SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE Napravite tradicionalne ćulbastije uz ovaj recept i oduševićete se
Nema greške.

Ako ste gurmani ovo je recept za vas. Ćulbastija je sjajan specijalitet koji vole svi ljubitelji mesa. Po ovom receptu biće bez greške.
Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, ali kako god ih zvali, ovo jelo je pravi specijalitet za sve gurmane. Ovo jelo Tradicionalno dolazi sa juga Srbije, a pravi se na dva načina, a ovaj recept su ćuftice koje se kuvaju u belom sosu sličnom kao što je bešamel.
Možda vas zanima:

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Možda vas zanima:

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.
Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- 350 g krompira
- 3 čena belog luka
- 2 glavice crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- so, biber
Za preliv:
- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 g kačkavalja
- 1 kašičica soli
- svež peršun
Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno naseckan beli i crni luk, narendani krompr, celo jaji i sve žačinite po ukusu. Sjedinite smesu, pa od nje pravite ćufte i ređajte ih na tanjir. Na dno posude koja može da ide u rernu sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne.
Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko mesa, pa preko njega poređajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata. Pred kraj pečenja foliju skinite da se uhvati korica. Pre služenja pospite sa malo sveže naseckanog peršuna.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)