Lažna štrudla s makom kakvu nikad do sad niste probali: Ne mesi se testo, a sočna je, lagana i neodoljivog ukusa
Nikad nije pogrešan trenutak za domaću štrudlu s makom, a ova varijanta je lagana, jednostavna za pripremu i neodoljiva!

Spolja hrskava, a unutra mekana, uz kremast fil – ova štrudla od maka pruža mnogo više od klasičnog, starinskog recepta po kom ga je pravila vaša baka.
Trik je u korama za pitu, zahvaljujući kojima se štrudla priprema brzo i jednostavno i nema potrebe da mesimo testo, ali ima prepoznatljiv ukus koji vraća u dane detinjstva.
Njena glavna zvezda je, naravno, mak, a najbolji deo je to što vam za pripremu neće biti potrebno više od 15-ak minuta.
Sastojci:
6-7 kora za pitu (zavisi od debljine)
200 g mlevenog maka
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika rendane kore limuna
220 ml kisele pavlake
1 jaje
130 g putera (otopljenog)
50 g prezli
šećer u prahu po ukusu
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte mleveni mak, šećer, vanilini šećer i limunovu koricu, pa umešajte jaje i kiselu pavlaku.
Postavite jednu koru za pitu, premažite je otopljenim puterom i pospite prezlama, pa nastavite preko njega da ređate i premazujete kore dok ne dobijete 6-7 kora naslaganih jednu na drugu.
Potom namažite fil od maka po kori, tako da popunite 2⁄3 lista nadevom, a jednu trećinu ostavite praznu. Preklopite ivice kore da fil ne bi iscureo tokom pečenja i namažite puterom po potrebi da se lakše zalepi.
Urolajte potom koru, od dela na koji ste namazali fil prema praznom delu kore. Stavite u pleh obložen pek-papirom i namažite otopljenim puterom da bi bilo mekano.
Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
(Espreso)

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu
Komentari(0)