ŠTRUDLA SA MAKOM: Recept jednog poslastičara za tanko testo prepuno fila - ovaj ukus se ne zaboravlja
Prava štrudla sa makom je ona koja ima mnogooo fila.
Danas vam donosimo proveren recept za najbržu štrudlu sa makom.
Sastojci za fil:
400gr. mlevenog maka
400ml. slatkog mleka
100-200g. šećera
1 vanil šećer
3 kašike džema od šljiva
3 belanca
Potrebno za testo:
3 žumanca
4 kašike šećera
prsohvat soli
15g. kvasaca
1 prašak za pecivo
150ml. mleka
250g. margarina ili putera ili domaće svinjske masti
550-600g. brašna
Priprema:
Napravite testo tako što ćete aktivirati kvasac, pa umesiti testo od 3 žumanca, šećera, soli, praška za pecivo, brašna.
Dok testo odmara, vi napravite fil tako što ćete potopiti mak u toplo mleko u koje ste razmutili šećer. Kada mak upije mleko i "nabubri" dodajte mu vanil šećer, umućena belanca i džem od šljiva.
Razvucite testo što tanje, pa ga premažite napravljenim filom. Kada štrudlu savijete po željenom kalupu, pecite je 15 minuta na 200 stepeni Celzijusa, a potom još 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)