Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.

Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga primetimo na vreme. Pitamo se, može li nam štetiti konzumiranje voća sa crvima?
Povrće i voće su ključni delovi uravnotežene ishrane. Oni dobro rade kao grickalice i obroci sami. Leti možemo da biramo iz širokog spektra voća. Najvažnije je da ih uvek birate iz pouzdanog izvora i operete ih pre jela, piše DailyWrap.
Takođe je vredno pažljivo pregledati voće da biste videli da li imaju mrlje, rupe ili druga oštećenja. Ako ih ne pronađete, možete biti gotovo sigurni da nema neželjenih gostiju. Međutim, čak ni temeljni pregled ili pranje možda neće eliminisati crve u plodu. Najčešće ih konzumiramo u šljivama i trešnjama jer ne zavirujemo uvek u ovo voće pre nego što ih pojedemo.
Mnogi su se pitali da li je konzumacija voća sa crvima bezbedno za naše zdravlje. Ispostavilo se da je sigurnije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolest, kao ni njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jesti „crvljive“ trešnje, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), generalno je bezbedno. Konzumacija takvog voća neće izazvati probavne simptome, a kamoli trovanje hranom, ističe u intervjuu za portal haps.pl Radosłav Bogusz, inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Crvljivo voće predstavlja mnogo veću pretnju po naše zdravlje. Ako plod posmeđi (delimično ili ceo) i postane mekan, treba ga izbegavati. To je zbog „razvoja nepoželjne mikroflore za naše zdravlje“. Stručnjaci naglašavaju da takve plodove treba odbaciti. Plesnivo voće takođe ne treba jesti. Vredno je zapamtiti da čak i ako se na malom delu voća pojavi plesan, treba ga baciti. To je zato što, iako možda nisu vidljive, spore plesni su prisutne u celom voću, prenosi Jutarnji.hr.

Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji
Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

Ovakve ćufte u paradajz sosu nikada niste jeli: Ovaj trik moraju znati sve domaćice, nećete se pokajati
Ukusan ručak koji će se svideti celoj porodici.
Komentari(0)