SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE Napravite tradicionalne ćulbastije uz ovaj recept i oduševićete se
Nema greške.
Ako ste gurmani ovo je recept za vas. Ćulbastija je sjajan specijalitet koji vole svi ljubitelji mesa. Po ovom receptu biće bez greške.
Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, ali kako god ih zvali, ovo jelo je pravi specijalitet za sve gurmane. Ovo jelo Tradicionalno dolazi sa juga Srbije, a pravi se na dva načina, a ovaj recept su ćuftice koje se kuvaju u belom sosu sličnom kao što je bešamel.
Možda vas zanima:
Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:
Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:
Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.
Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- 350 g krompira
- 3 čena belog luka
- 2 glavice crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- so, biber
Za preliv:
- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 g kačkavalja
- 1 kašičica soli
- svež peršun
Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno naseckan beli i crni luk, narendani krompr, celo jaji i sve žačinite po ukusu. Sjedinite smesu, pa od nje pravite ćufte i ređajte ih na tanjir. Na dno posude koja može da ide u rernu sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne.
Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko mesa, pa preko njega poređajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata. Pred kraj pečenja foliju skinite da se uhvati korica. Pre služenja pospite sa malo sveže naseckanog peršuna.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Ovakve krofne nikada niste probali: Spremite najmilijima poslasticu kojoj neće odoleti, tope se u ustima
Ovaj recept svideće se mnogima.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
Komentari(0)