NISTE SRBIN AKO NE PROBATE OVAJ VLAŠKI RECEPT: U Istočnoj Srbiji se "dave" u njemu, BOLJE JELO NA KAŠIKU NE POSTOJI
Probajte specijalitet Istočne Srbije i sigurno ćete mu se uvek iznova vraćati
Domaća kuhinja je nešto što oduševi sve turiste koji navrate u Srbiju. Šarenolik izbor jela bogatih začinima budi sva čula, te ne čudi što se svi rado vraćaju specijalitetima koje jednom probaju u našoj zemlji.
Kuvano jelo bogato vitaminima i proteinima, sve u jednom tanjiru.
Sastojci:
*za 4 osobe
4 pilećih bataka i karabataka
velika glavica crnog luka
3 do 4 čena belog luka
velika crvena babura
po ukusu suvi začin, biber, so
1/2 kašike dimljene crvene paprike
1/4 kašičice dimljene ljute paprike
1 do 2 kašike pačje masti
1 l domaćeg paradajza iz flaše
500 ml do 750 ml vrele pileće supe ili vode
puna kašika pirea od paprike
2 lista lovora
Hladna zaprška:
puna kašika brašna
100 g kiselog mleka
100 ml pileće supe
Priprema:
U šerpi zagrejati pačiju mast (može se koristite i bilo koje drugo ulje po izboru, mada je sa mašću mnogo ukusnije i autentičnije), a zatim dodati piletinu koju ste prethodno očistili od viška masnoće. Kožicu nemojte skidati, a zatim ih raseći kako bi se odvojili od kosti i propržiti dok meso ne porumeni sa svih strana. Dodati luk i beli luk i pržiti poklopljeno sve zajedno (smanjiti temperaturu, pa više dinstati nego pržiti) dok luk ne omekša. Zatim pobiberiti, dodati obe vrste paprike i posoliti. U slučaju da je potrebno malo tečnosti, dodati kašiku dve pileće supe ili vode. Naliti paradajzom iz flaše, dodati lovorov list i pire od paprike (ako nemate to pire slobodno stavite 1 do 2 kašike ajvara), poklopiti, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati oko 30 do 45 minuta ili dok ne vidite da je meso skuvano. Povremeno promešati i ako vam nije dovoljno tečnosti, dodajte još onoliko koliko volite da vam je paprikaš gust. Jelo je samo po sebi veoma zasitno, ali ko želi može dodati i nekoliko krompira.
U posebnu činiju sjediniti kiselo mleko, vodu i kašiku brašna i umutiti da nema grudvica. Uliti u paprikaš mešajući. Dodati suvi začin i biber po ukusu. Kuvati sve zajedno još 5 minuta. Poslužiti toplo, a pred služenje posuti sitno iseckanim peršunom.
Uživajte!
Ova pita je kraljica svake srpske kuhinje! Koreni sežu sve do Turske, za nju čak imaju i poseban naziv
Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.
SAVRŠEN ZA SVEČANE TRENUTKE Slani rolat sa ajvarom, brzo i lako se pravi, a ukus pravi domaćinski
Slani rolati su uvek dobar izbor za predjelo a možete ukuse možete kombinovati na razne načine
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
KRALJICA UKUSA Probajte rolovanu baklavu sa suvim šljivama
Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.
Tri trika da vam slavski kolač bude najlepši: Ovo je recept koji će vam uspeti iz prvog pokušaja
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Komentari(0)