Jede se prstima, mora biti žuta, mekana i baš masna: Domaćica Rada otkriva tajnu kako se pravi čuveno jelo zlatiborskog kraja
Komplet lepinja stekla je svetsku slavu
Sarma, pljeskavica, ajvar.. sve to se našlo na listi najboljih jela svetskog kulinarskog časopisa TasteAtlas. Međutim, kao krunisana kraljica ubedljivo na orvom mestu našla se komplet lepinja- tradicionalno jelo Zlatiborskog okruga. Većina žitelja ovog kraja za doručak jede upravo ovu nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima, koja je poznatija kao – komplet lepinja. I koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla.
- Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu mocu. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga. Za komplet lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zaintersovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate“, rekla je za RINU iskusna domaćica Rada Jovičić koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.
Komplet lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
Možda vas zanima:
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Možda vas zanima:
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
Možda vas zanima:
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Preko 20 centimetara snega na Zlatiboru, u Užicu lomio grane i stabla: Zima stisla zube u ovom delu Srbije, za sada nema zavejanih puteva
Juče popodne i tokom večeri na Zlatiboru je pao prvi ozbiljniji sneg ove sezone, ali uprkos više od 20 centimetara snežnog pokrivača u višim predelima, saobraćaj se odvijao nesmetano. Direktor komunalnog preduzeća, Srđan Pantović, potvrdio je da su ekipe na vreme reagovale i da nije bilo zastoja na putevima.
- Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko“, naglašava Rada.
Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da zvrši u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika tada „pukla“ za nepunih sat vremena.
A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru “Šuljaga” u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
Komentari(0)