NI VUČIĆ NE MOŽE DA IM ODOLI Najbolje mantije prave u ovom mestu u Srbiji - Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Kada se spoje autentična receptura stara nekoliko decenija, kvalitet domaćih sastojaka i iskustvo pazarskih majstora, rezultat su novopazarske mantije – tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa

Ko dođe u Novi Pazar, a ne proba mantije, taj ovde nije ni bio. Pazarski gurmanluk, koji upisasmo i na Uneskovu listu, kod Jasmina je najpoznatiji. Slastan, sa sve onim duhom Stare čaršije koji te vodi u neki drugi svet...
I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon obilaska radova na izgradnji puta Karajukića Bunari - Rasno u blizini Sjenice i radova na putu Novi Pazar - Tutin odlučio da isproba novopazarske specijalitete, pa je tako posle krompiruše probao i mantije.Predsednik je fotografiju na kojoj mu donose mantije objavio na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".
Posle krompiruše, Jasko doneo i vruće mantije, napiso je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

MANTIJE PRAVO SA KOSOVA: Kosovljani se dave u njima, bolje nigde nećete probati (RECEPT)
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
O nastanku pazarskih mantija ne postoje pisani zapisi. Prema istraživanjima istoričara, predpostavke su da je ovo jelo na Zapad došlo sa Džingis-kanom. Poreklo samog naziva može se tražiti u grčkoj reči mantion, što znači ogrtač ili uvijanje.
Ono što pazarske mantije čini specifičnom jelom je tradicionalan način pripreme. Osim što se prave po receptu koji se u porodici u tajnosti čuva i prenosi sa generacije na generaciju, postupak izrade nije nimalo lak. Sve je ostalo u potpunosti isto kao i pre nekoliko decenija – ne koriste se mašine, deblje kore i ne preskaču se koraci u načinu pripreme.
Potrebno je:
- 500 gr junećeg mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- so i biber
Testo:
- 650 gr brašna
- mlaka voda
- 250 gr putera
- 4-5 kašika ulja (za premazivanje)
Preliv:
- 1 dl jogurta
- 1 kašika kajmaka
- 3 čena belog luka
Priprema:
Staviti brašno u posudu, dodati malo soli, pa mlaku vodu i zamesiti glatko testo. Podeliti ga na 9 delova.
Dobro ih umesititi pa premazati rastopljenim puterom. Testo ostaviti na toplom mestu, kako bi naraslo
Dok testo raste napraviti smesu od mesa, luka, posoliti, pobiberiti po ukusu.
Kad je testo naraslo prvo rastanjiti rukama, najbolje na namašćenoj površini, pa slagati jednu preko druge. Na kraju ih sve zajedno razviti u jednu veliku koru, i dobro istanjiti oklagijom, tako da testo bude gotovo providno.
Na ivice rastanjenog testa staviti meso, pa lagano rolati ka unutra. Kad u krug urolate dobićete duguljasto testo koje nakon toga kidate na loptice i stavljate u podmazan pleh da se peče u rerni.
Pleh prvo premazati uljem. Mantije ređati jednu do druge u podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu oko 40 minuta. Kad je gotovo izvaditi i staviti da se prohladi.
Sitno iseckati beli luk i preliti jogurtom, pa dodati 1 kašiku kajmaka. Dobro izmešati.
Gotove, još tople mantije, premazati ovim prelivom.

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.

Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Stari recept za čorbu na koji su zaboravili mnogi: Sprema se od nekoliko sastojaka koje već imate u kuhinji
Jednostavna čorba od sastojaka koje već imamo kod kuće.

Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima
Komentari(0)