STARINSKI RECEPT, PRSTE DA POLIŽETE Posna sarma sa orasima koju ćete obožavati, idealna tokom posta

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Prava starinska kakva se na selu sprema i kada nije post, zbog svoje sočnosti i mekoće.

STARINSKI RECEPT, PRSTE DA POLIŽETE Posna sarma sa orasima koju ćete obožavati, idealna tokom posta
unsplash.com

 

Sarma je tradicionalno jelo koje je u našoj zemlji omiljeno i nijedno drugo ne može da se poredi sa njom.

Postoji mnogo načina pripreme, a domaćice za vreme posta uglavnom prave sa pirinčem jer je ona jedna od najboljih u tim danima, ali ispred vas je sada najbolja posna sarma sa orasima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prava starinska kakva se na selu sprema i kada nije post, zbog svoje sočnosti i mekoće.

Nema šanse da ćete je praviti samo jednom kada osetite kako se topi u ustima sa vrućom domaćom pogačom ili hlebom.

Recept je tu, ovi sastojci su potrebni:

  • slatka aleva paprika - 1 supena kašika
  • kiseli kupus - 2, 5 kg
  • brašno - 2 supene kašike
  • crni luk - 3 glavice
  • ulje - 100 ml
  • šargarepa - 4 srednja komada
  • biber - pola kašičice
  • orasi - 500 g
  • začin C - 2 supene kašike

Ovo je način spremanja:

Crni luk i šargarepu iseckati što sitnije, a orahe samleti, ali ne baš previše sitno. Zagrejati 50 ml ulja i propržiti sve sastojke. Dodati Začin C, so i biber i nasuti malo vode. Promešati, a potom skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Kiseli kupus oprati i odvojiti 45 listova. Staviti ih da se iscede od viška vode.

Kada se fil ohladio, uzeti jedan list, staviti kašiku fila, preklopiti sa leve strane, pa sa desne, pa kraj i umotati sarmu. Na isti način saviti 45 sarmi.

U šerpu sipati preostalih 50 ml ulja i ubaciti dva reda listova kupusa. Poređati sarme i prekriti ih sa još dva reda listova.

Naliti vodu do početka prvog reda kupusa i kuvati na laganoj vatri oko 3 sata.

U tiganj sipati malo ulja, dodati brašno i alevu papriku, izmešati I ostaviti da provri. Sipati zapršku u sarmu.

Kuvati još 10 minuta, a potom skloniti.

Komentari(0)

Loading