DOMAĆINSKA POGAČA NA "ČAŠE": Sprema se sa 2 vrste sira - najukusnija koju ćete probati

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Domaćinska pogača na "čaše" se sprema sa dve vrste sira, a najukusnija je koju ćete probati

pogača na čaše
Printscreen/Youtube

Pogače nas uvek mirisom vrate u detinjstvo i raspuste na selu kod baka i deka.

Postoji mnogo načina pripreme, a domaćice se uvek trude da naprave najmekšu.

Ono što će vas sada iznenaditi jeste jedna najukusnija, a takva je zbog dve vrste sira, a sprema se i na "čaše".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kuća će odisati mirisom čim je ubacite u rernu da se peče. A još bolje kada uz prilog uzmete ajvar ili kajmak. To je pun pogodak i nema šanse da ćete pogrešiti.

Ovi sastojci su izdvojeni za recept:

4 čaše brašna

1/2 čaše tople vode

1 kašičica soli

1/2 čaše toplog mleka

1/2 čaše jogurta

1 kesica suvog kvasca

1/2 čaše ulja

1 kašika šećera

Za posipanje ide:

malo svežeg peršuna

1 jaje

1 činija čedar sira

1 činija mladog sira

Ovo je način spremanja:

U činiju ubacite suvi kvasac i šećer, pa toplu vodu i mleko. Promešajte, a onda dodajte ulje. Ponovo promešajte pa dodajte 3/4 brašna. Ubacite so, pa špatulom promešajte sastojke.

Dodajte ostatak brašna, pa onda rukom zamesite testo za domaću pogaču. Potom pospite brašno po radnoj površini, pa prebacite testo. Premesite rukom testo za domaću pogaču dok ne postane glatko i mekano.

Pouljite testo, pa ga prekrijte prozirnom folijom, pa krpom i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Potom rukom istisnite vazduh iz testa, premesite u posudi, pa prebacite na površinu posutu brašnom.

Razmesite rukom, pospite testo brašnom, pa premesite oklagijom. Premestite testo u širi pleh obložen pek papriom, pa razvucite rukom.

Prekrijte kuhinjskom krpom testo za domaću pogaču, pa ostavite da odstoji pola sata.

Stavite neumućeno jaje na testo, pa ga premažite četkicom. Pospite usitnjenim mladim sirom, pa izrendanim čedar sirom.

Na kraju pospite domaću pogaču iseckanim svežim peršunom.

Pecite na 180°C.

Pecite domaću pogaču dok lepo ne porumeni.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading