NAJBOLJE SALATE NA SVETU Dve srpske su na listi, a iznenadićete se kada vidite koje

Miloš Milenović

18:00

Gastronomija 0

Čuveni gastronomsko-turistički vodič, TasteAtlas je napravio listu najboljih salata na svetu.

NAJBOLJE SALATE NA SVETU Dve srpske su na listi, a iznenadićete se kada vidite koje
Shutterstock

 

Možemo biti ponosni jer su se i dve domaće salate našle na listi. U poslednjem izdanju TasteAtlas je napravio listu 50 najboljih salata sveta, a moravska salata se našla na čak četvrtom mestu, dok je tu su i belolučene paprike.

Moravska salata je proglašena za jednu od najboljih salata na svetu. 

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Imajuću u vidu raznolikost i sastojaka i tehnika širom sveta, nije bilo lako izboriti se za ovako visoko pozicionirano mesto.

Za ovu salatu gastronomsko-turistički vodič kaže da dolazi iz okoline Niša i Leskovca. Salata se pravi tako što se kombinuje praziluk, paradajz, pečena paprika, ljuta paprika, beli luk, so i ulje. Povrće se prvo nasecka, posoli i prelije uljem.

 

 

Kombinacija se zatim dobro promeša i ohladi pre posluživanja. Moravska salata je posebno popularna tokom vrućih letnjih meseci. Može se poslužiti kao predjelo, prilog mesu sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo posluženo sa komadom tvrdog sira i hleba. Tajna ove salate jeste vrhunska slatka crvena paprika karakteristična za moravski kraj.

Ono što je još interesantnije, jeste da je Šopska salata zauzela drugo mesto. Iako se ona vodi kao bugarska, objektivno je srpska – Region Šopi zahvata obe zemlje, Bugarsku i Srbiju.

Pored moravske salate, na listi se nalazi takođe salata od paprike iz Srbije, u pitanju su belolučene paprike. Ova salata se nalazi na 21. mestu, što je odličan rezultat.

Posebno je interesanto to što TasteAtlas ističe kako je Srbija idealna destinacija za sve ljubitelje gurmanluka, jer je hrana relativno pristupačna i kvalitetna.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

 

Komentari(0)

Loading