OVAKAV KOMPOT SE PRAVIO JOŠ SAMO U JUGOSLAVIJI: Trebaće vam VIŠE TEGLI, ko je probao POLUDEO je za njim

Teodora Tojagić

12:00

Gastronomija 0

U teglu možete da naređate i cele kajsije s košticama, ali u tom slučaju će vam biti potrebno više tegli

OVAKAV KOMPOT SE PRAVIO JOŠ SAMO U JUGOSLAVIJI: Trebaće vam VIŠE TEGLI, ko je probao POLUDEO je za njim
Shutterstock

Domaći kompot od kajsije vratiće vas u detinjstvo.

Sastojci:

kajsije 2 kg

šećer 600 g

višnjevača 50 ml

Kako pripremiti:

Kajsije operite i ostavite da se osuše, očistite ih od koštica i poređajte u tegle. Šećer rastopite u 1 l kipuće vode, zatim dodajte višnjevaču. Količina šećera zavisi od zrelosti voća – što je zrelije, dodajemo mu manje šećera.

Sterilizujte tegle 20 minuta u rerni (4 tegle zapremine 750 ml) na temperaturi od 90 stepeni. Kompot od kajsija dobija izrazitiji ukus ako dodate seme koje ste izvukli iz koštica. U teglu možete da naređate i cele kajsije s košticama, ali u tom slučaju će vam biti potrebno više tegli.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading