Tajna voćke od koje se pravi srpska rakija najbolja na svetu (FOTO)
Nakon što je UNESCO šljivovicu stavio na listu kulturnog nasleđa, emintentni svetski časopis uvrstio je takođe još jednu srpsku rakiju među najbolja pića.

Viljamovka je takođe prava kraljica među žestokim pićima, koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem.
Međutim, ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest ipo hektara, a 5.000 stabala čuvene kruške spremno je za cvetanje.
Rina
"Na viljamovci treba voditi računa i o rodu ali i o voćnjaku, da se održava u kondiciji kako bi svake godine dobro rađao, jer ako ako ne vodimo računa može doći od toga da rod ne bude prikladan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa, da se neguje i pazi. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi, jer svakom treba posebna nega, kao detetu, kaže za RINU Borko.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnom rakije koja je ovih dana dostigla veliku slavu. Mada, i pre eminetnog časopisa Srbi su viljamovku odavno uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ipak, proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.
"Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mlađa od tri godine i obišla je sve kontinente, nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu", dodaje Borko.
Ono što je svim proizvođačima drago, jeste činjenica da je rakija od kruške viljamovke osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada dobila i jedno svetsko.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.
Komentari(0)