RECEPT ZA AJVAR SA OVIM SASTOJKOM JE NAJTRAŽENIJI U SRBIJI: Pikantna zimnica koja će vas zaludeti

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Recept za ajvar sa senfom je najtraženiji u Srbiji, a ukus je toliko pikantan da ćete ga samo tako spremati za zimnicu

paprike
rina

Bez dobrog ajvara ne mogu da se zamisle hladni dani.

Zimnica u kakvoj samo može da se uživa dok se jede sa vrućim hlebom ili pogačom.

Postoji mnogo načina na koji se sprema, a nekada je to bilo skroz drugačije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sada je ispred vas ajvar sa senfom koji je totalno drugačiji, a i mnogo ukusniji.

Sastojci:

crvene paprike 12 kg

plavi patlidžan 3 kg (koristiti sitnije komade, imaju manje semena)

šargarepa 2 kg

šećer 250 g

so 150 g

vinsko sirće 1,5 dl

ulje 1,5 dl

senf 100 g

Priprema:

Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila. Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi. Patlidžan (koristiti sitnije komade imaju manje semena) ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu. Šargarepu obatiti u slanoj vodi dok omekša.

Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje. Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje. Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je. Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati. Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.Tegle dobro zatvoriti i odložiti gde inače čuvate zimnicu!

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading