BOŽIĆNI POST JE ZAVRŠEN DANAS, A EVO KADA JE SLEDEĆI Ovo je detaljan kalendar posta za 2024. godinu

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Svaka Nova godina počinje postom, s obzirom na to da se pada u toku trajanja Božićnog posta koji svake godine počinje 28. novembra i završen je 7. januara na Božić (6. januar poslednji dan posta).

Badnjak
Tanjug/Jadranka Ilić

 

Počela je Nova 2024. godina. Svaka Nova godina počinje postom, s obzirom na to da se pada u toku trajanja Božićnog posta koji svake godine počinje 28. novembra i završen je 7. januara na Božić (6. januar poslednji dan posta).

Ovo znači da je post završen danas.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veliki (Časni) post

Nakon Božićnog posta, sledi Vaskršnji post. S obzirom na to da se Pravoslavni Uskrs u 2024. godini obeležava 5. maja, post će početi 18. marta i trajaće do nedelje 5. maja (zadnji dan posta je 4. maj).

U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom postimo na vodi, subotom i nedeljom postimo na ulju, a na Blagovesti i na Cveti dozvoljeno je jesti ribu.

Petrovski post

Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula. Početak posta, a samim tim i trajanje uvek zavisi od datuma Vaskrsa, pa najkraće može trajati jednu sedmicu, a najduže 6 sedmica.

U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedelja na ribi.

Gospojinski post

Datumi početka i kraja Gospojinskog posta su fiksni, pa i ove godine počinje 14. avgusta i traje do 28. avgusta kada je Velika Gospojina (poslednji dan posta je 27. avgust).

U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom se posti na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a riba se koristi samo na Sveto Preobraženje Gospodnje.

Sredom i petkom (osim tokom trapavih sedmica) je post obavezan tokom cele godine, dok će jednodnevni postovi u toku 2024. godine biti na Krstovdan 18. januara, Usekovanje glave Svetog Jovana Svetitelja 11. septembra i na Vozviždenje Časnog Krsta 27. septembra.

TRAPAVE SEDMICE (kada se ne posti i sredu i petak)

- Iza Nedelje o Mitaru i Fariseju, od 05. februara. do 12. februara;

- Siropropusne sedmice, od 19. februara do 26. februara;

- Svetle sedmice, sedmica posle Vasrksa - ove godine od 6. do 12. maja

- Duhovske sedmice, od 04. juna (22. maja) do 10. juna (28. maja); i

- od Božića 7. januara 2024 do Кrstovdana 18. januara 2024

- Na Božić i Bogojavljenje Gospodnje se ne posti, bez obzira na to da li ovaj praznik pada u sredu ili petak

Komentari(0)

Loading