Jede se prstima, mora biti žuta, mekana i baš masna: Domaćica Rada otkriva tajnu kako se pravi čuveno jelo zlatiborskog kraja
Komplet lepinja stekla je svetsku slavu
Sarma, pljeskavica, ajvar.. sve to se našlo na listi najboljih jela svetskog kulinarskog časopisa TasteAtlas. Međutim, kao krunisana kraljica ubedljivo na orvom mestu našla se komplet lepinja- tradicionalno jelo Zlatiborskog okruga. Većina žitelja ovog kraja za doručak jede upravo ovu nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima, koja je poznatija kao – komplet lepinja. I koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla.
- Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu mocu. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga. Za komplet lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zaintersovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate“, rekla je za RINU iskusna domaćica Rada Jovičić koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.
Komplet lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
Možda vas zanima:
TUGA Napušteni DVORAC je trebalo je da krasi OVU našu planinu, a sada je zarastao u KOROV, evo zašto (FOTO)
Iako mnogi Zlatibor vezuju za sam centar i Kraljev trg, u okolini ove planinske lepotice kriju se pravi dragulji koje vredi posetiti i obići.
ISTOPIĆETE SE OD LEPOTE Za praznike predlažemo da posetite najlepša sela Zlatibora, EVO koja
Sirogojno je naselje smešteno na istočnom obodu Zlatibora, ovo selo je svojevrsni muzej i najveći baštinik zlatiborskih običaja, domaće radinosti i prošlosti. Njegova bogata istorija i kulturno nasleđe privlače posetioce iz celog sveta. Ako već niste, obavezno planirajte posetu ovom jedinstvenom selu u kojem ćete imati osećaj povezanosti sa precima kroz autentični prikaz nekadašnjeg načina života.
Možda vas zanima:
TUGA Napušteni DVORAC je trebalo je da krasi OVU našu planinu, a sada je zarastao u KOROV, evo zašto (FOTO)
Iako mnogi Zlatibor vezuju za sam centar i Kraljev trg, u okolini ove planinske lepotice kriju se pravi dragulji koje vredi posetiti i obići.
ISTOPIĆETE SE OD LEPOTE Za praznike predlažemo da posetite najlepša sela Zlatibora, EVO koja
Sirogojno je naselje smešteno na istočnom obodu Zlatibora, ovo selo je svojevrsni muzej i najveći baštinik zlatiborskih običaja, domaće radinosti i prošlosti. Njegova bogata istorija i kulturno nasleđe privlače posetioce iz celog sveta. Ako već niste, obavezno planirajte posetu ovom jedinstvenom selu u kojem ćete imati osećaj povezanosti sa precima kroz autentični prikaz nekadašnjeg načina života.
Možda vas zanima:
TUGA Napušteni DVORAC je trebalo je da krasi OVU našu planinu, a sada je zarastao u KOROV, evo zašto (FOTO)
Iako mnogi Zlatibor vezuju za sam centar i Kraljev trg, u okolini ove planinske lepotice kriju se pravi dragulji koje vredi posetiti i obići.
ISTOPIĆETE SE OD LEPOTE Za praznike predlažemo da posetite najlepša sela Zlatibora, EVO koja
Sirogojno je naselje smešteno na istočnom obodu Zlatibora, ovo selo je svojevrsni muzej i najveći baštinik zlatiborskih običaja, domaće radinosti i prošlosti. Njegova bogata istorija i kulturno nasleđe privlače posetioce iz celog sveta. Ako već niste, obavezno planirajte posetu ovom jedinstvenom selu u kojem ćete imati osećaj povezanosti sa precima kroz autentični prikaz nekadašnjeg načina života.
- Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko“, naglašava Rada.
Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da zvrši u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika tada „pukla“ za nepunih sat vremena.
A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru “Šuljaga” u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
Komentari(0)