ZNATE LI ŠTA JE ČIGAJA Misterija ukusa istočne Srbije
Čigaja je u ovim krajevima tradicionalan specijalitet koji se pravi na jedinstven način
![ZNATE LI ŠTA JE ČIGAJA Misterija ukusa istočne Srbije](/data/images/2022-10-15/38672_shutterstock-2155767491_f.jpg?timestamp=1678834800)
Vlasi su jedan od najstarijih naroda na ovim prostorima, odlikuju se po specifičnoj muzici, orginalnoj nošnji, ali i receptima. Takva je i čigaja-specijalitet koji možete da pronađete u Majdanpeku, a u pitanju je obilan obrok koji se sastoji od dimljenog mesa, dinstanog povrća, a sve to na kačamaku.
Naziv "čigaja" na vlaškom jeziku znači tiganj, a jedan od lokalnih ugostitelja nam objašnjava kako je ovaj recept potekao od davnina, kada nije bilo frižidera i zamrzivača, pa su žitelji meso stavljali u salamuru i stavljali u trap, a samo oko Božića i velikih gozbi, otvarali bi trap i vadili meso, zahvatajući tek koliko im treba za spremanje ovog ukusnog jela.
![kačamak](/data/images/2023-03-15/48862_cigaja_f.jpg?t=1678911506)
Narod istočne Srbije
Možda vas zanima:
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![ljuta krilca sa kikirikijem](/data/images/2024-04-16/84349_ljuta-krilca-sa-kikirikijem_f.jpg)
KRILCA IZ BAKINE KUHINJE: Poznato jelo na novi način
Bakin recept preste da poližete
Možda vas zanima:
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![ljuta krilca sa kikirikijem](/data/images/2024-04-16/84349_ljuta-krilca-sa-kikirikijem_f.jpg)
KRILCA IZ BAKINE KUHINJE: Poznato jelo na novi način
Bakin recept preste da poližete
Možda vas zanima:
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![ljuta krilca sa kikirikijem](/data/images/2024-04-16/84349_ljuta-krilca-sa-kikirikijem_f.jpg)
KRILCA IZ BAKINE KUHINJE: Poznato jelo na novi način
Bakin recept preste da poližete
Najsvežiji popisi nam govore da je svoj dom na istočnim i južnim prostorima naše zemlje pronašlo više od million i po ljudi. Iako većinu svakako čine Srbi, lepota ovog regiona ogledate se u raznolikosti naroda, jezika i tradicija. Tlo istočne Srbije dele Romi, Bugari, Rumuni, ali i Vlasi, koji u nekim predelima čine većinsko stanovništvo. Mističnost istoka naše zemlje najčešće se vezuje upravo za Vlahe i njihovu kulturnu baštinu. Širenje poluistina i neosnovano pripisivanje običaja i osobina ovom narodu zalepilo im je etikete na čelo, koje što pre treba da postanu prošlost. Da li vi znate dovoljno o Vlasima?
Shutterstock
Ko su Vlasi?
Etnička zajednica, specifična po svom jeziku, kulturi i običajima, Vlasi nastanjuju ne samo istok, već i severoistok naše zemlje. U područjima Zaječarskog, Pomoravskog, Borskog i Braničevskog okruga danas živi većinski deo vlaškog stanovništa, koji je sačuvao svoje korene i ponosno ih predstavlja. Vlaška zajednica sastavljena je od etničkih grupa različitog porekla, poput Ungurjana naseljenih u zapadnijim delovima ili Bufana iz Majdanpeka. Vlasi su bilingvalna zajednica, kako se služe srpskim i vlaškim jezikom. Vlaški jezik, čijih govornika najviše ima u Negotinu, pripada istočno-romanskim jezicima i zbog svoje specifičnosti ima puno pravo da se smatra maternjim jezikom. U Petrovcu na Mlavi može se pronaći Vlaški nacionalni savet, koji deluje sa namerom da, između ostalog, očuva, afirmiše i promoviše kulturu, jezik i tradiciju svog naroda.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)