OVAKAV KOMPOT SE PRAVIO JOŠ SAMO U JUGOSLAVIJI: Trebaće vam VIŠE TEGLI, ko je probao POLUDEO je za njim
U teglu možete da naređate i cele kajsije s košticama, ali u tom slučaju će vam biti potrebno više tegli
Domaći kompot od kajsije vratiće vas u detinjstvo.
Sastojci:
kajsije 2 kg
šećer 600 g
višnjevača 50 ml
Kako pripremiti:
Kajsije operite i ostavite da se osuše, očistite ih od koštica i poređajte u tegle. Šećer rastopite u 1 l kipuće vode, zatim dodajte višnjevaču. Količina šećera zavisi od zrelosti voća – što je zrelije, dodajemo mu manje šećera.
Sterilizujte tegle 20 minuta u rerni (4 tegle zapremine 750 ml) na temperaturi od 90 stepeni. Kompot od kajsija dobija izrazitiji ukus ako dodate seme koje ste izvukli iz koštica. U teglu možete da naređate i cele kajsije s košticama, ali u tom slučaju će vam biti potrebno više tegli.
Prijatno!
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Komentari(0)