NISTE SRBIN AKO NE PROBATE OVAJ VLAŠKI RECEPT: U Istočnoj Srbiji se "dave" u njemu, BOLJE JELO NA KAŠIKU NE POSTOJI
Probajte specijalitet Istočne Srbije i sigurno ćete mu se uvek iznova vraćati
Domaća kuhinja je nešto što oduševi sve turiste koji navrate u Srbiju. Šarenolik izbor jela bogatih začinima budi sva čula, te ne čudi što se svi rado vraćaju specijalitetima koje jednom probaju u našoj zemlji.
Kuvano jelo bogato vitaminima i proteinima, sve u jednom tanjiru.
Sastojci:
*za 4 osobe
4 pilećih bataka i karabataka
velika glavica crnog luka
3 do 4 čena belog luka
velika crvena babura
po ukusu suvi začin, biber, so
1/2 kašike dimljene crvene paprike
1/4 kašičice dimljene ljute paprike
1 do 2 kašike pačje masti
1 l domaćeg paradajza iz flaše
500 ml do 750 ml vrele pileće supe ili vode
puna kašika pirea od paprike
2 lista lovora
Hladna zaprška:
puna kašika brašna
100 g kiselog mleka
100 ml pileće supe
Priprema:
U šerpi zagrejati pačiju mast (može se koristite i bilo koje drugo ulje po izboru, mada je sa mašću mnogo ukusnije i autentičnije), a zatim dodati piletinu koju ste prethodno očistili od viška masnoće. Kožicu nemojte skidati, a zatim ih raseći kako bi se odvojili od kosti i propržiti dok meso ne porumeni sa svih strana. Dodati luk i beli luk i pržiti poklopljeno sve zajedno (smanjiti temperaturu, pa više dinstati nego pržiti) dok luk ne omekša. Zatim pobiberiti, dodati obe vrste paprike i posoliti. U slučaju da je potrebno malo tečnosti, dodati kašiku dve pileće supe ili vode. Naliti paradajzom iz flaše, dodati lovorov list i pire od paprike (ako nemate to pire slobodno stavite 1 do 2 kašike ajvara), poklopiti, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati oko 30 do 45 minuta ili dok ne vidite da je meso skuvano. Povremeno promešati i ako vam nije dovoljno tečnosti, dodajte još onoliko koliko volite da vam je paprikaš gust. Jelo je samo po sebi veoma zasitno, ali ko želi može dodati i nekoliko krompira.
U posebnu činiju sjediniti kiselo mleko, vodu i kašiku brašna i umutiti da nema grudvica. Uliti u paprikaš mešajući. Dodati suvi začin i biber po ukusu. Kuvati sve zajedno još 5 minuta. Poslužiti toplo, a pred služenje posuti sitno iseckanim peršunom.
Uživajte!
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)