
Duvan čvarci iz Gornje Toplice: Zanat koji nestaje, a traži se i u Švajcarskoj
U ovom selu kod Valjeva čvarci se kuvaju 8 sati, a svaka nit se izvlači ručno – bez prese, bez žurbe, i bez kompromisa
U ovom selu kod Valjeva čvarci se kuvaju 8 sati, a svaka nit se izvlači ručno – bez prese, bez žurbe, i bez kompromisa
Prethodnih meseci sve je poksupelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci.
Znamo da nisu baš najzdraviji, ali ne možemo da im odolimo.
Srpska kultura je takva da je hrana zaista raznovrsna i svako će pronaći nešto za sebe.
Debele svinje pretvaraju se u male rudnika zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cene a domaćini ih sada sa slašću prave, kilogram košta preko 2.000 dinara
Poznato je da stranci vole srpsku kuhinju, ali da je ono što najčešće zameraju - to što je previše "jaka i kalorična", ali čini se da nemaju razumevanja i za kombinaciju ukusa koju mi ovde obožavamo. Po mišljenju svetskih kuvara, ovo su najgora jela koja se tradicionalno spremaju u Srbiji!
Poznati gastronomski sajt "Taste Atlas" koji se bavi istraživanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta, kao i njihovim ocenjivanjem, dao je negativne ocene našim najpoznatijim specijalitetima.
Na tipičnoj srpskoj srednjevekovnoj trpezi služili su se i repa, zelje, grašak i, najčešće, bob jer su posle njega dugo osećali sitost.
Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čoveka, danas se oni u raznim prodavanicama mogu naći po neverovatno visokim cenama.
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Specijalitet zapadno-balkanske kuhinje, sa masnoćom koja se termički ekstrahuje iz svinjskog mesa.
Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čoveka, danas se oni u raznim prodavanicama mogu naći po neverovatno visokim cenama.