DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST: Donosimo vam jelovnik za narednih 40 DANA po svim crkvenim pravilima
Danas počinje post koji traje 40 dana, sve do Božića, a tom prilikom vam donosimo 40 predloga za obrok po crkvenim pravilima
Božićni post podrazumeva uzdržavanje od loših dela i misli, ali i mrsne hrane. Stavite telo na iskušenje, žrtvujte se da biste kasnije uživali u jačanju karaktera. Svrha ovog žrtvovanja i jeste u tome da postanemo bolji, jači i uspešniji.
Tokom Božićnog posta važno je da vodite računa kojim danima se jede na ulju, a kojim na vodi.
28. novembar: Prvi dan posta nije naročito strog. Vernici mogu jesti jela spremljena na ulju. Dobro bi bilo da ovaj dan skuvate postan pasulj koji će vas zasititi i tako vam omogućiti lagan prelazak na posnu hranu.
Možda vas zanima:
SLATKE POSNE KIFLICE SA PIVOM Starinski recept za fenomenalnu poslasticu
Kiflice izgledaju čarobno, a što je najvažnije brzo se prave, a namirnice najčešće imamo u kući.
Zašto je POST toliko važan u životu svih nas: IZRAZ PONIZNOSTI, LJUBAVI I NADE
Isus Hrist postio je četrdeset dana, pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima
Možda vas zanima:
SLATKE POSNE KIFLICE SA PIVOM Starinski recept za fenomenalnu poslasticu
Kiflice izgledaju čarobno, a što je najvažnije brzo se prave, a namirnice najčešće imamo u kući.
Zašto je POST toliko važan u životu svih nas: IZRAZ PONIZNOSTI, LJUBAVI I NADE
Isus Hrist postio je četrdeset dana, pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima
Možda vas zanima:
SLATKE POSNE KIFLICE SA PIVOM Starinski recept za fenomenalnu poslasticu
Kiflice izgledaju čarobno, a što je najvažnije brzo se prave, a namirnice najčešće imamo u kući.
Zašto je POST toliko važan u životu svih nas: IZRAZ PONIZNOSTI, LJUBAVI I NADE
Isus Hrist postio je četrdeset dana, pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima
29. novembar: Drugi dan posta pada u sredu i tog dana je dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju. Naš predlog za ovaj dan je da skuvate krem čorbu od povrća. Predinstajte luk i šargarepu, pa dodajte krompir i brokoli. Nalijte sa vodom. Dodajte začine pa kada se sve skuva, možete štapnim mikserom sve da izblendirate.
30. novembar: Dan kada se posti na ulju. Možete napraviti posni rižoto, po ovom receptu:
1. decembar: Ovog dana se posti na vodi. Očistite telo tako što ćete jesti ili sveže povrće ili da skuvate krompir, pa ga izmešate sa pečenim paprikama i tako jedete.
2. decembra i 3. decembar i 4. decembar: Ova tri dana je dozvoljen post na ulju i riba. Pošto slavimo Vavedenje 4. decembra, možete da spremite bogatu gozbu od skuše i krompir salatu.
5. decembra: Ovaj dan možete da spremite posnu obrok salatu koja uključuje svež spanać, baren krompir, svež luk, masline, maslinovo ulje i začine.
6. decembra: Ovaj dan se posti na vodi. Ukoliko možete danas skuvajte sebi sladak kupus na vodi. U njega dodajte luk, šargarepu, paradajz pelat i začine. Kada se sve skrčka, dodajte i jednu kašiku brašna da zgusnete jelo. Uživajte.
7. decembar: Dozvoljen je post na ulju, pa spremite sebi pitu od krompira koja će vas zasititi.
8. decembra: Ovaj dan se posti na vodi. Spremite posne špagete na vodi. Skuvajte špagete i ostavite ih sa strane. U dublju šerpu stavite malo sosa od paradajza, pa u njega iseckajte crni i beli luk. Kada luk omekša dodajte rendanu šargarepu, a onda i još paradajz soka, origana, soli i bibera. Kada se sos skrčka dodajte mu špagete.
9. i 10. decembra: Ova dva dana možete jesti ribu. Napravite sebi salatu od kuvanog krompira i tunjevine, sa malo luka. Drugog dana možete da ispržite pastrmku, dok za dodatak možete da skuvate blitvu.
11. decembra: Ovaj dan se posti na vodi. Skuvajte posan pasulj na vodi, sa začinima.
12. do 15. decembra: Dozvoljen je post na vodi. Ovih dana spremite sebi raznobojne salate, jedite pečene paprike sa belim lukom, jedite pirinač spremljen sa spanaćem, ali i posne čorbe.
16. decembar i 17. decembra: Ova dva dana jede se riba. Međutim, pošto je 17. decembra sveta Varvara kada se kuva varivo od žitarica, predlog je da uz to varivo ispržite i šarana. Ova masna riba će vas zasititi kao da jedete neko mrsno jelo.
18. decembar: Ovog dana skuvajte sebi čorbu sa povrćem uz dodatak ulja.
19. decembar: Danas slavimo Svetog Nikolu. Riba je dozvoljena, ali samo grilovana, dimljena ili kuvana.
20. decembar: Ovog dana jede se presno povrće i dosta voća. Dan se posti na vodi.
21. decembar i 22. decembar: Dani za hranu spremljenu na ulju, ali bez ribe. Sve vrste čorbica i salata, ali i posnih pita dolaze u obzir.
23. decembar i 24. decembar: Možete da jedete ribu i morske plodove. Naš predlog je da danas skuvate sebi riblju čorbu.
25. decembar i 26. decembar: Dani kada se jedu jela spremljena na malo ulja. Naš predlog za posnu trpezu pronađite ovde.
27. decembar: Danas se posti na vodi. Jedite baren krompir, pirinač sa povrćem kuvan na vodi.
28. decembar: Dan za jela spremljena na ulju. Ovde možete napraviti sebi i sarmu od oraha koja će vas zasititi i nahraniti.
29. decembar: Dan kada se posti na vodi. Jedite što više voća i svežeg povrća.
30. decembar: Spremite sebi pastrmku ili skušu. Napravite uz nju i bogatu salatu. Danas se jede riba.
31. decembar: Dan kada se jedu jela spremljena na ulju. Pošto večeras čekamo Novu godinu, spremite sebi bogatu trpezu od jela sa dodatkom ulja. Ipak, večeras nije vreme da jedete ribu.
1. januara pa sve do 6. januara: Jedu se jela spremljena na ulju, prenosi Kurir stil.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)