OVAKO SE PRIPREMA DOMAĆI MAKEDONSKI AJVAR: Bolji je od svakog SRPSKOG, evo u čemu je CAKA
Malo ko u Srbiji može zamisliti trpezu u hladnijim danima a da na njoj nema ajvar. Ovaj specijalitet od paprike decenijama unazad se pravi na podneblju Balkana, a mnogi su se složili da je najbolji onaj po makedonskoj recepturi.

Sastojci:
10 kg crvene paprike;
3 velika plava patlidžana;
5 dcl ulja;
so po želji;
1 velika kašika šećera
Priprema:
Možda vas zanima:

Kako napraviti pravi srpski ajvar: Tajna receptura koja se prenosi generacijama
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Možda vas zanima:

Kako napraviti pravi srpski ajvar: Tajna receptura koja se prenosi generacijama
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Možda vas zanima:

Kako napraviti pravi srpski ajvar: Tajna receptura koja se prenosi generacijama
Ajvar je nezaobilazni deo srpske kuhinje, ali recepti mogu da variraju od domaćinstva do domaćinstva. Saznajte kako napraviti pravi, domaći ajvar kao naše bake!

NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, pa ih složite u mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bi se paprike ocedile (potrebno je najmanje 3 sata za ceđenje).
Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede.
Oceđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru. Tokom kuvanja smesu neprestano mešajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu.
Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. morete da vidite dno šerpe. Dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao.
Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom ili nekim starim ćebetom da ih “utoplitr”. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mesto.
(Srećna republika)

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Komentari(0)