Lažna štrudla s makom kakvu nikad do sad niste probali: Ne mesi se testo, a sočna je, lagana i neodoljivog ukusa
Nikad nije pogrešan trenutak za domaću štrudlu s makom, a ova varijanta je lagana, jednostavna za pripremu i neodoljiva!

Spolja hrskava, a unutra mekana, uz kremast fil – ova štrudla od maka pruža mnogo više od klasičnog, starinskog recepta po kom ga je pravila vaša baka.
Trik je u korama za pitu, zahvaljujući kojima se štrudla priprema brzo i jednostavno i nema potrebe da mesimo testo, ali ima prepoznatljiv ukus koji vraća u dane detinjstva.
Njena glavna zvezda je, naravno, mak, a najbolji deo je to što vam za pripremu neće biti potrebno više od 15-ak minuta.
Sastojci:
6-7 kora za pitu (zavisi od debljine)
200 g mlevenog maka
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika rendane kore limuna
220 ml kisele pavlake
1 jaje
130 g putera (otopljenog)
50 g prezli
šećer u prahu po ukusu
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte mleveni mak, šećer, vanilini šećer i limunovu koricu, pa umešajte jaje i kiselu pavlaku.
Postavite jednu koru za pitu, premažite je otopljenim puterom i pospite prezlama, pa nastavite preko njega da ređate i premazujete kore dok ne dobijete 6-7 kora naslaganih jednu na drugu.
Potom namažite fil od maka po kori, tako da popunite 2⁄3 lista nadevom, a jednu trećinu ostavite praznu. Preklopite ivice kore da fil ne bi iscureo tokom pečenja i namažite puterom po potrebi da se lakše zalepi.
Urolajte potom koru, od dela na koji ste namazali fil prema praznom delu kore. Stavite u pleh obložen pek-papirom i namažite otopljenim puterom da bi bilo mekano.
Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
(Espreso)

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari(0)