Raskošna TORTA KRALJICE MARIJE oduševiće mališane: Pripremala ju je za svaku PRAZNIK
Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan.
Njena epmatija prema onima kojima je pomoć bila potreba prepričava se i danas. Volela da da provodi vreme sa običnim svetom, neposredno pričajući sa ljudima o svemu.
Prema deci je bila najnežnija, te je svake godine za praznike pravila tortu mališanima iz Zavoda za siromašnu decu. Za koru:
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanil šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 7 žumanaca
- 150 g prah šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g maslaca
Način pripreme:
U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom, pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
Možda vas zanima:
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
Možda vas zanima:
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
Možda vas zanima:
BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.
TRADICIONALNI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI NE IZLAZI IZ MODE Kolač sa orahom i jogurtom, jedinstven, sočan i najbolji
Prisetite se kako izgleda pravi domaći kolač.
U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.
Prijatno!
Sledeće nedelje je najmračniji dan u godini: Mrak pada u 15:57 u Srbiji
U Srbiji 9. i 10. decembra Sunce zalazi u 15:57 – biće to dani najranijeg mraka ove zime i simbolični uvod u kratkodnevnicu.
Na svet je stigao na nesvakidašnji način, a sada je preslatki jednogodišnjak: Ovo je maleni Vuk kog je majka rodila u kolima na putu do bolnice
Pre godinu dana, tog prohladnog 6. decembra Srbiju je je obišla neobična, ali lepa vest. Maleni Vuk nije želeo da čeka i na svet je stigao u kolima na putu od Rače do Kragujevca dok je njegova mama Dragana žurila na porođaj.
Da li pravoslavni vernici treba da kite jelku ili samo badnjak? Sveštenik rešava dilemu koja muči mnoge
Da li je kićenje jelke u skladu sa pravoslavnim običajima? Sveštenik otkriva simboliku božićne jelke i objašnjava kako se ona savršeno uklapa sa badnjakom.
DAN KADA SE DEVOJKAMA OSTVARUJE NAJVEĆA ŽELJA: Uradite OVO i verujte – Sveta Ekaterina moli za vas!
Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka s kraja 3. veka.
Post na Badnji dan najviše zbunjuje Srbe: Sveštenik otkriva da li je na vodi i smete li da jedete ribu
Otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, otkriva da li smete da jedete ribu na Badnji dan.
Komentari(0)