PRAVO IZ BAKINE KUHINJE Punjene paprike po staroj recepturi

Izvor: Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Isprobajte recept za punjene paprike koji su naše bake koristile

punjene paprike
Shutterstock

Iz bakine kuhinje stiže recept za punjne paprike koji je pogodan i za početnike u kuhinji.

Punjene paprike - sastojci:

  • 50 gr suve slanine
  • 700 gr mlevenog mesa
  • 20 srednjih paprika baburica
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje
  • 2 šargarepe
  • 2 jaja
  • 1 lonče od 100gr opranog pirinča
  • 4 čena belog luka 
  • 1 kašika suvog začina
  • po želji soli
  • ml biber
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 2 sveža paradajza
  • 1 kašika brašna
  • peršunov list
  • ulje

Punjene paprike - priprema:

Iseckati na kockice slaninu, pa kad se proprži na ulju dodati crni luk i izrendanu šargarepu i pržiti da omekša.

Dodati mleveno meso i pržiti ga da se lepo usitni. Dodati ml papriku i ml biber 

Možda vas zanima:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Možda vas zanima:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Možda vas zanima:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Zatim dodati suvi začin, so po zelji, seckan beli luk, peršun i jedno lonče od 100 gr opranog pirinča. Skloniti sa vatre pa ubaciti dva jaja i sve izjednačiti. 

Paprike oprati, izvaditi seme, pa puniti nadevom, ali ne sasvim do kraja i zatvarati kriškama paradajza.

Naliti vodom i kuvati oko sat vremena. Pred kraj u tiganj sipati malo ulja i dodati kašiku brašna, pržiti da dobije krem boju, sipati paradajz u zapršku i preliti preko paprika.

Prodrmati, po želji dodati soli i ko voli jednu kašičicu šećera. Kuvati kos 2-3 minuta i paprika je kuvana. Služiti uz krompir pire. Uživajte u vrhunskom ukusu.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading