Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.

Ovo otkriće može brzo da nam pokvari apetit, ako ga primetimo na vreme. Pitamo se, može li nam štetiti konzumiranje voća sa crvima?
Povrće i voće su ključni delovi uravnotežene ishrane. Oni dobro rade kao grickalice i obroci sami. Leti možemo da biramo iz širokog spektra voća. Najvažnije je da ih uvek birate iz pouzdanog izvora i operete ih pre jela, piše DailyWrap.
Takođe je vredno pažljivo pregledati voće da biste videli da li imaju mrlje, rupe ili druga oštećenja. Ako ih ne pronađete, možete biti gotovo sigurni da nema neželjenih gostiju. Međutim, čak ni temeljni pregled ili pranje možda neće eliminisati crve u plodu. Najčešće ih konzumiramo u šljivama i trešnjama jer ne zavirujemo uvek u ovo voće pre nego što ih pojedemo.
Mnogi su se pitali da li je konzumacija voća sa crvima bezbedno za naše zdravlje. Ispostavilo se da je sigurnije nego jesti buđavo voće. Crvi u plodovima ne izazivaju bolest, kao ni njihove larve. Konzumacija voća sa crvima ne bi trebalo da izazove čak ni probleme sa varenjem.
Jesti „crvljive“ trešnje, koje sadrže bele larve vinske mušice (Rhagoletis cerasi), generalno je bezbedno. Konzumacija takvog voća neće izazvati probavne simptome, a kamoli trovanje hranom, ističe u intervjuu za portal haps.pl Radosłav Bogusz, inženjer iz Odeljenja za prehrambeni inženjering i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGV.
Crvljivo voće predstavlja mnogo veću pretnju po naše zdravlje. Ako plod posmeđi (delimično ili ceo) i postane mekan, treba ga izbegavati. To je zbog „razvoja nepoželjne mikroflore za naše zdravlje“. Stručnjaci naglašavaju da takve plodove treba odbaciti. Plesnivo voće takođe ne treba jesti. Vredno je zapamtiti da čak i ako se na malom delu voća pojavi plesan, treba ga baciti. To je zato što, iako možda nisu vidljive, spore plesni su prisutne u celom voću, prenosi Jutarnji.hr.

Najukusnije krofne od samo 2 sastojka: Gotove za 10 minuta - recept obara sa nogu
Recept za najukusnije krofne od dva sastojka obara sa nogu

Prste da poližeš: Ovo je recept za najsočniju gurmansku pljeskavicu
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Ovo je recept za starinsku seljačku pitu, čiji se ukus dugo pamti! Trebaju vam samo ova dva sastojka
Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji?

3 OMILJENA SRPSKA DORUČKA IZ PROŠLOG VEKA: Deci se gade, a na njima su generacije odrastale!
Ranije generacije su odrasle na njima i uživale su u svakom zalogaju!
Komentari(0)