FENOMENALNO Nikada ne biste pogodili šta je MAMALJIGA, u istočnoj Srbiji OVO obožavaju!
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Istočna Srbija nosi u sebi dozu mistike i veo tajni koji je teško rastumačiti. Ovaj deo Srbije obiluje raznim verovanjima, filozofijama, obrednim radnjama i magijom, isprepletanim sa tradicionalnim srpskim običajima.
Da li ste čuli za Vratnjanske kapije? Ova retkost privlači mnoge turiste i zaljubljenike u istočni deo Srbije. Vratna je reka u blizini Negotina, koja je ukrašena prerastima- kamenim lukovima koji su se formirali urušavanjem pećina koje su nekada postojale.
Naša zemlja ima mnogo toga da ponudi.
Srbi su nekada imali mnogo običaja koje su praktikovali. Većina njih se praktikuju i danas, a o onima koji su izumrli i dan danas se priča i služe kao inspiracija za mnoge legende.
Pogled na ovaj most oduzima dah
Srpska verzija obreda koji je vezan za poznati konjski praznik
Čigaja je u ovim krajevima tradicionalan specijalitet koji se pravi na jedinstven način
Najstarije organizovano ljudsko naselje u Evropi nalazilo se na Đerdapu i predstavlja lokalitet koji je značajan ne samo za Srbiju već i za čitavu Evropu
Ova slika je pokrenula lavinu komentara na društvenim mrežama. Šta mislite Vi o ovim običajima?
Po lepoti i bogatstvu pećinskih ukrasa i atrakciji grandioznih dvorana, svrstana je u red najlepših i najdužih pećina u Srbiji.
Izgrađena u 14. veku, a za njenog zadužbinara se smatra Mihajlo Anđelković, vlastelin u službi porodice Branković.
Červiš ili ajmokac je staro jelo sa piletinom u sosu od belog luka. Kolevka ovog jela je Istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći.
Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.
Istočna Srbija je poput kraja iz mašte. One divlje, pune neobuzdanih i smelih snova. I kad bi takva mašta mogla da se prikaže u zbilji, ona bi se oslikala u grandioznom Lazarevom kanjonu, mestu na koje svako ko jednom dođe poželi da se vrati i sa koga uvek u sebi ponese beskrajnu lepotu prirode i osećaj slobode u prostranstvu neba nad raspuklim stenama.
Svaki kraj u Srbiji ima svoje tradicionalno jelo, a evo koji ima najoriginalniju kuhinju
Miroč je planina u istočnoj Srbiji, koja se prostire između Donjeg Milanovca i Tekije u Negotinskoj krajini