Komplet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka iz Ljubišnjice oduševljavaju turiste FOTO

Izvor: Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani - da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici.

Komplet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka iz Ljubišnjice oduševljavaju turiste FOTO
Rina

Znaju to svi gosti Zlatibora kojima jedini "problem" predstavlja šta izabrati - lepinju s kajmakom ili pitu sa domaćim korama, pastrmku ili jagnjeće pečenje, sarmice od zelja ili svadbarski kupus.

"Turisti traže da im spremimo ista jela u kojima su uživali pre 20 godina kad su bili sa svojim roditeljima. Ovde su stvarali uspomene. Ljudi se na Zlatibor vraćaju i zbog hrane. Vole da osete hranu kakva se nekad jela, domaću atmosferu, tradicionalni ambijent", priča Kata Milić.

Lepinja sa kajmakom i jajima, proja i kačamak omiljeni su izbor gostiju Zlatibora za doručak. A pasulj, teletina i svadbarski kupus koji se krčka satima - traže se u svakoj sezoni, pa i leti. Neki recepti su nastali tako što su ih gosti donosili iz raznih krajeva Srbije i regiona, pa su u kafani usavršavani.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Komplet lepinja, pita sa šljivama i sveža pastrmka iz Ljubišnjice oduševljavaju turiste FOTO Foto: Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Pitu sa šljivama pravimo po malo izmenjenom receptu naših gostiju iz Makedonije. Jednom smo ga čak štampali, pa delili kad gosti traže, da ne bismo u gužvi gubili vreme da diktiramo svakom pojedinačno - priseća se ona i otkriva još jedan tajni sastojak dobre trpeze – ljubav", kaže Kata.

Ima Zlatibor šta da ponudi i onima koji ne vole meso. Selo Ljubiš, na 25 km od centra Zlatibora, čuveno je po pastrmki koja se uzgaja u lokalnim ribnjacima. Mile Pećinar iz kafane u Ljubišu otkriva nam da pastrmka zahteva najviši kvalitet vode i zbog toga reka Ljubišnjica predstavlja idealni dom za razvitak ove ribe.

"Jedan od glavnih aduta pastrmke iz Ljubiša je njena svežina i kratak put koji pređe iz ribnjaka do tanjira. Reka Veliki Rzav čijem slivu pripada naša Ljubišnjica važi za jednu od najčistijih u zemlji, tako da i to ima uticaja", otkriva Pećinar.

A ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. U čemu je tajna pečenja iz Mačkata.

Ljubovija

Prelepi divlji doseljenici: U šume Ljubovije stiglo devet muflona sa Tare, u planu i povratak divokoze u kanjon Trešnjice

Turizam

11:00

12 decembar, 2025

Divlja, netaknuta priroda u okolini Ljubovije poslednjih godina prepoznata je među brojnim domaćim i stranim turistima. Ono po čemu se odlikuje jeste bogastvo biljnog i životinjskog sveta, a sada će tome dodatno doprineti realizacija projekta uzgoja i naseljavanja muflona u lovište „Bukovica“, u okviru Uzgojno-reproduktivnog centra za muflone i divlju svinju u Berlovinama, kojim gazduje Lovačko udruženje „Baurić“ iz Ljubovije.

Golija

Danas je Međunarodni dan planina, a ovo je srpska lepotica: Golija fascinatna a duplo jeftinija od Kopaonika i Zlatibora - veliko interesovanje pred praznike

Turizam

14:00

11 decembar, 2025

Danas se obeležava Međunarodni dan planina, a Srbija zaista ima čime da se ponosi. Jedna od najlepših planina u našoj zemlji svakako je šumovita Golija, koja je zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana i u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je postaje jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. Veliko interesovanje za ovu planinsku lepoticu vlada i pred novogodišnje praznike. Ono što je čini još privlačnijom jesu cene prostupačnije u odnosu na druge zimske centre u Srbiji.

Komentari(0)

Loading