ŠTRUDLA SA MAKOM: Recept jednog poslastičara za tanko testo prepuno fila - ovaj ukus se ne zaboravlja

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Prava štrudla sa makom je ona koja ima mnogooo fila.

štrudla s makom
Printscreen/Youtube

Danas vam donosimo proveren recept za najbržu štrudlu sa makom.

Sastojci za fil:

400gr. mlevenog maka
400ml. slatkog mleka
100-200g. šećera
1 vanil šećer
3 kašike džema od šljiva
3 belanca

Potrebno za testo:

3 žumanca
4 kašike šećera
prsohvat soli
15g. kvasaca
1 prašak za pecivo
150ml. mleka
250g. margarina ili putera ili domaće svinjske masti
550-600g. brašna

Priprema:

Napravite testo tako što ćete aktivirati kvasac, pa umesiti testo od 3 žumanca, šećera, soli, praška za pecivo, brašna.

Dok testo odmara, vi napravite fil tako što ćete potopiti mak u toplo mleko u koje ste razmutili šećer. Kada mak upije mleko i "nabubri" dodajte mu vanil šećer, umućena belanca i džem od šljiva.

Razvucite testo što tanje, pa ga premažite napravljenim filom. Kada štrudlu savijete po željenom kalupu, pecite je 15 minuta na 200 stepeni Celzijusa, a potom još 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading