SRPSKI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI POSNA TORTA MANASTIRKA: Najbolja je za Svetog Nikolu - od davnina samo nju sprema

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Srpski kuvar otkrio kako se sprema posna torta Manastirka koja je najbolja za Svetog Nikolu, a od davnina samo nju pravi

manastirka
Printscreen/Youtube

Kako svo već pisali Sveti Nikola je jedna od najvećih slava u našoj zemlji, a vernici taj dan prave posnu trpezu kako sami običaji nalažu.

Osim pasulja za Nikoljdan koji naše žene obavezno prave iz godine u godinu, tu su i mnogi drugi specijaliteti.

Riba, posna ruska salata, pite, posne slane torte...

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

A sada ono što će mnoge najviše obradovati jeste poslastica, a u pitanju torta Manastirka koja se pravi baš tog dana, a sada je jedan srpski kuvar podelio otkrio kako se ona pravi.

Kremasta, sočna, raskošna...

Gosti će vas pitati kako se sprema, a naravno i tražiće parče više.

Ovo su sastojci i njegov recept:

Za koru:

1,5 šolja vode

2,5 šolje brašna

1 kašika meda

1,5 šolje šećera

1 kašičica sode bikarbone

Prvi fil:

3 šolje mlevenih oraha

200 g pasulja

šolja i po šećera (ili po ukusu)

5 srednjih jabuka ili dunja

kašika estrakta vanile

Drugi fil:

2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali

1 veća šolja kuvanog žita

3-4 kašike šećera u prahu

Za odozgo:

1/2 šolje oraha

Njegova priprema ide ovako:

Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!

Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.

Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.

Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode.

Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.

Vrele kore premažite filom od žita.

Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja.

Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading