RECEPT ZA AJVAR SA OVIM SASTOJKOM JE NAJTRAŽENIJI U SRBIJI: Pikantna zimnica koja će vas zaludeti
Recept za ajvar sa senfom je najtraženiji u Srbiji, a ukus je toliko pikantan da ćete ga samo tako spremati za zimnicu
Bez dobrog ajvara ne mogu da se zamisle hladni dani.
Zimnica u kakvoj samo može da se uživa dok se jede sa vrućim hlebom ili pogačom.
Postoji mnogo načina na koji se sprema, a nekada je to bilo skroz drugačije.
Možda vas zanima:
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Možda vas zanima:
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Možda vas zanima:
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Sada je ispred vas ajvar sa senfom koji je totalno drugačiji, a i mnogo ukusniji.
Sastojci:
crvene paprike 12 kg
plavi patlidžan 3 kg (koristiti sitnije komade, imaju manje semena)
šargarepa 2 kg
šećer 250 g
so 150 g
vinsko sirće 1,5 dl
ulje 1,5 dl
senf 100 g
Priprema:
Pariku oprati, ispeći na šporetu i staviti u posudu sa poklopcem kako bi se lakše ljuštila. Kad se prohladi oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti u đerđev da se ocedi. Patlidžan (koristiti sitnije komade imaju manje semena) ispeći u rerni, kad se ohladi samo istisnuti sredinu. Šargarepu obatiti u slanoj vodi dok omekša.
Sve samleti na mašinici za meso staviti u veču šerpu. Dodati šećer, so, sirće i ulje. Pržiti ajvar na šporetu na umerenoj temperaturi oko 2 h. Uz stalno mešanje. Kad ajvar ostavlja trag na šerpi, gotov je. Skloniti sa šporeta i dodati senf. Izmešati. Ajvar stavljati u čiste vruće tegle.Tegle dobro zatvoriti i odložiti gde inače čuvate zimnicu!
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)