BUTANE ŠUŠPE ISPOD SAČA Jedna od najpopularnijih dolmi na Balkanu, punjene suve paprike, POSNA I MRSNA VERZIJA

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Suve paprike se pune mesom, ali u vreme posta i za pripremu vegetarijanskih jela koriste se i posni nadevi poput pasulja, pečuraka, krompira, oraha pirinča, luka, itd.

BUTANE ŠUŠPE ISPOD SAČA Jedna od najpopularnijih dolmi na Balkanu, punjene suve paprike, POSNA I MRSNA VERZIJA
Shutterstock

Dolma je grupa punjenih jela koja potiču iz Južnog Kavkaza, centralne Azije i Bliskog istoka, u kojima se povrće ili listovi koriste za umotavanje druge hrane koja se koristi kao punjenje. Uobičajeno povrće za punjenje su paradajz, paprika, luk, tikvice, patlidžan i šiljata tikva. Punjeni listovi kupusa i listovi vinove loze takođe su veoma popularni — ovo jelo je poznato kao sarma. Mesne dolme se obično poslužuju toplo, često sa tahini ili avgolemono sosom. Dolme pripremljene sa maslinovim uljem i punjene pirinčem uglavnom se služe hladne sa sosom od belog luka i jogurta.

Ovakva jela veoma su popularna i na Balkanu.

2017. godine izrada dolme u Azerbejdžanu uvrštena je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ova tradicija je prisutna u celom Azerbejdžanu i doživljava se kao glavna kulinarska tradicija u svim regionima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Reč dolma turkijskog je porekla od reči dolmak (napuniti). Jelo se nalazi u kuhinjama turkijskih zemalja, Balkana, Južnog Kavkaza, centralne Azije, Bliskog istoka i Arabije. Ta reč varira između turkijskih dijalekata nazvanih dolama na turkmenskom i tulma na tatarskom jeziku. Reč dolma najverovatnije potiče iz osmanske dvorske kuhinje, piše vikipedija.

BUTANE ŠUŠPE ISPOD SAČA Jedna od najpopularnijih dolmi na Balkanu, punjene suve paprike, POSNA I MRSNA VERZIJA Shutterstock
 

Najpopularnija dolma na Balkanu

Najpopularnija je definitivno sarma, a posle sarme punjene paprike i tikvice, sarmice sa zeljem, punjene suve paprike ili butane šušpe koje se jedu u Pirotu, punjeni patlidžan i td.

Recept za butane šušpe ispod sača

Punjene suve paprike su svakako jedan od glavnih specijaliteta juga Srbije u tom kraju poznate su po nazivu butane šušpe. Svako ko je imao prilike da ih proba morao je da ih zavoli.

Jesen je vreme kada kuće na jugu dobijaju posebne ukrase, brojni venci crvenih paprika vise ispod krovova i prekrivaju fasade.

Zbog svoje popularnosti suve paprike su nam danas široko dostupne, možete ih naći na svakoj bolje snabdevenoj pijaci, ali i u mnogim maloprodajnim trgovačkim objektima.

Paprike se suše cele, ali ih često možete kupiti i očišćene od peteljki i semenki. Semenke imaju tržišnu vrednost jer paprike se moraju posaditi i sledeće sezone.

Suve paprike se pune mesom, ali u vreme posta i za pripremu vegetarijanskih jela koriste se i posni nadevi poput pasulja, pečuraka, krompira, oraha pirinča, luka, itd.

Sigurno Vam je poznato koliko grnčarija hrani poboljšava ukus, mi smo se zbog toga odlučili da ovog puta spremamo punjene suve paprike sa mesom u rerni ispod zemljanog sača.

Sastojci:

12 većih suvih paprika;
500g mlevenog mesa po izboru (mi smo koristili juneći vrat);
polovina šoljice pirinča;
dve srednje glavice crnog luka;
dva čena belog luka;
jedna srednja šargarepa;
500ml kuvanog paradajza;
so po ukusu;
biber po ukusu;
dve suve ljute papričice;
kašika slatke aleve paprike;
kašika masti.

Priprema:

Suve paprike dobro operite, a zatim ih potopite u posudu sa vrućom vodom i ostavite da omekšaju. Ukoliko nisu očišćene pre potapanja odsecite im drške i očistite ih od semenki.

Dok se paprike hidriraju u vodi pripremite fil za punjenje.

Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na masti dok ne dobije staklastu strukturu, a zatim mu dodajte jednu sitno narendanu šargarepu i sitno seckan beli luk.

Meso začinite po ukusu, dodajte mu pirinač i sve zajedno pomešajte sa proprženim lukom i šargarepom. Uz povremeno mešanje sve zajedno pržite dok meso ne postane rastresito.

Ukoliko ne volite meso koje se rasipa paprike možete puniti i svežim mesom koje će se tokom pečenja povezati u kompaktnu masu.

Dok ste pripremali fil za punjenje paprike su verovetno već omekšale i otvorile se. Kašičicom očistite paprike od eventualno preostalih semenki koje su zaostale u njima i možete krenuti sa punjenjem. Koristeći kafenu kašicicu punite paprike filom uz povremeno protresanje kako bi se fil spustio do dna paprike.

Paprike možete zatvoriti sečenim parčićima paradajza, a van sezone umesto paradajza možete to uraditi uz pomoc pšenicnog brašna. Kašičicom pospite fil na otvoru i blago protresite da se brašno sjedini sa filom.

Papirke ređajte u namašćenu zemljanu posudu, a zatim ih zalijte sa pola litre kuvanog paradajza i vodom, poklopite posudu i ubacite u hladnu rernu.

Rernu postepeno zagrevajte i kada dostigne temperaturu od 200 stepeni krčkajte 30 minuta. Izvadite sač iz rerne, ispraznite kutlačom svu tečnost i otvoren sač vratite u rernu da se paprike zapeku.

Punjene suve paprike možete poslužiti sa pavlakom ili kiselim mlekom, ukoliko su ljute prijaće Vam osveženje.

Posne suve paprike su jedno od neizostavnih jela za Badnje veče; nekada su punjene samo pirinčem i lukom, dok postoje i one verzije sa šampinjonima, raznim povrćem i orasima. Pojedine domaćice biraju i nadeve sa krompirom, a mi vam donosimo recept koji je od svih verzija pokupio ono najbolje.

Posne punjene suve paprike

posne punjene paprike Shutterstock
 

Sastojci:

10-12 suvih paprika
200 gr pirinča okruglog zrna
2 srednje glavice crnog luka 
1/2 štapa srednjeg praziluka
2 srednje šargarepe
3 čena belog luka
ulje
so
biber
vlašac
mlevena paprika
kašika brašna

Priprema:

Suve paprike potopite u vruću vodu i ostavite ih sa strane dok pripremate nadev.

Pirinač očistite od eventualnih nečistoća i dobro operite u nekoliko voda.

U šerpu sipajte ulje i dobro zagrejte, pa dodajte sitno seckani crni luk i malo tople vode. Luk dinstajte dok ne postane staklast, potom dodajte sitno seckani praziluk i dinstajte dok ne omekša.

Šargarepu izrendajte na krupno rende, pa dodajte u šerpu sa lukom.

Na kraju dodajte i izgnječeni ili sitno seckani beli luk. Potom sipajte pirinač i sve pržite 4-5 minuta, sve vreme mešajući da se pirinač ne zalepi za dno posude.

Dolijte pola litre vode i dinstajte dok pirinač ne bude na pola skuvan. Dodajte začine po ukusu, so, biber, vlašac, mlevenu papriku.

Fil za paprike ostavite sa strane da se malo prohladi, pa punite paprike i ređajte u podmazanu posudu u jednom redu.

U šerpu od fila sipajte toplu vodu, dodajte kašiku brašna i malo mlevene paprike, pa sve sjedinite da nema grudvica, a onda nalijte paprike da ogreznu.

Sud pokrijte folijom i pecite paprike u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, potom uklonite foliju, temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite paprike još 40 minuta.

Poslužite tople ili hladne - jednako su ukusne.

Želimo Vam prijatan obrok!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading