Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.
Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga primetimo na vreme. Pitamo se, može li nam štetiti konzumiranje voća sa crvima?
Povrće i voće su ključni delovi uravnotežene ishrane. Oni dobro rade kao grickalice i obroci sami. Leti možemo da biramo iz širokog spektra voća. Najvažnije je da ih uvek birate iz pouzdanog izvora i operete ih pre jela, piše DailyWrap.
Takođe je vredno pažljivo pregledati voće da biste videli da li imaju mrlje, rupe ili druga oštećenja. Ako ih ne pronađete, možete biti gotovo sigurni da nema neželjenih gostiju. Međutim, čak ni temeljni pregled ili pranje možda neće eliminisati crve u plodu. Najčešće ih konzumiramo u šljivama i trešnjama jer ne zavirujemo uvek u ovo voće pre nego što ih pojedemo.
Mnogi su se pitali da li je konzumacija voća sa crvima bezbedno za naše zdravlje. Ispostavilo se da je sigurnije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolest, kao ni njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jesti „crvljive“ trešnje, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), generalno je bezbedno. Konzumacija takvog voća neće izazvati probavne simptome, a kamoli trovanje hranom, ističe u intervjuu za portal haps.pl Radosłav Bogusz, inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Crvljivo voće predstavlja mnogo veću pretnju po naše zdravlje. Ako plod posmeđi (delimično ili ceo) i postane mekan, treba ga izbegavati. To je zbog „razvoja nepoželjne mikroflore za naše zdravlje“. Stručnjaci naglašavaju da takve plodove treba odbaciti. Plesnivo voće takođe ne treba jesti. Vredno je zapamtiti da čak i ako se na malom delu voća pojavi plesan, treba ga baciti. To je zato što, iako možda nisu vidljive, spore plesni su prisutne u celom voću, prenosi Jutarnji.hr.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Komentari(0)