NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA

16:00

Gastronomija 0

Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara

NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA
Foto: Rina

Prethodnih meseci sve je poskupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci. Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Vredni domaćini koji ih svake godine prave sada su konačno dočekali svojih pet minuta.

NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA Foto: Rina
 

"Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački”, rekao je za RINU Dragoljub Nikolić koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

Šerpa ne sme da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer onda čvarci mogu postati bezukusni kao pesak da jedete, to nije to onda “, dodaje ovaj domaćin.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

“Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijaliteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju”, priča Dragoljub iz sela Brajići.

NEKADA JELO ZA SIROTINJU A DANAS POSTAJE LUKSUZ NA TRPEZI I PRILIKA ZA ZARADU PROIZVOĐAČA Foto: Rina
 

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre dve godine sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading