NAJBOLJE SALATE NA SVETU Dve srpske su na listi, a iznenadićete se kada vidite koje
Čuveni gastronomsko-turistički vodič, TasteAtlas je napravio listu najboljih salata na svetu.

Možemo biti ponosni jer su se i dve domaće salate našle na listi. U poslednjem izdanju TasteAtlas je napravio listu 50 najboljih salata sveta, a moravska salata se našla na čak četvrtom mestu, dok je tu su i belolučene paprike.
Moravska salata je proglašena za jednu od najboljih salata na svetu.
Možda vas zanima:

MIMOZA SA PRŠUTOM: Savršenstvo koje morate da probate
Salata sa šmekom

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

MIMOZA SA PRŠUTOM: Savršenstvo koje morate da probate
Salata sa šmekom

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

MIMOZA SA PRŠUTOM: Savršenstvo koje morate da probate
Salata sa šmekom

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Imajuću u vidu raznolikost i sastojaka i tehnika širom sveta, nije bilo lako izboriti se za ovako visoko pozicionirano mesto.
Za ovu salatu gastronomsko-turistički vodič kaže da dolazi iz okoline Niša i Leskovca. Salata se pravi tako što se kombinuje praziluk, paradajz, pečena paprika, ljuta paprika, beli luk, so i ulje. Povrće se prvo nasecka, posoli i prelije uljem.
Kombinacija se zatim dobro promeša i ohladi pre posluživanja. Moravska salata je posebno popularna tokom vrućih letnjih meseci. Može se poslužiti kao predjelo, prilog mesu sa roštilja, a ponekad i kao glavno jelo posluženo sa komadom tvrdog sira i hleba. Tajna ove salate jeste vrhunska slatka crvena paprika karakteristična za moravski kraj.
Ono što je još interesantnije, jeste da je Šopska salata zauzela drugo mesto. Iako se ona vodi kao bugarska, objektivno je srpska – Region Šopi zahvata obe zemlje, Bugarsku i Srbiju.
Pored moravske salate, na listi se nalazi takođe salata od paprike iz Srbije, u pitanju su belolučene paprike. Ova salata se nalazi na 21. mestu, što je odličan rezultat.
Posebno je interesanto to što TasteAtlas ističe kako je Srbija idealna destinacija za sve ljubitelje gurmanluka, jer je hrana relativno pristupačna i kvalitetna.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Komentari(0)