OVAKO SE PRIPREMA DOMAĆI MAKEDONSKI AJVAR: Bolji je od svakog SRPSKOG, evo u čemu je CAKA
Malo ko u Srbiji može zamisliti trpezu u hladnijim danima a da na njoj nema ajvar. Ovaj specijalitet od paprike decenijama unazad se pravi na podneblju Balkana, a mnogi su se složili da je najbolji onaj po makedonskoj recepturi.
Sastojci:
10 kg crvene paprike;
5 dcl ulja;
so po želji;
1 velika kašika šećera
Priprema:
Možda vas zanima:
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Možda vas zanima:
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Možda vas zanima:
NAJBRŽE LJUŠĆENJE PAPRIKA: Trikovi koji skraćuju put do ajvara
Evo kako da oljuštite pečene paprike za tili čas
TITOV AJVAR U DVE BOJE: Po receptu čuvenog kuvara Škrbe
I Tito je voleo ajvar! Doživotni predsednik SFRJ i osvedočeni gurman uživao je u ukusnim zalogajima, a omiljena zimnica spremala mu se u dve boje.
Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, pa ih složite u mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bi se paprike ocedile (potrebno je najmanje 3 sata za ceđenje).
Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede.
Oceđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru. Tokom kuvanja smesu neprestano mešajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mešajte neprestano jer ulje ne sme izbiti na površinu.
Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. morete da vidite dno šerpe. Dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao.
Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom ili nekim starim ćebetom da ih “utoplitr”. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mesto.
(Srećna republika)
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)