STARI ZABORAVLJENI SRPSKI DORUČAK PONOVO SE VRAĆA NA VELIKA VRATA: Liči na PALENTU, ali UKUS ne može da se POREDI

Teodora Tojagić

14:00

Gastronomija 0

Jajaruša je srpski doručak koji je skroz zaboravljen, a sada svi traže recept koji nema konkurenciju

palenta sa sirom
Shutterstock

Napravite jelo za doručak koje satima drži sitost.

Možete da ga ponesete i na posao, podseća na kačamak, ali je mnogo ukusnije.

Naziv mu je specifičan - jajaruša.

Potrebno vam je samo pet sastojaka, a evo i koji su:

1l mleka

1 kašičica soli

1 šolja ulja, a može i manje

4 jaja

1 kašika kukuruznog brašna ili palente

Priprema:

U posebnu činiju umutite mleko, so, 1 kašiku palente i 4 jaja. U šerpicu stavite ulje ili mast i uključite je da se zagreje.

Kada se masnoća zagreje, sipajte mleko sa jajima i palentom i mešajte dok se sve ne zgusne tako da dobijete glatku smesu. Ovaj ukusan doručak možete da ponesete na posao. Bar ćete znati šta jedete!

 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading