RECEPT SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO Najpoznatija srpska torta će vas oduševiti ako je napravite uz ovaj recept

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Jedan od naših najpoznatijih kolača, a njegov recept se prenosi s generacije na generaciju.

posna reforma torta
Shutterstock

 

 

Vaše mame ili bake su je sigurno napravile bar jednom, prelepu tortu koja je savršena za sve proslave. Izuzetno je jak i sladak, korica se ne oseti jer se odlično stapa sa filom. Jedan od naših najpoznatijih kolača, a njegov recept se prenosi s generacije na generaciju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Za koru

12 belanca

prstohvat soli

300 g kristal šećera

300 g mlevenih oraha

2 ravne kašike brašna

Fil:

12 žumanaca

250 g šećera u prahu (po želji možete smanjiti količinu šećera)

100 g čokolade za kuvanje

250 g putera

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni. Veliki pleh za rernu 30x40 obložite papirom za pečenje. Umutiti 12 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti na dodir, postepeno dodavati 300 g šećera i umutiti dok se ne stvore čvrsti snegovi. Obično tučem oko 10 minuta, ponekad i malo duže. Na kraju lagano i pažljivo umešati lopaticom 300 g mlevenih oraha pomešanih sa 2 ravne kašike brašna.

Prebacite smešu u pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni, u zavisnosti od vaše rerne možda će biti potrebno da se peče malo kraće ili duže. Trebalo bi da lepo porumeni. Ostavite da se ohladi, pa ga uzdužno isecite pek papirom na 3 dela. Stavite veliki lonac vode na šporet i pustite da voda proključa. U drugom, manjem loncu umutite mikserom žumanca sa šećerom u prahu, umutite dok se smesa ne udvostruči i ne pobeli.

Zatim stavite taj lonac u veći, pazite da dno lonca ne dodiruje vodu. Smanjite temperaturu na srednju i kuvajte 12-15 minuta, sve vreme mešajući mikserom. Kada smesa počne da se zgušnjava, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i miksajte blenderom još 5 minuta. Tačno vreme kuvanja morate sami da odredite jer zavisi od više faktora kao što su veličina šerpe u kojoj kuvate, veličina jaja itd...

Meni je bilo dovoljno ukupno 20 minuta kuvanja, krema treba da bude takva da podseća na gusti karamel ili gušći med, a zavarivač treba da ostavi trag na dnu lonca. Izvadite šerpu sa kuvanim filom iz šerpe sa vrelom vodom, ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu smesu dodati umućen slad, sobne temperature, pa sve dobro izmešati mikserom.

Podeliti fil na 3 dela. Zatim koru staviti na pleh, skinuti papir za pečenje, preliti sa 3-4 kašike fila i tako uraditi sa ostalim korama i filom. Na kraju celu tortu preliti filom, po želji možete dodati čokoladnu glazuru ili ganaš, ja sam samo posula mlevene orahe. Najbolje je kada odstoji u frižideru 24 sata ili duže, tada se fil i kora savršeno tope.

Komentari(0)

Loading