ČUVENA "KRALJICA MARIJA" Recept poslastice koju je srpska vladarka sama mesila
Kraljica Marija je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu, sama mesila tortu čiji recept vam predstavljamo
Kraljica Marija je bila veoma omiljena srpska vladarka, zbog svoje neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima, ljudi su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora,gde je štetala u običnim "bata" patikama kakve su tada nosile mnoge naše žene.
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu, sama mesila tortu čiji recept vam predstavljamo i svake godine im delila na praznike.Kore od oraha i belanaca i dva krema po kraljičinom izboru čine ovu preukusnu tortu.
Potrebno je:
Možda vas zanima:
RECEPT SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO Najpoznatija srpska torta će vas oduševiti ako je napravite uz ovaj recept
Jedan od naših najpoznatijih kolača, a njegov recept se prenosi s generacije na generaciju.
Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.
Možda vas zanima:
RECEPT SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO Najpoznatija srpska torta će vas oduševiti ako je napravite uz ovaj recept
Jedan od naših najpoznatijih kolača, a njegov recept se prenosi s generacije na generaciju.
Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.
Možda vas zanima:
RECEPT SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO Najpoznatija srpska torta će vas oduševiti ako je napravite uz ovaj recept
Jedan od naših najpoznatijih kolača, a njegov recept se prenosi s generacije na generaciju.
Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.
za kroru: 7 belanaca
150 g maslaca
1 kesica vanil šećera
70 g brašna
150 g mlevenih oraha
150 g šećera
Prvi fil:
150 g prah šećera
2 kesice vanilin šećera
Drugi fil:
150 g šećera
4 kašike mleka
150 g mlevenih oraha
50 g maslaca
U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm. Peci oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)