Komplet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka iz Ljubišnjice oduševljavaju turiste FOTO
I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.

Znaju to svi gosti Zlatibora kojima jedini "problem" predstavlja šta izabrati - lepinju s kajmakom ili pitu sa domaćim korama, pastrmku ili jagnjeće pečenje, sarmice od zelja ili svadbarski kupus.
"Turisti traže da im spremimo ista jela u kojima su uživali pre 20 godina kad su bili sa svojim roditeljima. Ovde su stvarali uspomene. Ljudi se na Zlatibor vraćaju i zbog hrane. Vole da osete hranu kakva se nekad jela, domaću atmosferu, tradicionalni ambijent", priča Kata Milić.
Lepinja sa kajmakom i jajima, proja i kačamak omiljeni su izbor gostiju Zlatibora za doručak. A pasulj, teletina i svadbarski kupus koji se krčka satima - traže se u svakoj sezoni, pa i leti. Neki recepti su nastali tako što su ih gosti donosili iz raznih krajeva Srbije i regiona, pa su u kafani usavršavani.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.

Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Stopića pećina: Tajne podzemnog sveta na Zlatiboru
Na samo nekoliko kilometara od turističkog centra Zlatibora, Stopića pećina skriva podzemne kade, slapove i tišinu večnosti.
"Pitu sa šljivama pravimo po malo izmenjenom receptu naših gostiju iz Makedonije. Jednom smo ga čak štampali, pa delili kad gosti traže, da ne bismo u gužvi gubili vreme da diktiramo svakom pojedinačno - priseća se ona i otkriva još jedan tajni sastojak dobre trpeze – ljubav", kaže Kata.
Ima Zlatibor šta da ponudi i onima koji ne vole meso. Selo Ljubiš, na 25 km od centra Zlatibora, čuveno je po pastrmki koja se uzgaja u lokalnim ribnjacima. Mile Pećinar iz kafane u Ljubišu otkriva nam da pastrmka zahteva najviši kvalitet vode i zbog toga reka Ljubišnjica predstavlja idealni dom za razvitak ove ribe.
"Jedan od glavnih aduta pastrmke iz Ljubiša je njena svežina i kratak put koji pređe iz ribnjaka do tanjira. Reka Veliki Rzav čijem slivu pripada naša Ljubišnjica važi za jednu od najčistijih u zemlji, tako da i to ima uticaja", otkriva Pećinar.
A ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. U čemu je tajna pečenja iz Mačkata.

TAJANSTVENE MOČVARE SRBIJE: Zaboravljena verovanja i legende o skrivenim mestima
U srpskom folkloru močvare su oduvek zauzimale posebno, misteriozno mesto. Nekada smatrane opasnim i začaranim, ove specifične prirodne formacije bile su okružene brojnim verovanjima, pričama i mitovima, koji su se generacijama prenosili s kolena na koleno.

Zbog horor legende o jednoj porodici, manastir u Srbiji nazvan Zaova, a ima i Sisojevac: Ovako su dobili imena
Ako vam kažemo "zaova" ili "pustinja", naravno da ćete prvo pomisliti na familijarnu relaciju odnosno geografski pojam.

„ZMAJEVA PEĆINA“ NA RUDNIKU: Zašto se verovalo da baš ovde obitavaju mitološka bića?
Rudnik, jedna od najstarijih planina u Srbiji, poznata je ne samo po svojoj bogatoj rudarskoj istoriji već i po fascinantnim pričama i legendama. Jedna od najintrigantnijih je svakako legenda o „Zmajevoj pećini“, za koju se verovalo da je dom pravim mitološkim zmajevima.

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

U OVOM MIRNOM KRAJU SRBI SU NEKADA KOVALI ORUŽJE ZA BORBU PROTIV TURAKA: Selo Štitkovo je muzej na otvorenom koji čuva tradiciju
Ušuškano na padinama Zlatara novovaroško selo Štitkovo svojvrsan je muzej na otvorenom.
Komentari(0)