NAJSTARIJE PIĆE NA SVETU Ovih 8 činjenica o rakiji koju Srbi obožavaju morate znati

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Medovina, poznata i kao medovo vino inspirisala je stvaranje sličnih pića poput vina „Braggot“ koje je nastalo kao mešavina meda i piva.

NAJSTARIJE PIĆE NA SVETU Ovih 8 činjenica o rakiji koju Srbi obožavaju morate znati
Shutterstock

 

 

Medovina je drevno alkoholno piće napravljeno fermentacijom meda i vode i staro je koliko i ljudska civilizacija.

Medovina, poznata i kao medovo vino inspirisala je stvaranje sličnih pića poput vina „Braggot“ koje je nastalo kao mešavina meda i piva.

Donosimo vam osam činjenica o medovini kroz vekove, piše Mentalfloss.com.

Medovina se pravi milenijumima

Ljudi piju medovinu veoma dugo, iako je po nekim pričama napitak rezultat slučajne nezgode u kojoj je kap kiše kapnula u lonac meda. Neki rani zapisi daju naznake da se u Indiji pre 4.000 godina uživalo u napitku od fermentisang meda, a postoje i dokazi o napitku od meda, voća i pirinča koji potiče iz Kine u 7. milenijumu pre nove ere.

Ovekovečena je u staroengleskoj epskoj pesmi

Epska herojska pesma „Beovulf“ od 3.000 stihova napisana negde pre normanskog osvajanja Engleske priča priču o skandinavskom princu koji se bori protiv čudovišta Grendela koje je napalo Heorot, veliku dvoranu medovine legendarnog danskog kralja Hrotgaru. Beovulf ubija Grendela u močvari blizu Heorota, a Hrotgar je uz medovinu proslavio prinčevu pobedu. Tada Grendelova majka dolazi da osveti smrt svog sina, a Beovulf mora ponovo da se pokaže kao heroj.

med Shutterstock
 

Ispijanje medovine bilo je centralni deo vikinške kulture

Vikinzi su pili medovinu na sezonskim gozbama i drugim ceremonijama koje su obeležavale životne prekretnice. To je bio ritual. Prvo bi se služio kralj, a za njim i ostalii po društvenom rangu. Nordijci bi se brzo napili medovinom i to je možda delimično zbog specifične „posude“ iz koje su je ispijali – roga za piće koji se nije mogao lako spustiti.

Srednjevekovni monasi su se istakli u pravljenju medovine

Za neke manastire u Engleskoj i Velsu medovina je bila proizvod pčelarstva – od pčelinjeg voska su pravili i sveće. Raspuštanje ovih manastira koji su posedovali četvrtinu obrađene zemlje u Engleskoj između 1536. и 1540. bila je glavni pokretač reformacije pod Tudorovim monarhom Henrijem VIII. Ali na ostrvu Lindisfan u Severnom moru nastavlja se tradicija pravljenja medovine koju su monasi započeli kada su osnovali manastir na ostrvu 643. godine. I posetioci ovog ostrva danas mogu da probaju medovinu napravljenu od lokalnog meda i vode.

Kraljevske porodice i njihovi podanici pili su medovinu u srednjevekovnoj Engleskoj

Kraljica Elizabeta je imala sopstveni recept za medovinu koja bi modernim domaćicama bila previše slatka. Ali medovina nije bila samo za uživanje u kraljevskom domaćinstvu što i pokazuje čuvena zbirka priča iz 15. veka Džefrija Čosera „Kenterberijske priče“. Tu se medovina predstavlja kao sredstvo za udvaranje, a Čoser opisuje mladu ženu sa sa ustima koja su slatka kao medovina.

Neki smatraju da je medovina lekovita

Stari Grci su medovinu nazivali „sok Bogova“. Pošto med ima antioksidativna i antimikrobna svojstva, neki smatraju da je ovo piće nije samo ukusno, već i dobro za zdravlje. 2015. godine mikrobiolozi Tobijas Olofson i Alexandra Vaskuez sa Univerziteta Lund u Švedskoj napravili su eksperimentalnu medovinu koja je iskoristila kvalitet antibiotika meda da pomogne u borbi protiv infekcija otpornih na lekove.

Med je podstakao običaj „medenog meseca“

Naziv ovog običaja ima drevne korene i nije se uvek odnosilo na bračno putovanje. Pošto se smatralo da je med afrodizijak i da povećava plodnost, mladenci su dobijali mesečnu zalihu medovine. Ova tradicija je možda nastala još u 5. veku nove ere, ali od 19. veka medeni mesec podrazumeva i odlazak mladenaca na putovanje.

Medovina se vraća

Daleko od toga da je zastarelo piće prošlosti, medovina ima svetlu budućnost zahvaljujući pokretu zanatskih pića. Tokom poslednjih 20 godina, broj komercijalnih proizvođača u Americi je skočio sa 60 na 450. I dok alkoholna pića napravljena od meda mogu izgledati previše slatko, medovine su suve, a neke imaju kvalitet poput vina zbog starenja u bačvi.

Komentari(0)

Loading