Jede se prstima, mora biti žuta, mekana i baš masna: Domaćica Rada otkriva tajnu kako se pravi čuveno jelo zlatiborskog kraja
Komplet lepinja stekla je svetsku slavu
Sarma, pljeskavica, ajvar.. sve to se našlo na listi najboljih jela svetskog kulinarskog časopisa TasteAtlas. Međutim, kao krunisana kraljica ubedljivo na orvom mestu našla se komplet lepinja- tradicionalno jelo Zlatiborskog okruga. Većina žitelja ovog kraja za doručak jede upravo ovu nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima, koja je poznatija kao – komplet lepinja. I koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla.
- Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu mocu. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga. Za komplet lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zaintersovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate“, rekla je za RINU iskusna domaćica Rada Jovičić koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.
Komplet lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
Možda vas zanima:
Umesto luksuznih hotela biraju - prikolice: Kampovanje na Zlatiboru sve popularnije, ovakav vid turizma obožavaju gosti iz Nemačke i Holandije
Planina Zlatibor poznata po velikom brojo zanimljivih sadržaja koji iz godine u godinu privače sve veći broj posetilaca, polako postaje prepoznatljiva i po svom Kampu koji takođe postaje sve popularniji i to mahom među turistima iz inostranstva. Ove godine zabeleženo je preko 10 odsto više posetilaca u odnosu na prethodnu godinu.
RAJ ZA ALERGIČNE Ova naša planina ima izuzetno nizak nivo alergena u vazduhu, nekim danima nije identifikovano čak ni jedno zrno
Alergije su danas gotovo neizbežna pojava – u urbanim sredinama i na nižim nadmorskim visinama koncentracija polena tokom sezone često dostiže visoke vrednosti, što izaziva tegobe kod mnogih.
Možda vas zanima:
Umesto luksuznih hotela biraju - prikolice: Kampovanje na Zlatiboru sve popularnije, ovakav vid turizma obožavaju gosti iz Nemačke i Holandije
Planina Zlatibor poznata po velikom brojo zanimljivih sadržaja koji iz godine u godinu privače sve veći broj posetilaca, polako postaje prepoznatljiva i po svom Kampu koji takođe postaje sve popularniji i to mahom među turistima iz inostranstva. Ove godine zabeleženo je preko 10 odsto više posetilaca u odnosu na prethodnu godinu.
RAJ ZA ALERGIČNE Ova naša planina ima izuzetno nizak nivo alergena u vazduhu, nekim danima nije identifikovano čak ni jedno zrno
Alergije su danas gotovo neizbežna pojava – u urbanim sredinama i na nižim nadmorskim visinama koncentracija polena tokom sezone često dostiže visoke vrednosti, što izaziva tegobe kod mnogih.
Možda vas zanima:
Umesto luksuznih hotela biraju - prikolice: Kampovanje na Zlatiboru sve popularnije, ovakav vid turizma obožavaju gosti iz Nemačke i Holandije
Planina Zlatibor poznata po velikom brojo zanimljivih sadržaja koji iz godine u godinu privače sve veći broj posetilaca, polako postaje prepoznatljiva i po svom Kampu koji takođe postaje sve popularniji i to mahom među turistima iz inostranstva. Ove godine zabeleženo je preko 10 odsto više posetilaca u odnosu na prethodnu godinu.
RAJ ZA ALERGIČNE Ova naša planina ima izuzetno nizak nivo alergena u vazduhu, nekim danima nije identifikovano čak ni jedno zrno
Alergije su danas gotovo neizbežna pojava – u urbanim sredinama i na nižim nadmorskim visinama koncentracija polena tokom sezone često dostiže visoke vrednosti, što izaziva tegobe kod mnogih.
- Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko“, naglašava Rada.
Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da zvrši u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika tada „pukla“ za nepunih sat vremena.
A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru “Šuljaga” u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)