NI VUČIĆ NE MOŽE DA IM ODOLI Najbolje mantije prave u ovom mestu u Srbiji - Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Kada se spoje autentična receptura stara nekoliko decenija, kvalitet domaćih sastojaka i iskustvo pazarskih majstora, rezultat su novopazarske mantije – tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa

Ko dođe u Novi Pazar, a ne proba mantije, taj ovde nije ni bio. Pazarski gurmanluk, koji upisasmo i na Uneskovu listu, kod Jasmina je najpoznatiji. Slastan, sa sve onim duhom Stare čaršije koji te vodi u neki drugi svet...
I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon obilaska radova na izgradnji puta Karajukića Bunari - Rasno u blizini Sjenice i radova na putu Novi Pazar - Tutin odlučio da isproba novopazarske specijalitete, pa je tako posle krompiruše probao i mantije.Predsednik je fotografiju na kojoj mu donose mantije objavio na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".
Posle krompiruše, Jasko doneo i vruće mantije, napiso je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu.
Možda vas zanima:

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
Možda vas zanima:

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
Možda vas zanima:

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
O nastanku pazarskih mantija ne postoje pisani zapisi. Prema istraživanjima istoričara, predpostavke su da je ovo jelo na Zapad došlo sa Džingis-kanom. Poreklo samog naziva može se tražiti u grčkoj reči mantion, što znači ogrtač ili uvijanje.
Ono što pazarske mantije čini specifičnom jelom je tradicionalan način pripreme. Osim što se prave po receptu koji se u porodici u tajnosti čuva i prenosi sa generacije na generaciju, postupak izrade nije nimalo lak. Sve je ostalo u potpunosti isto kao i pre nekoliko decenija – ne koriste se mašine, deblje kore i ne preskaču se koraci u načinu pripreme.
Potrebno je:
- 500 gr junećeg mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- so i biber
Testo:
- 650 gr brašna
- mlaka voda
- 250 gr putera
- 4-5 kašika ulja (za premazivanje)
Preliv:
- 1 dl jogurta
- 1 kašika kajmaka
- 3 čena belog luka
Priprema:
Staviti brašno u posudu, dodati malo soli, pa mlaku vodu i zamesiti glatko testo. Podeliti ga na 9 delova.
Dobro ih umesititi pa premazati rastopljenim puterom. Testo ostaviti na toplom mestu, kako bi naraslo
Dok testo raste napraviti smesu od mesa, luka, posoliti, pobiberiti po ukusu.
Kad je testo naraslo prvo rastanjiti rukama, najbolje na namašćenoj površini, pa slagati jednu preko druge. Na kraju ih sve zajedno razviti u jednu veliku koru, i dobro istanjiti oklagijom, tako da testo bude gotovo providno.
Na ivice rastanjenog testa staviti meso, pa lagano rolati ka unutra. Kad u krug urolate dobićete duguljasto testo koje nakon toga kidate na loptice i stavljate u podmazan pleh da se peče u rerni.
Pleh prvo premazati uljem. Mantije ređati jednu do druge u podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu oko 40 minuta. Kad je gotovo izvaditi i staviti da se prohladi.
Sitno iseckati beli luk i preliti jogurtom, pa dodati 1 kašiku kajmaka. Dobro izmešati.
Gotove, još tople mantije, premazati ovim prelivom.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.
Komentari(0)