RECEPT ZA OMILJENO SRPSKO JELO Bećar paprikaš, kašika zdravlja na kojoj su generacije odrastale
Bećar paprikaš je letnje jelo od paprike, luka i paradajza, veoma je poznato i zastupljeno generacijama na ovim prostorima. Recepti su svi slični i svi različiti, a većina domaćica i nema neki poseban recept
Bećar paprikaš za 3-4 porcije
Sastojci:
1 kg paprike (od toga bar pola kg crvene šilje, ostalo što šarenije)
500 g crnog/crvenog luka
500 g paradajza
2 ravne kašičice soli
150 ml maslinovog ulja
Postupak:
1. Povrće oprati i iseckati. Nije obavezno, ali je poželjno paradajz pre seckanja oguliti (oštrim nožem zaseći krstić sa donje strane, pa odatle početi ljušćenje).
2. U većoj šerpi ili dubokom tiganju ugrejati 150 ml maslinovog ulja, pa spustiti papriku i luk, uz dodatak dve ravne kašičice soli, da se prže na jačoj vatri. Povremeno promešajte. Ako počne da se lepi, sniziti temperaturu prženja i mešati češće. Kad spadne na polovinu početne zapremine, dodati paradajz i krčkati na srednje jačoj vatri dok skoro sva tečnosti ne uvri. Ukupno vreme prženja - oko 45 min do 1h, zavisno od jačine vatre i širine posude.
3. Servirati toplo, uz jaje na oko i hleb po izboru.
Napomena:
Obzirom da su crvene šilje mnogo mesnatije od ostalih paprika, i treba im više vremena da se uprže, može se desiti da sa ovih drugih, koje su popravilu brže gotove, zbog dugog dinstanja krene da spada ljuska. Nije to sad nešto mnogo strašno, ali moguće i to preduprediti - na početku dinstati samo crvenu papriku i luk, a ostale paprike dodati kasnije, kad i paradajz. (proverenirecepti.rs, by Maja Babić)
Ova pita je kraljica svake srpske kuhinje! Koreni sežu sve do Turske, za nju čak imaju i poseban naziv
Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.
SAVRŠEN ZA SVEČANE TRENUTKE Slani rolat sa ajvarom, brzo i lako se pravi, a ukus pravi domaćinski
Slani rolati su uvek dobar izbor za predjelo a možete ukuse možete kombinovati na razne načine
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
KRALJICA UKUSA Probajte rolovanu baklavu sa suvim šljivama
Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.
Tri trika da vam slavski kolač bude najlepši: Ovo je recept koji će vam uspeti iz prvog pokušaja
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
Komentari(0)