Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.

Njena epmatija prema onima kojima je pomoć bila potreba prepričava se i danas. Volela da da provodi vreme sa običnim svetom, neposredno pričajući sa ljudima o svemu.
Prema deci je bila najnežnija, te je svake godine za praznike pravila tortu mališanima iz Zavoda za siromašnu decu. Za koru:
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanil šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 7 žumanaca
- 150 g prah šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g maslaca
Način pripreme:
U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom, pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
Možda vas zanima:

BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.

TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
Možda vas zanima:

BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.

TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
Možda vas zanima:

BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.

TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.
Prijatno!

NEVEROVATNA LEKOVITOST: Nikada ne bacajte peteljke od jagoda
Kada dođe sezona jagoda, one su nam svakodnevno na meniju.

IMA IH SVAKO DOMAĆINSTVO: Ovi uređaji JEDU struju
Barem tri od ova četiri uređaja poseduje skoro svako domaćinstvo.

BITNA ZA ZDRAVLJE: Ova riba iz konzerve je pravo "blago"
Iako ne važi za najzdraviju, hrana u konzervama ponekad dobro dođe jer je laka za prenošenje, štedi vreme pripreme obroka ili čak može biti kompletan obrok.

Ako je cveće uvenulo ili želite da cveta kao ludo samo ovo stavite u zemlju: Svaka biljka će bujati uz trik baštovanke
Prema mišljenju iskusnih baštovana, za uvenule biljke ipak postoji spas! Naime, otkrili su jednostavan trik koji skoro uvek oživi usahnulo cveće. Uz pomoć njega će se oporaviti i nastaviti da bujaju, a potrebna vam je samo jedna namirnica - jaja!

Danas slavimo svetog Jovana Bogoslova, sveca iz čijeg se groba podiže lekovit prah: Veruje se da pomaže svima, ali pod ovim uslovima
Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, jednog od prvih učenika Isusa Hrista koji je uz njega ostao do raspeća
Komentari(0)