IDEALNE ZA POST: Ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu
KOJI izbor od predloženih namirnica ćete napraviti zavisi od vas, ali najbolje bi bilo da ih tokom Velikog božićnog posta kompletno uvrstite u ishranu i pomognete srcu i krvnim sudovima da se zaštite od nekad fatalnih oštećenja.

1. Zob
Lak prvi korak ka snižavanju holesterola je da za doručak pojedete činiju ovsenih pahuljica ili hladnih žitarica na bazi ovsa. Obezbediće vas sa jednim do dva grama rastvorljivih vlakana. Ako dodate bananu ili šaku jagoda koje ste zamrzli, za još pola grama. Trenutne smernice, inače, za ishranu preporučuju unos 20 d- 35 g vlakana dnevno, a najmanje 5 - 10 g treba da dođe iz rastvorljivih vlakana.
2. Ječam i druge integralne žitarice
Možda vas zanima:

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST: Donosimo vam jelovnik za narednih 40 DANA po svim crkvenim pravilima
Danas počinje post koji traje 40 dana, sve do Božića, a tom prilikom vam donosimo 40 predloga za obrok po crkvenim pravilima

SLATKE POSNE KIFLICE SA PIVOM Starinski recept za fenomenalnu poslasticu
Kiflice izgledaju čarobno, a što je najvažnije brzo se prave, a namirnice najčešće imamo u kući.
Možda vas zanima:

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST: Donosimo vam jelovnik za narednih 40 DANA po svim crkvenim pravilima
Danas počinje post koji traje 40 dana, sve do Božića, a tom prilikom vam donosimo 40 predloga za obrok po crkvenim pravilima

SLATKE POSNE KIFLICE SA PIVOM Starinski recept za fenomenalnu poslasticu
Kiflice izgledaju čarobno, a što je najvažnije brzo se prave, a namirnice najčešće imamo u kući.
Možda vas zanima:

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST: Donosimo vam jelovnik za narednih 40 DANA po svim crkvenim pravilima
Danas počinje post koji traje 40 dana, sve do Božića, a tom prilikom vam donosimo 40 predloga za obrok po crkvenim pravilima

SLATKE POSNE KIFLICE SA PIVOM Starinski recept za fenomenalnu poslasticu
Kiflice izgledaju čarobno, a što je najvažnije brzo se prave, a namirnice najčešće imamo u kući.
Kao i ovas i ovsene mekinje, mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, uglavnom putem rastvorljivih vlakana koje isporučuju i teraju holesterol.
3. Pasulj
Posebno je bogat rastvorljivim vlaknima. Ima još jedan plus - potrebno je neko vreme da se svari, što znači da se posle obroka osećate duže siti, a to je i jedan od razloga zašto je pasulj korisna hrana za osobe koje pokušavaju da izgube težinu, što se često savetuje srčanim bolesnicima.
A sa toliko izbora (pasulj, srodno sočivo, grašak...) i raznovrsnih načina da ih pripremite u vreme posta, zadržaćete kontrolu nad holesterolom.
Shutterstock
4. Patlidžan i bamije
Ova dva niskokalorična povrća su takođe dobar izvor rastvorljivih vlakana.
5. Orasi
Veliki broj studija pokazuje da je jedenje oraha, ali i badema. kikirikija i drugih orašastih plodova dobro za srce. Samo 55 g orašastih plodova dnevno može malo smanjiti loš LDL holesterol za oko pet odsto.
Orašasti plodovi imaju i dodatne hranljive materije koje štite srce na druge načine.
6. Biljna ulja
Korišćenje tečnih biljnih ulja kao što su ulja od suncokreta, maslina, uljane repice, mediteranske biljke šafranike i drugih umesto putera, svinjske masti ili masti pri kuvanju ili za stolom pomaže u smanjenju LDL-a.
7. Voće
Jabuke, grožđe, jagode, citrusi bogati su pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju LDL.
8. Hrana obogaćena sterolima i stanolima
Steroli i stanoli izdvojeni iz biljaka povećavaju sposobnost tela da apsorbuje holesterol iz hrane. Dodaju se u sok od pomorandže, čokoladu.
Takođe su dostupni kao dodaci. Uzimanje 2 grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti LDL holesterol za oko 10%.
9. Soja
Konzumiranje soje i hrane napravljene od nje, poput tofua i sojinog mleka, nekada se reklamiralo kao moćan način za snižavanje holesterola. Analize pokazuju da je efekat skromniji — konzumiranje 25 g sojinih proteina dnevno (280 g tofua ili 2 1/2 šolje sojinog mleka) može smanjiti LDL za 5 – 6 odsto, što nikako ne treba zanemariti.
Shutterstock
10. Masna riba
Konzumiranje ribe (kad je tokom posta dozvoljeno) smanjuje LDL na dva načina: ne sadrži zasićene masti koje povećavaju LDL, a isporukom omega-3 masti u snižava loš holesterol.
Omega-3 masne kiseline smanjuju trigliceride u krvotoku i takođe štite srce, pomažući u sprečavanju pojave abnormalnih srčanih ritmova.
Preporučuje se i konzumiranje dodataka s vlaknima, uporedo s predloženim jelovnikom. Tačno je da nude najmanje privlačan način za dobijanje rastvorljivih vlakana, ali dve male kašike obezbediće vam oko četiri grama, pokušajte s njima da popravite situaciju, posebno ako imate izražene probleme sa srcem i krvnim sudovima zbog visokog nivoa holesterola.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)