SVAKA DOMAĆICA DANAS SPREMA IVANJDANSKI KOLAČ Za sreću i zdravlje porodice napravite slatkiš od kajsija

Izvor: Slobodanka Ćorić

12:00

Gastronomija 0

Ivanjdanski kolač je poslednjih godina modernizovan, odnosno recept je izmenjen ali je i dalje preukusan.

kolači
Printscreen/Youtube

Kajsije prvo operite i očistite (300 grama). U svaku polovinu stavite jedno jezgro oraha. Pleh obložite papirom za pečenje. Ređajte kajsije okrenute ka dole, pospite ih šećerom po vrhu, a preko običnog belog kristal šećera stavite jedan vanilin šećer. 

Belanca odvojite od žumanaca, umutite četiri belanca sa prstohvatom soli. Tokom mućenja dodajte šećer. Kada ste umutili dodajte žumanca i izjednačite ih sa belancima. Brašno (70 grama) pomešano sa 70 grama griza i pola praška za pecivo prosejte direktno u smesu.

Sjedinite ponovo sve kašikom i dodajte ulje (70 mililitara). Jogurt i mleko (po 100 mililitara) pomešajte i sipajte zajedno. To vam je biskvit koji ćete preliti preko kajsija.

Rernu uključite na 180 stepeni. Kolač vadite tako što stavite tacnu preko kolača i obrnete ga.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading