SRPSKI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI POSNA TORTA MANASTIRKA: Najbolja je za Svetog Nikolu - od davnina samo nju sprema
Srpski kuvar otkrio kako se sprema posna torta Manastirka koja je najbolja za Svetog Nikolu, a od davnina samo nju pravi

Kako svo već pisali Sveti Nikola je jedna od najvećih slava u našoj zemlji, a vernici taj dan prave posnu trpezu kako sami običaji nalažu.
Osim pasulja za Nikoljdan koji naše žene obavezno prave iz godine u godinu, tu su i mnogi drugi specijaliteti.
Riba, posna ruska salata, pite, posne slane torte...
Možda vas zanima:

Tri molitve SVETOM NIKOLI ZA ZDRAVLJE I SREĆU: Danas mu se OVAKO obratite i veruje se da ćete imati njegovu zaštitu cele godine
Pravoslavna crkva i njeni vernici 19. decembra obeležavaju najveću slavu i veliki hrišćanski praznik - Svetog Nikolu.

Danas je Sveti Nikola: Ko je bio svetac zbog kog pola Srbije slavi slavu, a pola ide u goste?
Ne kaže se bez razloga da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a pola ide na slavu. Ovaj svetac poštuje se u celom hrišćanskom svetu, a samo u Srbiji posvećeno mu je više od 600 crkava. Za ovu slavu vezuje se i niz običaj koji se, kako je to inače u Srbiji, razlikuju od regiona do regiona, pa čak i od sela do sela.
Možda vas zanima:

Tri molitve SVETOM NIKOLI ZA ZDRAVLJE I SREĆU: Danas mu se OVAKO obratite i veruje se da ćete imati njegovu zaštitu cele godine
Pravoslavna crkva i njeni vernici 19. decembra obeležavaju najveću slavu i veliki hrišćanski praznik - Svetog Nikolu.

Danas je Sveti Nikola: Ko je bio svetac zbog kog pola Srbije slavi slavu, a pola ide u goste?
Ne kaže se bez razloga da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a pola ide na slavu. Ovaj svetac poštuje se u celom hrišćanskom svetu, a samo u Srbiji posvećeno mu je više od 600 crkava. Za ovu slavu vezuje se i niz običaj koji se, kako je to inače u Srbiji, razlikuju od regiona do regiona, pa čak i od sela do sela.
Možda vas zanima:

Tri molitve SVETOM NIKOLI ZA ZDRAVLJE I SREĆU: Danas mu se OVAKO obratite i veruje se da ćete imati njegovu zaštitu cele godine
Pravoslavna crkva i njeni vernici 19. decembra obeležavaju najveću slavu i veliki hrišćanski praznik - Svetog Nikolu.

Danas je Sveti Nikola: Ko je bio svetac zbog kog pola Srbije slavi slavu, a pola ide u goste?
Ne kaže se bez razloga da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a pola ide na slavu. Ovaj svetac poštuje se u celom hrišćanskom svetu, a samo u Srbiji posvećeno mu je više od 600 crkava. Za ovu slavu vezuje se i niz običaj koji se, kako je to inače u Srbiji, razlikuju od regiona do regiona, pa čak i od sela do sela.
A sada ono što će mnoge najviše obradovati jeste poslastica, a u pitanju torta Manastirka koja se pravi baš tog dana, a sada je jedan srpski kuvar podelio otkrio kako se ona pravi.
Kremasta, sočna, raskošna...
Gosti će vas pitati kako se sprema, a naravno i tražiće parče više.
Ovo su sastojci i njegov recept:
Za koru:
1,5 šolja vode
2,5 šolje brašna
1 kašika meda
1,5 šolje šećera
1 kašičica sode bikarbone
Prvi fil:
3 šolje mlevenih oraha
200 g pasulja
šolja i po šećera (ili po ukusu)
5 srednjih jabuka ili dunja
kašika estrakta vanile
Drugi fil:
2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali
1 veća šolja kuvanog žita
3-4 kašike šećera u prahu
Za odozgo:
1/2 šolje oraha
Njegova priprema ide ovako:
Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!
Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.
Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.
Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode.
Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.
Vrele kore premažite filom od žita.
Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja.
Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)