Lažna štrudla s makom kakvu nikad do sad niste probali: Ne mesi se testo, a sočna je, lagana i neodoljivog ukusa
Nikad nije pogrešan trenutak za domaću štrudlu s makom, a ova varijanta je lagana, jednostavna za pripremu i neodoljiva!

Spolja hrskava, a unutra mekana, uz kremast fil – ova štrudla od maka pruža mnogo više od klasičnog, starinskog recepta po kom ga je pravila vaša baka.
Trik je u korama za pitu, zahvaljujući kojima se štrudla priprema brzo i jednostavno i nema potrebe da mesimo testo, ali ima prepoznatljiv ukus koji vraća u dane detinjstva.
Njena glavna zvezda je, naravno, mak, a najbolji deo je to što vam za pripremu neće biti potrebno više od 15-ak minuta.
Sastojci:
6-7 kora za pitu (zavisi od debljine)
200 g mlevenog maka
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika rendane kore limuna
220 ml kisele pavlake
1 jaje
130 g putera (otopljenog)
50 g prezli
šećer u prahu po ukusu
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte mleveni mak, šećer, vanilini šećer i limunovu koricu, pa umešajte jaje i kiselu pavlaku.
Postavite jednu koru za pitu, premažite je otopljenim puterom i pospite prezlama, pa nastavite preko njega da ređate i premazujete kore dok ne dobijete 6-7 kora naslaganih jednu na drugu.
Potom namažite fil od maka po kori, tako da popunite 2⁄3 lista nadevom, a jednu trećinu ostavite praznu. Preklopite ivice kore da fil ne bi iscureo tokom pečenja i namažite puterom po potrebi da se lakše zalepi.
Urolajte potom koru, od dela na koji ste namazali fil prema praznom delu kore. Stavite u pleh obložen pek-papirom i namažite otopljenim puterom da bi bilo mekano.
Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
(Espreso)

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način
Komentari(0)