina

200 g posne čokolade za kuvanje

4 kašike ulja

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i 800 grama šećera, pa stavite na ringlu da provri. Potom skinite šerpu sa ringle, dodajte mlevene orahe, keks i margarin, pa sve dobro izmešajte varjačom da bi se margarin sjedinio sa ostalim sastojcima.

Bajadera je mnogima omiljeni kolač kako zbog ukusa, tako i zbog činjenice da se pravi brzo i lakoFoto:

Rastopite 100 grama čokolade u šerpici sa dve kašike ulja.

Masu za bajadere podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte rastopljenu čokoladu, promešajte varjačom i razlijte u tepsiju, a preko njega sipajte drugi deo.

Preostalih 100 grama čokolade rastopite u šerpici sa preostale dve kašike ulja, pa sipajte preko kolača i ostavite bajaderu da se stegne. Potom je secite na kocke ili štanglice i služite.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading